Sosyal Medya

Güncel

İran'dan, ABD yaptırımlarını aşmak için yeni yöntem

İran, ABD yaptırımlarını aşmak için yeni yollar ararken sorunları çözmek için takas yöntemini kullanmayı planlıyor.



Ä°ran Ekonomi Bakanlığı, takas sistemiyle çalışacak yeni ÅŸirketler kurulmasını öngören yeni bir plan hazırladı.

ABD'nin Ä°ran ekonomisini hedef alan yaptırımlarını aÅŸmak için tasarlanan plan, uluslararası ticarette para transferi yapılmadan takas sistemiyle çalışacak ÅŸirketlerin kurulmasını öngörüyor.

Bu kapsamda Ekonomi Bakanlığı'nın yanı sıra DışiÅŸleri Bakanlığı'nın da yabancı ülkelerdeki ÅŸirketlere gerekli kolaylığı saÄŸlamak üzere görevlendirildiÄŸi belirtildi. 

“Ä°RAN YABANCI ÜLKELERLE TÄ°CARETTE TAKAS SÄ°STEMÄ°NE YÖNELDÄ°”

Konuyla ilgili Ä°ran'ın yarı resmi haber ajansı Mehr'e konuÅŸan Ä°ran Ä°hracat Konfederasyonu BaÅŸkanı Muhammed Lahuti, ticarette takas sisteminin istisnai durumlarda ülkeler arasında kullanılan bir yöntem olduÄŸunu belirterek, "ABD yaptırımları nedeniyle Ä°ran yabancı ülkelerle ticarette takas sistemine yöneldi." dedi.

Yöntemin CumhurbaÅŸkanı Hasan Ruhani'nin talimatıyla hazırlandığını aktaran Lahuti, takas sistemiyle çalışacak ÅŸirketlerin Merkez Bankası'nın garantisi altında olması gerektiÄŸini dile getirdi.

ABD, 8 Mayıs 2018'de nükleer anlaÅŸmadan tek taraflı çekilmesinin ardından Ä°ran'a yönelik yaptırım paketlerini aÅŸamalı olarak devreye sokmuÅŸtu. Washington, yaptırımlarla Ä°ran'ın dolar, altın ve deÄŸerli madenlere eriÅŸimini yasaklarken Ä°ran Merkez Bankası'nı da ambargo kapsamına almıştı. 

Ä°ran'ı anlaÅŸmada tutmak isteyen E3 ÅŸeklinde isimlendirilen Almanya, Fransa, Ä°ngiltere'nin dışiÅŸleri bakanları, 31 Ocak'ta Ä°ran'la ticareti kolaylaÅŸtırmak ve Avrupalı ÅŸirketleri ABD'nin yaptırımlarından korumak için Avrupa BirliÄŸi'nin de desteklediÄŸi INSTEX adlı yeni ödeme mekanizması kurmuÅŸtu.

Mali mekanizmanın kapsamı, Ä°ranlı yetkililerin beklentilerinin uzağında yalnızca saÄŸlık ve gıda sektörüyle sınırlı tutulmuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.