Güncel
'Myanmar ordusu Arakan'da çocukları canlı canlı ateşe attı'
Follow @dusuncemektebi2
BM'nin kurduğu Uluslararası Myanmar Bağımsız Araştırma Misyonu üyelerinden Radhika Coomaraswamy, '(Ordu mensuplarının) Çocuklardan bazılarını canlı canlı ateşe attıklarını öğrendik. Çok korkunçtu.' ifadelerini kullandı.
BirleÅŸmiÅŸ Milletler'in (BM) kurduÄŸu Uluslararası Myanmar Bağımsız AraÅŸtırma Misyonu üyelerinden Radhika Coomaraswamy, Arakanlı Müslümanlara yönelik zulmü araÅŸtırırken karşılaÅŸtıkları bulguları anlatırken, "(Ordu mensuplarının) Çocuklara karşı da gaddarca davrandıklarını, bazılarını ailelerinden ayırdıklarını, bazılarını canlı canlı ateÅŸe attıklarını öÄŸrendik. Çok korkunçtu." dedi.
Coomaraswamy, New York'ta düzenlenen ve Myanmar'da Arakanlı Müslümanlar baÅŸta olmak üzere etnik azınlıklara karşı uygulanan ÅŸiddet nedeniyle bu ülkenin boykot edilmesi çaÄŸrısı yapılan "Myanmar'da Koruma ve Sorumluluk Uluslararası Konferansı"nda AA muhabirine açıklamalarda bulundu.
Misyonunun Myanmar'da yaptığı çalışmaları Eylül 2018'de raporlaÅŸtırdıklarına iÅŸaret eden Coomaraswamy, "Myanmar'da Arakanlı Müslümanlara ve diÄŸer etnik azınlıklara ciddi insan hakları ihlallerinde bulunulduÄŸu, insanlığa karşı suç ve savaÅŸ suçu iÅŸlendiÄŸine dair bulgulara rastladık. Ancak, biz insan hakları alanında çalışıyoruz, suçluları cezalandırmıyoruz. Soykırımdan sorumlu gördüÄŸümüz 6 generalin ismini verip, bu kiÅŸilerin soruÅŸturulmasını talep ettik." diye konuÅŸtu.
Myanmar'daki soruÅŸturmaları süresince birçok "ÅŸok edici" bulguya rastladıklarını belirten Coomaraswamy, "Bunlardan birincisi, genç adamların maruz kaldıklarıydı. Ä°kincisi ise özellikle evlerde ve gözaltı merkezlerinde kadınlara yönelik cinsel ÅŸiddetti. (Ordu mensuplarının) Çocuklara karşı da gaddarca davrandıklarını, bazılarını ailelerinden ayırdıklarını, bazılarını canlı canlı ateÅŸe attıklarını öÄŸrendik. Çok korkunçtu." ifadesini kullandı.
"ARAKAN'DAKÄ° SON DURUMDAN ENDÄ°ÅžELÄ°YÄ°Z"
Coomaraswamy, hazırladıkları raporun, küresel yargılama yetkisi olan ülkelerdeki mahkemelerde ve Uluslararası Ceza Mahkemesinin bir soruÅŸturma baÅŸlatması durumunda delil olarak kullanılabileceÄŸine dikkati çekti.
Arakan'daki son durumdan büyük endiÅŸe duyduÄŸunu belirten Coomaraswamy, "Åžu anda Arakan'da yeni askeri hareketlilik olduÄŸu görülüyor. Çok endiÅŸeliyiz çünkü bir yılın ardından, Myanmar'dan kaçan kiÅŸilerin sayısında yine artış görüyoruz. Åžu anda Myanmar'da 250 bin-300 bin kadar Arakanlı Müslüman kaldı." diye konuÅŸtu.
KAMPLARDA "RADÄ°KALLEÅžME" UYARISI
25 AÄŸustos 2017'deki ÅŸiddet olaylarının ardından Arakanlı Müslümanların sığındığı BangladeÅŸ'teki kamplardaki durumun çok kötü olduÄŸunu ancak BM'nin bu kampları biraz daha yaÅŸanabilir yerler yaptığını anlatan Coomaraswamy, duruma iliÅŸkin ÅŸöyle konuÅŸtu:
"Kamplarda gördüÄŸüm en önemli sorun, eÄŸitimin olmaması. Gençler iÅŸ bulamıyorlar çünkü Cox's Bazar'ın dışına çıkamıyorlar. Tüm gün sadece oturup, hiçbir ÅŸey yapmıyorlar. Çok acınası durumdalar. Bu durum sürdürülebilir deÄŸil. Bu insanlar için ne tür bir gelecek olabilir ki? DoÄŸal olarak radikalleÅŸecekler ve biz de o zaman bundan ÅŸikayet edeceÄŸiz. Ä°nsanlar bu konuya dikkat etmeli."
Coomaraswamy, "Arakanlı Müslümanların sorunlarına neyin çözüm olacağına" dair soru üzerine, "Myanmar'ı bu insanları geri almaya ve bu insanların geri dönüp bir hayat kuracakları ÅŸartları hazırlamaya ikna etmemiz gerektiÄŸini düÅŸünüyorum. Bu olmazsa, Arakanlı Müslümanlara destek olan birçok ülke var. En azından Arakanlı Müslümanlar bu ülkelere gönderilebilir ve burada yeni bir hayata baÅŸlayabilirler." deÄŸerlendirmesinde bulundu.
"DÄ°ÄžER ETNÄ°K AZINLIKTAN DAHA ÇOK NEFRETLE KARÅžILANIYORLAR"
Coomaraswamy, Myanmar'da Arakanlı Müslümanlara karşı "soykırım" politikası yürütülürken, ülkedeki Karen, Kaçin ve Åžan eyaletlerinde de azınlıklara yönelik insanlık suçu iÅŸlendiÄŸini belirterek, "Ordu, yaptıklarına 'temizlik operasyonları' adını veriyor. Bu yerler Karen, Arakan, Kaçin ya da Åžan olsun belirli bir operasyon yürütülüyor. Bu operasyonların içinde sivillerin hedef alınması, zaman zaman cinsel ÅŸiddet de var." ifadesini kullandı.
Tüm bunlara raÄŸmen Arakanlıların Karin, Kaçin ya da Åžan halkından daha çok ÅŸiddete maruz kaldığına dikkati çeken Coomaraswamy, "Myanmar'da Arakanlı Müslümanlar, gerçek bir ırkçılıkla karşı karşıya. Ten renkleri ve dinleri farklı. Bu nedenle de diÄŸer etnik azınlıktan daha çok nefretle karşılanıyorlar. Ayrıca Arakanlı Müslümanlar Myanmar vatandaşı olarak tanınmıyor. DiÄŸer etnik azınlıklar Myanmar vatandaşı." diye konuÅŸtu.
ARAKAN SORUNU
Uluslararası Myanmar Bağımsız AraÅŸtırma Misyonu, Myanmar Genelkurmay BaÅŸkanı Min Aung Hlaing'in de aralarında bulunduÄŸu üst düzey ordu mensuplarının Arakanlı Müslümanlara yaptığı soykırım nedeniyle Uluslararası Ceza Mahkemesinde (UCM) yargılanmasını istemiÅŸti.
Myanmar'da 1970'lerden bu yana zulüm ve sistematik baskıya uÄŸrayan Arakanlı Müslüman nüfusun büyük çoÄŸunluÄŸu, topraklarını terk ederek bölge ülkelere göç etti.
Ülkede 1982'de kabul edilen yasayla vatandaÅŸlık haklarını kaybeden Arakanlı Müslümanlar, "devletsiz" sayılıyor. BM tarafından "eziyet gören dini azınlık" olarak kabul edilen Arakanlı Müslümanlar, hem ÅŸiddet olaylarına hem de yasal, ekonomik ve toplumsal ayrımcılığa maruz kalıyor.
Arakan'da 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmış, olaylarda çoÄŸu Müslüman binlerce kiÅŸi katledilmiÅŸ, yüzlerce ev ve iÅŸ yeri ateÅŸe verilmiÅŸti.
Arakan'daki sınır karakollarına 25 AÄŸustos 2017'de düzenlenen eÅŸ zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel ÅŸiddet eylemlerini baÅŸlatmış ve 10 bine yakın kiÅŸiyi katletmiÅŸti.
Etnik temizliÄŸe dönüÅŸen saldırılarda 350'den fazla köy, ordu ve fanatik Budistler tarafından yok edilirken, 700 binden fazla Arakanlı Müslüman daÄŸlık bölgeler, nehir ya da deniz üzerinden komÅŸu BangladeÅŸ'e sığınmak zorunda kalmıştı.
Henüz yorum yapılmamış.