Sosyal Medya

Kürsü

Yasin Aktay- Yerel yönetici adayları için kılavuz sorular

Yasin Aktay- Yeni Åžafak



Tarih boyunca büyük medeniyet kurmuÅŸ olanların hiç biri yola büyük medeniyet kurmak üzere çıkmamıştır diyesim var. Diyesim var diyorum, çünkü bir hüküm ifadesiyle cümleyi bitirmek büyük bir genelleme olur ve yanlışlanması, hatta test edilmesi pek mümkün olmayan bir genelleme olur.
 
Bunun için büyük medeniyetler kurmuÅŸ olanların hepsinin ilk kurucularının düÅŸüncelerini, hayata bakış tarzlarını, gelecek perspektiflerini incelemek esasen pek mümkün bile deÄŸil. Çünkü elimizde tam da o “ilk insanlara” dair yeterince bilgi ve veri yoktur. Buna raÄŸmen bildiÄŸimiz medeniyetleri kurmuÅŸ olanların niyetlerinin ve gelecek perspektiflerinin bu olmadığını söyleyebiliriz.
 
Osmanlı’yı kuran iradeye dair bugünlerde gösterimdeki dizi dolayısıyla ciddi bir algımız var ama bu algıların geriye dönük bol hüsnü niyetlerle belirlenen bir bakışla kurulduÄŸunu unutmamalıyız. ErtuÄŸrul’u ve arkadaÅŸlarını asırlar sonrasına dair planlar yapabilen birileri olarak hayal edebiliriz ama bu insanoÄŸlunun ve tarihin tabiatına uyan bir ÅŸey deÄŸildir.
 
Belki ÅŸu çok açıktır, ErtuÄŸrul geleceÄŸi, yani gaybı bilmiyordu, bilemezdi, ama, o gün ne yapacağını, ne yapması gerektiÄŸini çok iyi biliyordu ve yapacağını tam bir kararlılıkla, istikamet üzere yapıyordu.
 
Ä°yinin de kötünün de evrensel bir geçerliliÄŸi vardır. Dünyaya hatırlanmanızı gerektiren bir eser bırakmışsanız, iyi ve kötüye dair yaptığınız tercihler ortaya koyduÄŸunuz eserlerle birlikte asırlar sonra da bugüne doÄŸru parlak fikirler ve eylemler olarak ışıldar. Sanki bugünü görmüÅŸsünüz gibi tarihin derinliklerinden bugüne sesiniz yetiÅŸir. Tıpkı bu yazının üslubunda olduÄŸu gibi aradan zaman kipi çekilir, binlerce yıl farkıyla yaÅŸamış insanlar çaÄŸdaÅŸlaşır, birbirleriyle hiçbir tarihsel engel tanımadan buluÅŸurlar.
 
Medeniyetler onları ilk baÅŸta kuran insanların niyetlerinden, hayata bakış tarzlarından ve bilhassa gündelik hayat iliÅŸkilerine ve insanlararası iliÅŸkilere yansıyan küçük ilkelerden ve davranış kalitesinden çok etkilenir elbet.
 
BaÅŸka insanları nasıl görüyorsunuz? Kendinizi bu iliÅŸkiler ağı veya kozmosu içinde nerede görüyorsunuz?
 
Allah’ın sizin ve diÄŸer insanların üzerindeki etkisi, rolü nedir? Günün birinde hesaba çekileceÄŸiniz bir ahiret inancınız var mı?
 
Varsa bu inanç sizin davranışlarınıza, diÄŸer insanlarla, tabiatla, çevrenizle olan iliÅŸkilerinize nasıl yansıyor? Bütün bu inançların niteliÄŸi ve kalitesi sizin ÅŸehir hayatınıza da etkisi olacaktır?
 
Bu dünyada yalnız olmadığınızı ve baÅŸka insanlara karşı bir sorumluluÄŸunuz olduÄŸunu en karmaşık, en detaylı ve en güçlü biçimde hissettiÄŸiniz yer ÅŸehirdir. Daha doÄŸru bir ifadeyle, baÅŸkalarının varlığıyla, baÅŸkalarına karşı sorumluluÄŸunuzla en sık ve en ince biçimde sınandığınız yerdir ÅŸehir.
 
BaÅŸkası bizim için ne ifade ediyor? BaÅŸkası kimdir? BaÅŸkası bizim kavimden, aÅŸiretten, bizim memleketten, bizim dinden, bizim mezhepten, bizim partiden deÄŸilse ona karşı sorumluÄŸumuz nedir?
 
Åžehir hep bizim gibi, yani bizim gibi insanlardan oluÅŸmaz. Sadece “bizim gibi” insanların bir araya gelerek oluÅŸturduÄŸu mekanlara ÅŸehir denmez. OrtaçaÄŸda tam da bu tür bir ÅŸehri arayanlar olmuÅŸtur. Sadece belli bir dinden, belli bir ırktan olan insanların yaÅŸayabildiÄŸi steril “Tanrı Åžehri” ideal ÅŸehrin bir modeli olarak tasarlanmış ve pratize de edilmiÅŸtir. Modern ÅŸehir istense de bu kadar kapalılığa imkan vermiyor, ancak ÅŸehirde farklılığı nasıl yerleÅŸtirdiÄŸine göre farklılaşıyor ÅŸehirler.
 
Tam da bu noktada, ÅŸehirde kendisine yer verilen “yabancı”nın ÅŸehirde nasıl muamele gördüÄŸü, ÅŸehrin bedensel bütünlüÄŸü içinde nasıl bir organik rol verildiÄŸi medeniyetin kalitesini de ortaya koyan ayrı bir imtihandır.
 
Medeniyetlerin kalitesi tam da bu iÅŸbölümünde sınanır. BaÅŸkasıyla olan iliÅŸkide, baÅŸkasının ÅŸehrin beden bütünlüÄŸündeki yerinde, farklılıklara nasıl bir beden siyasetiyle mukabele edildiÄŸinde…
 
BaÅŸkası sadece etnik olarak deÄŸil, bilhassa ekonomik olarak sizden ayrıdır. Maddi gelir seviyesi, zenginlik seviyesi olarak ayrışmış olan insanların mekânsal olarak ayrışması ve birbirleriyle iliÅŸkileri. Bugün ÅŸehirlerimiz giderek birbiriyle hiç temas etmeyen ayrı dünyaların yerleÅŸtikleri “ekonomik gettolara” dönüÅŸmüÅŸ vaziyette mesela. Bu hangi dünya görüÅŸünün bir yansıması?
 
KomÅŸumuz açken tok yatabilme lakaytlığına sahipsek ahiret inancımızın olduÄŸunu sansak da aslında yok demektir. Çünkü ahiret inancı sadece basit bir kanaat oyundan ibaret deÄŸildir. Yaptığımız her ÅŸeyden, hatta yapabileceÄŸimiz halde yapmadığımız her ÅŸeyden hesaba sorulacağımıza dair etkili bir kaygı halidir ahiret inancı. BaÅŸkasına karşı sorumluluÄŸumuzun tam da bu yüzden ertelenmesine yer bırakmayan bir endiÅŸe halidir. KomÅŸumuza karşı sorumluyuz ve bu sorumluluÄŸumuz bizim her türlü davranışımızı, yerel ve genel siyasetimizi belirler.
 
KomÅŸumuz açken tok yatmıyoruz elhamdülillah. Çünkü hiç fakir komÅŸumuz yok. Sorun da burada. Åžehirle ilgili beden siyasetimizi öyle bir kurmuÅŸuz ki, zaten kırk bina öteye kadar komÅŸularımız arasında hiçbir fakirin bulunmadığı sitelerde, semtlerde veya mahallelerde oturmak suretiyle o sorumluluÄŸumuzu bir anda aşıveriyoruz.
 
Bugünün ÅŸehir dünyası artık bu ÅŸekilde, verili. Yeni doÄŸan çocuklar, hayatlarını yeni baÅŸtan kuracak ve etiÄŸin bütün temellerini buradan itibaren kurup yaÅŸayacak olan çocuklar için baÅŸka bir alternatif de yok. KomÅŸusu kimdir, nasıl bilecek? Aç komÅŸusu olmadığı için bu sorumluluktan muaf mı sayacak kendini? Kendi komÅŸuları arasında aç, biilaç, naçar insan yoksa baÅŸka semtlerde yaÅŸanan açlık ve sorunlardan da muaf mı olacak?
 
Åžehir yönetimi fakirlerle zenginlerin birbiriyle komÅŸu olamadığı bir ÅŸehir yapısında insanların birbirlerine karşı sorumluluklarını iÅŸlemek, bunu harekete geçirmek gibi bir misyona da sahip olacak mıdır?
 
Åžehir, insanın kendini görebildiÄŸi, fark edebildiÄŸi, isterse kendini daha da geliÅŸtirebildiÄŸi, isterse de içindeki bütün hastalıklarını daha da derinleÅŸtirebildiÄŸi bir yer.
 
Kendimize bakmaya devam edelim.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.