Sosyal Medya

Atilla Yeşilada: Hükümetin bulduğu dış borç sayesinde dövizde fırtınayı geciktirdik

Atilla YeÅŸilada / Paraanaliz



Åžimdi size olacakları adım adım, gün gün anlatayım. Yerli manzarayı çaktı, dövize yığılmaya bÅŸladı, fotoÄŸrafı buradadır.
 
 
Ufak bir not, bu Yüce Millet’in kollektif zekası hiç yanılmamış, ne zaman toplu halde dövize geçse, döviz de bize geçmiÅŸ…üstümüzden.
 
Cari dengede fazla ve hükümetin her organı ile her kaynaktan bulduÄŸu dış borç sayesinde dövizde fırtınayı geciktirdik. Ama asıl neden baÅŸka. Yabancı yatırımcı ve kreditörler yerel seçimlerin neden bu kadar önemli olduÄŸunu anlamıyor. Nasıl olsa iktidar deÄŸiÅŸmeyecek, nasıl olsa AKP hile-desise yoluyla kazanır, nasıl olsa kimse Sevgili BaÅŸkanım ErdoÄŸan’ı tahtından edemez diye otomatiÄŸe baÄŸlamışlar, “carry trade”e geliyorlar.
 
Onlara yerel seçim sonuçlarının deÄŸil, yerel seçime giderken yiyeceÄŸimiz nanelerin bizi içinden çıkılmaz girdabın yaslı gecesinde hüzün tufanına boÄŸacağını anlatıyorum. Bu konuda bir farkındalık yaratmaya baÅŸlıyorum, yakında siz de hissedeceksiniz–cebinizde.
 
Mesele ÅŸu, ErdoÄŸan ve Bahçeli Büyüklerim bu seçimde ortak oylarının %50’in altına gerilemesini, ya da Ä°zmir zaten gidik de, Ankara, Ä°stanbul, Adana, Antalya, siz sayın iÅŸte, büyük kentlerden bir kaçını kaybetmeyi göze alamazlar. Bir dizi neden var, iki tanesini sayayım yeter. Birincisi, bu kentler AKP’nin seçim finansmanında kullandığı rantı üretiyor. Ä°kincisi, AKP’de kılıçlar bileniyor, Gül ve DavutoÄŸlu yerel seçimde bir yenilgiyi bahane olarak kullanıp kazan kaldırabilir. Hatırlayın, 24 Haziran öncesi ”Gül bir daha siyasete soyunmaz” dendi, Meral Hanım rıza gösterseydi, ÅŸimdi Saray’da o imza atacaktı.
 
Mesele ÅŸu ki AKP-MHP yerel seçimde fena halde burun üstü çakılacaklarını çakmış durumda. Aslında bunu ispat için ankete gerek yok. Numan KurtulmuÅŸ Abime göre parti ayda iki kez her bir yerde anket yaptırıyor da, nedense hiç birinin sonucunu borazan basında göremiyoruz. Ä°kincisi, ErdoÄŸan ve Bahçeli artık nerdeyse hergün toplanıp yeni il, ilçe, mahalle ve meralarda ittifak arayışında, çünkü Amerikalılar’ın deyimiyle, “the shoe is expensive”.
 
Ama anket istersenz, kanıt da var. Ä°ÅŸte elimizdeki en güncel ve son AREA Türkiye anketi
 
 

Halkımız hükümetten memnun mu?

BaÅŸarılı bulanlar %20 kardeÅŸim! O zaman kararsız seçmen de AKP’ye gitmez, ya evinde oturur, ya da MHP, Ä°YÄ°P ve SP’ye verir. CHP’ye vermez. CHP’ye kendi seçmeni de vermez. Türkiye’de seçimlerde hile yapan tek parti CHP’dir. Çünkü ben 59 yıllık hayatım boyunca ve tüm yurdu gezmeme raÄŸmen CHP’ye oy vereceÄŸini söyleyen, CHP’den memnun olan tek bir yurttaÅŸ görmedim. Suriyeli’ler mi oy veriyor lan bu partiye?

Neyse, AKP baktı ki papuç pahalı, Yeni Ekonomi Programı anında depoya kaldırlıp yerini SYP aldı, yani, Seçmeni Yemleme Programı. Yüce Hakim, kanıt olarak Ocak nakit bütçesini dikkatinize arzediyorum:

Faiz-dışı harcamalar REEL olarak %36 artmış. Ossun, harcayan cebinden harcar, adamlar bir o kadar vergi toplamışlar deÄŸil mi? Yok ya, TCMB’nin temettüsünü öne çekip, cepten yemiÅŸler. Åžubat’ta da dışardan borçlandıkları (kasa-banka hesabı) TL32 milyarı dağıtacaklar, ama Mart’ta kasa tam takır, kuru bakır. Ä°ÅŸte bu yüzden Varlık Fonu dış borçlanmaya çıktı ve adını Yokluk Fonu’na deÄŸiÅŸtirdi. O zaman da TCMB faiz indirecek.

Maalesef, bu kadar harcama, vatandaşın güvenini hiç bir ÅŸekilde iyileÅŸtirmemiÅŸ. Ä°ÅŸte Ocak Ekonomik Güven Anketi:

Bir de ÅŸirketler cephesi var bu iÅŸin. Geçen hafta Neo Yapı ve EVYAP “konk” oldu, yani konkordato ilan etti, IDO da 500 milyon dolar borcunu ötelemek için bankaların kapısını çaldı. Bankalarda bir odada kredilerini yeniden yapılandırmak isteyenler, ötekinde konkordatocular var. GiÅŸelerde ise ihtiyaç kredisini 60 ay vadeye yaymak isteyen sıradan vatandaÅŸ. Hükümet ne kadar bağırıp çağırırsa, çağırsın, özel bankalar daha fazla kredi veremez. Zaten verse de bir iÅŸe yaramaz, çünkü sorun artık borç döndürme deÄŸil, ciro eksikliÄŸi. Yani tüketim yok.  Ä°ÅŸte TEPAV Ocak perakende endeksi:

Dünya Bankası Aralık Türkiye raporuna göre banka bilançolarında “distressed assets”; ben bunlara donuk ya da arızalı krediler diyorum, TL 170-230 milyar arasında hesap edilmiÅŸ. Aradan 2 ay geçmiÅŸ, buna bir 20-30 milyar daha ekleyin. Nerden baksanız, sistemde TL200 milyar, belki Mart sonuna kadar TL250-300 milyar delik açılacak.
 
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.