Sosyal Medya

İŞKUR’un 7 bin 400 Suriyeli istihdam edeceği iddiası doğru mu?

Sosyal medyada paylaşılan ve teyit.org’a ihbar olarak gönderilen bir haberde İŞKUR’un 7 bin 400 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ile 7 bin 400 Suriyeli sığınmacıyı istihdam edeceği iddia edildi.



Facebook’ta “Turkish Special Forces” isimli sayfa tarafından paylaşılan haber, 285 kiÅŸi tarafından beÄŸenildi ve 243 kez paylaşıldı. Aynı habere internette çeÅŸitli haber kanalları da yer verdi.Ä°ÅŸte KocaeliYeni ÇaÄŸ ve Yüz Makale gibi sitelerde iddiaya dair “7400 Suriyeli istihdam edilecek” baÅŸlığıyla verilmiÅŸ haberler bulunabiliyor. Haber aynı zamanda EkÅŸi Sözlük’te de gündem konularından biri haline geldi.

Ä°ÅžKUR’un 7 bin 400 Suriyeliyi ve 7 bin 400 Türk vatandaşını personel olarak istihdam edeceÄŸi iddiası yanlış. Ä°ÅžKUR, “Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler ve Türk VatandaÅŸları Ä°çin Ä°stihdam DesteÄŸi Projesi” kapsamında 14 bin 800 kiÅŸiye istihdam edilebilmelerini saÄŸlamak amacıyla sadece belli eÄŸitimler verecek. EÄŸitimler sonrasında katılımcılara danışmanlık yapacak. Yani Ä°ÅžKUR’un söz konusu 14 bin 800 kiÅŸiyi direkt olarak istihdam etmesi gibi bir durum söz konusu deÄŸil. Bu proje Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Ä°ÅžKUR tarafından Dünya Bankası iÅŸbirliÄŸinde hayata geçiriliyor ve projenin maliyeti, Avrupa BirliÄŸi “Türkiye’deki Mülteciler Ä°çin AB Mali Yardım Programı (FRIT)” tarafından karşılanıyor.

Suriyeliler ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaÅŸları AB destekli bir proje kapsamında desteklenecek

Türkiye Ä°ÅŸ Kurumu’nun (Ä°ÅžKUR) resmi internet sitesine girildiÄŸinde iddiaya dair projenin açılış toplantısıyla ilgili yazıya ulaşılabiliyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Ä°ÅžKUR tarafından Dünya Bankası iÅŸbirliÄŸinde hayata geçirilen “Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler ve Türk VatandaÅŸları Ä°çin Ä°stihdam DesteÄŸi Projesi”nin açılış toplantısı 28 Ocak 2019 tarihinde Ankara’da yapıldı. 30 ay süreli olmak üzere planlanan bu proje kapsamında 7 bin 400 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ile aynı sayıda Suriyelinin istihdamının destekleneceÄŸi projeyle 14 bin 800 kiÅŸinin aktif iÅŸgücü programlarından faydalandırılarak istihdam edilebilirliklerinin artırılması hedefleniyor.

Ä°ÅžKUR Genel Müdürü, bu açılış toplantısında projenin ana eksenini oluÅŸturan yarısı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, yarısı Suriyeli toplamda 14 bin 800 kiÅŸinin aktif iÅŸgücü programları ile yetiÅŸtirilip iÅŸgücü piyasasına eriÅŸimlerinin destekleneceÄŸini belirtti ve bu kiÅŸilere dil eÄŸitimleri ve danışmanlık hizmetleri de verileceÄŸini söyledi.

teyit.org’un Ä°ÅžKUR Dış Ä°liÅŸkiler ve Projeler Dairesi ile yapılan telefon görüÅŸmesinde yetkili kiÅŸi de Ä°ÅžKUR’un bu proje kapsamında direkt bir istihdam saÄŸlamayacağını sadece katılımcıları istihdam edilebilir kılmak adına eÄŸitimler ve danışmanlık verileceÄŸini söyledi. Yani projenin asıl amacı sadece bir istihdam desteÄŸi saÄŸlamak. Yetkili buna ek olarak 7 bin 400’ü Suriyeli, 7 bin 400’ü Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak üzere 14 bin 800 katılımcının aynı eÄŸitimlerden geçeceÄŸini, sadece Suriyelilere ek olarak Türk dili eÄŸitimi verileceÄŸini belirtti.Kaynak: Ä°ÅžKUR

“Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler ve Türk VatandaÅŸları Ä°çin Ä°stihdam DesteÄŸi Projesi” Nedir?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Ä°ÅžKUR tarafından Dünya Bankası iÅŸbirliÄŸinde hayata geçirilen proje geçici koruma altındaki Suriyeliler ve Türk vatandaÅŸlarınını kapsıyor. Avrupa BirliÄŸi “Türkiye’deki Mülteciler Ä°çin AB Mali Yardım Programı (FRIT)” kapsamında yürütülecek olan 48 milyon Avro bütçeli proje kapsamında, Suriyeli sığınmacıların ve Türk vatandaÅŸlarının aktif iÅŸgücü programlarından faydalandırılarak istihdam edilebilirliklerinin artırılması, Ä°ÅžKUR’un kurumsal kapasitenin ve çalışma izinleri altyapısının geliÅŸtirilmesi hedefleniyor. Toplam 30 ay sürecek ÅŸekilde planlanan projenin pilot illeri arasında Ä°stanbul, Gaziantep, Åžanlıurfa ve Adana yer alıyor.

Proje kapsamında 7 bin 400 Suriyeli sığınmacı ve 7 bin 400 Türk vatandaşı olmak üzere toplam 14 bin 800 farklı kiÅŸiye ulaşılması hedefleniyor. Projeden faydalanacak kiÅŸilerin iÅŸ ve meslek danışmanlığı hizmetleri, Türkçe dil eÄŸitimleri, beceri eÄŸitim kursları, uygulamalı eÄŸitim programları ve iÅŸgücü piyasası uyum programları ile niteliklerinin ve mesleki becerilerinin geliÅŸtirilmesi, iÅŸgücü piyasasına uyumlarının artırılması öngörülüyor.

Ä°ÅžKUR Dış Ä°liÅŸkiler ve Projeler Dairesi BaÅŸkanlığı’ndan bir yetkili ile yapılan telefon görüÅŸmesinde söz konusu eÄŸitimler sonrasında katılımcıların direkt istihdam edilmeyeceÄŸi, fakat iÅŸ bulmaları için Ä°ÅžKUR Ä°l Müdürlükleri tarafından danışmanlık hizmeti verilebileceÄŸi de belirtildi. EÄŸitim programlarına katılacak 14 bin 800 kiÅŸinin bu projeye nasıl baÅŸvuracaklarının henüz net olmadığını belirten yetkili, Ä°ÅžKUR tarafından yapılacak bir duyuruyla baÅŸvuruların alınabileceÄŸini ya da Ä°ÅžKUR Ä°l Müdürlüklerinin katılımcıları seçme durumunu olabileceÄŸini söyledi.

Ä°stihdam projesi “Türkiye’deki Mülteciler Ä°çin AB Mali Yardım Programı” kapsamında yürütülüyor

Türkiye’deki Mülteciler için AB Mali Yardım Programı (FRIT), AB üyesi ülkelerin Türkiye’deki mültecileri destekleme amacı doÄŸrultusunda ortaya çıkmış bir program. Mali Yardım Programı için 3 milyar Avroluk operasyonel fonun tamamı, 72 proje ile birlikte taahhüt edilerek sözleÅŸmeye baÄŸlandı. Åžu ana kadar 1.85 milyar Avronun üzerinde bir ödeme yapılmış. Hangi faaliyetlerin ne kadarlık bütçeyle destekleneceÄŸine ve hangi mali araçların kullanılacağına dair stratejik yönlendirmeyi Mali Yardım Aracı Yönlendirme Komitesi yapmakta. AB’ye üye ülkelerin temsilcilerinden oluÅŸan, Türkiye’nin de danışman sıfatıyla katıldığı Yönlendirme Komitesine, Avrupa Komisyonu baÅŸkanlık etmekte. Projeler ise ihtiyaç deÄŸerlendirmesine göre ve devreye sokulan finansman araçlarının prosedürleri takip edilerek seçilmekte.

Telefon görüÅŸmesi yapılan Ä°ÅžKUR Dış Ä°liÅŸkiler ve Projeler Daire BaÅŸkanlığı yetkilisi, Türkiye’deki Mülteciler için AB Mali Yardım Programı” kapsamında hayata geçirilen “Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler ve Türk VatandaÅŸları Ä°çin Ä°stihdam DesteÄŸi Projesi”nin giderlerinin tamamının AB tarafından karşılandığını da belirtti.

Bu program kapsamında gerçekleÅŸen eÄŸitim, saÄŸlık ve sosyo-ekonomik destek ile ilgili ayrıntılı bilgiye programın tanıtım sayfasından ulaşılabiliyor. Burada yer alan bilgilere göre program kapsamında 500 bin Suriyeli mülteci çocuÄŸun eÄŸitime eriÅŸimi saÄŸlandı. 5 bin 500 Türkçe dil öÄŸretmeni 23 ilde istihdam edilerek 312 bin çocuÄŸa dil eÄŸitimi saÄŸlandı ve 125 saÄŸlam yapı ile 50 prefabrik okul inÅŸa edildi. Yaklaşık 45 bin öÄŸrenci ise devam etmekte olan eÄŸitim desteÄŸinden faydalanıyor. Program kapsamında eÄŸitim desteÄŸinin yanında saÄŸlık ve insani yardım alanlarında da uygulamalar olduÄŸunu görmek mümkün.

Kaynak: AB Türkiye Delegasyonu

 

“Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler ve Türk VatandaÅŸları Ä°çin Ä°stihdam DesteÄŸi Projesi” de FRIT kapsamında fon alıyor. Yani Suriyeli mülteciler ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaÅŸlarını kapsayan, istihdam eÄŸitim programlarının giderlerinin Avrupa BirliÄŸi tarafından karşılandığı söylemek mümkün.

Sonuç olarak, 7 bin 400’ü Suriyeli mülteci, 7 bin 400’ü Türk vatandaşı olmak üzere toplamda 14 bin 800 kiÅŸinin iÅŸe alınacağı veya istihdam edileceÄŸi bilgisi gerçeÄŸi yansıtmıyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Ä°ÅžKUR tarafından Dünya Bankası iÅŸbirliÄŸinde hayata geçirilen ve Avrupa BirliÄŸi tarafından desteklenen “Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler ve Türk VatandaÅŸları Ä°çin Ä°stihdam DesteÄŸi Projesi” kapsamında 14 bin 800 kiÅŸinin istihdam edilebilirliÄŸini artırmak amacıyla çeÅŸitli eÄŸitim programları ile danışmanlık alması bekleniyor. Ancak bu, eÄŸitime katılan herkesin iÅŸe alınacağı anlamına gelmiyor.

 
 
KAYNAK: TEYÄ°T.ORG

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.