Sosyal Medya

Güncel

ABD'den çekilme açıklaması

Amerika Birleşik Devletleri Merkez Kuvvetler Komutanı Orgeneral Joseph Votel, Suriye'deki ABD askerlerinin haftalar içinde çekilebileceğini söyledi.



ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Orgeneral Joseph Votel, gazetecilerin Suriye'deki 2 bin kadar askerin "günler mi yoksa haftalar içinde mi çekileceÄŸine" yönelik sorusuna, "Muhtemelen haftalar, ama her ÅŸey sahadaki duruma baÄŸlı. Çekilme konusunda olmak istediÄŸimiz yerdeyiz" dedi.

Orgeneral Votel, kesin zamanlamanın Suriye'deki duruma bağlı olduğunu belirtti.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, ABD ordusu Suriye'deki askeri teçhizatının bir bölümünü geri çekmeye baÅŸladı.

Orgeneral Votel ise "Personeli çekmek teçhizatı çekmekten daha kolay, o nedenle öncelikle ihtiyacımız olmayan teçhizatı temizlemeye çalışıyoruz" diye konuÅŸtu.

ABD BaÅŸkanı Donald Trump geçen Aralık ayında sürpriz bir ÅŸekilde ABD askerlerini Suriye'den geri çekme kararı almıştı. Çekilmeyi kolaylaÅŸtırmak üzere yüzlerce ABD askeri daha bölgeye gönderildi.

Amerikalı yetkililer Suriye'deki askerlerin tam olarak çekilmesinin Nisan ayını bulabileceÄŸine yönelik tahminler yapmıştı ancak sahadaki durum nedeniyle kesin bir tarih vermekten çekiniyorlar.

Irak'taki ABD askerleri

Suriye'den çekilme, bu askerlerin bir kısmının Irak'a kaydırılabileceÄŸi ihtimalini de gündeme getirdi. ABD'nin Irak'ta IŞİD'le mücadeleye yardımcı olmak üzere yaklaşık 5 bin askeri bulunuyor.

Orgeneral Votel askeri yapılanmada deÄŸiÅŸiklik olabileceÄŸini belirtse de Irak'taki ABD askeri sayısında büyük bir artış öngörmediÄŸini belirtti ve "Irak'taki askeri varlığımız hemen hemen sabit kalacak" dedi.

Votel daha önce ABD ve müttefiklerinin IŞİD'e baskıyı devam ettirmemesi haline, IŞİD'in bölgede etkinliÄŸini yeniden artırabileceÄŸi uyarısında bulunmuÅŸtu.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon da geçen hafta yayımladığı raporda IŞİD'in yönelttiÄŸi tehlikelere dikkat çekilmiÅŸ ve üzerindeki baskı azaltılırsa IŞİD'in Suriye'de 6 ila 12 ay arasında yeniden dirilebileceÄŸi ve bazı bölgeleri yeniden ele geçirebileceÄŸi uyarısı yapılmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.