Sosyal Medya

Kürsü

Halime Kökçe: Kılıçdaroğlu Kemalizm'den intikam alıyor

Halime Kökçe- Star



Herkes hayretle Kemal KılıçdaroÄŸlu'nun genel baÅŸkanlığıyla beraber CHP'nin geçirdiÄŸi deÄŸiÅŸimi izliyor. Siyasi kabiliyetleriyle deÄŸil darbe ile partinin başına getirilmiÅŸ bir ismin nasıl olup da yüzyıllık partiyi bu denli deÄŸiÅŸtirebildiÄŸine kimse akıl erdiremiyor. 
 
KılıçdaroÄŸlu'nun partiyi taşıdığı çizginin milliyetçi Kemalizm ile uyumsuzluÄŸuna "taktik bunlar" yorumu yapılıyor. Yani CHP yönetimi tabanına, "Siz aldırmayın CHP'nin FETÖ, PKK, Ä°P, HDP ve SP ile ittifak, iÅŸbirliÄŸi, dirsek teması, dayanışma içinde olduÄŸu yorumlarına. Bunlar konjonktürün mecbur bıraktığı taktik adımlar" diyor. Seçmenini bu algıya inandırabildiÄŸi için de alabildiÄŸine rahat hareket ediyor. 
 
Seçim baÅŸarısızlığının yol açtığı nihilizm ve ÅŸizofrenik tepkiler de KılıçdaroÄŸlu'nu koltuÄŸundan edemiyor. 
 
Fakat Deniz Baykal sonrası CHP'de meydana gelen deÄŸiÅŸim, KılıçdaroÄŸlu ve çevresi için hiç de taktik tercihler deÄŸil. Bilakis parti kadrolarındaki ve ideolojisindeki deÄŸiÅŸim, Kemal KılıçdaroÄŸlu'nun ideolojik duruÅŸuyla oldukça uyumlu. O ideolojik duruÅŸ, Kemalizmle meÅŸrulaÅŸtırılan katliamların en acısını yaÅŸayan mezhebi kimliÄŸin sömürüsünden güç alıyor. 
 
Yani öyle sanıldığı gibi sadece AK Parti karşıtlığı ile ÅŸekillenen konjonktürel bir muhalefet bloku yok. Son derece sistemli ÅŸekilde icra edilen ve giderek Türkiye'nin alışıldık siyasi-sosyolojik hatlarını hem daha keskinleÅŸtiren hem de bunlara yenilerini ekleyen bir sürecin içinden geçiyoruz. Marjları merkeze toplayan deÄŸil merkezi marjinalleÅŸtiren ve dolayısıyla siyaseti dışarıdan etki ve müdahaleye açık hale getiren bir proje...  
 
*** 
 
Kemal KılıçdaroÄŸlu'nun yakın tarihe, Dersim Kürtlerinin başına gelenlere merakı var. Bir röportajında Ä°hsan Sabri ÇaÄŸlayangil ile görüÅŸmesini anlatıyor. O görüÅŸmede, harekat planı Trabzon'daki Atatürk Evi'nin duvarında asılı olan Dersim katliamının ayrıntılarını anlatıyor ÇaÄŸlayangil: "Neticeyi söylüyorum. Bunlar kabul etmediler, maÄŸaralara iltica etmiÅŸlerdi. Ordu zehirli gaz kullandı. MaÄŸaraların kapısının içerisinden bunları fare gibi zehirledi. Ve yediden yetmiÅŸe o Dersim Kürtlerini kestiler. Kanlı bir harekât oldu. Dersim davası da bitti." 
 
Kürtlerin ekseriyeti oluÅŸturduÄŸu diÄŸer illerde vekil çıkaramazken Dersim, CHP'nin kalesi oldu. Nasıl ki Kürt etnik kimliÄŸi üzerinden PKK politik bir taban kazanmayı amaçladı, Alevi kimliÄŸi üzerinden de DHKP-C gibi sol örgütler eleman devÅŸirdi. 
 
Kemalist ideoloji, hükümet giremiyor diye katlettikleri Alevilerden geriye kalanları, Türkiye'nin çoÄŸunluÄŸunu oluÅŸturan dindar Sünnilere karşı laiklikle kendi yanında tuttu. 
 
Bu rehin alınmış kimlik, yıllarca takiyye yaptı. KılıçdaroÄŸlu aslında bugün Kemalistlerden de intikam alıyor...   
 
*** 
 
CHP zaten hiçbir zaman sosyal demokrat olmadı. "Atatürk mü, 'Milli Åžef' mi?" çatışması askeriye içinde cuntacılık bile baÅŸlattı. Atatürkçülük kurucu ideoloji mertebesine çıkarıldı, CHP de bu ideolojinin muhafızı oldu. Kurucu elit kadroların Batıcılıkla beslenen Ä°slam karşıtlığı, bugün etnik ve mezhebi kimlik siyasetiyle birleÅŸerek CHP'yi çok daha farklı bir yere sürüklüyor. 
 
"CHP'nin oy kazanmasından ve baÅŸarısından baÅŸka ölçütler de devreye girmiÅŸ durumda. KiÅŸisel, ÅŸahsi ölçütler ve keyfilik ne yazık ki maliyetsiz deÄŸildir" diyerek itiraz edenler, "Temiz siyaset istiyoruz" diyerek KılıçdaroÄŸlu'na karşı "iadeli taahhütlü yürüyüÅŸe" geçenler, "AÄŸrı dağı kadar yanlış var" diyenler, tek adamlık imasında bulunanlar ne yazık ki bu tehlikenin farkında deÄŸiller. CHP'nin Türkiye'ye muhalif bir partiye dönüÅŸmesine deÄŸil itirazları. Ä°stediklerini alamadılar, ona itirazları. 
 
Olan bitenin Türkiye'nin geleceÄŸini ilgilendiren yönünün belki Deniz Baykal farkında. Ama o da en son "CHP HDP'lileÅŸiyor" deyip sustu. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.