Sosyal Medya

Türkiye, 'Özgürlük Raporu'nda Madagaskar ve Irak'ın gerisinde kaldı

Kâr amacı gütmeyen, hükümet dışı düşünce kuruluşu Freedom House, “2019, Dünyada Özgürlük Raporu”nu yayımladı. Freedom House, rapora “Demokrasi gerilemekte” alt başlığını koydu.



Kâr amacı gütmeyen, hükümet dışı düşünce kuruluşu Freedom House, “2019, Dünyada Özgürlük Raporu”nu yayımladı. Freedom House, rapora “Demokrasi gerilemekte” alt başlığını koydu.

Rapora göre, geçen yıl ilk kez ‘özgür olmayan ülke’ kategorisine alınan Türkiye’de özgürlük yine geriledi. 2018’de 32 puanla Suriye, Suudi Arabistan ve Venezuela gibi ülkelerin bulunduğu ‘özgür olmayan ülkeler’ kategorisine alınan Türkiye, bu sene bir puan daha kaybederek 31 puana düştü. Türkiye, bu puan ile yakın tarihe kadar işgal altında olan Irak’ın, siyaset bilimi tarafından gelişmemiş ülkeler olarak kabul edilen Madagaskar ve Mozambik’in, Rusya’nın sert ve yumuşak güç ile baskı uyguladığı Ukrayna’nın ve kuruluşundan bu yana istikrara pek de kavuşmayan Pakistan’ın bile gerisinde kaldı. Rapora göre Türkiye, Beyaz Rusya’dan sonra Avrupa’nın en az özgür olan ülkesi. Türkiye, en son olarak 2017 yılında 38 puan ile, “kısmen özgür” ülke olarak kategorilenmişti.

Freedom House, raporunda ülkeleri üç kategoride değerlendiriyor ve bir de genel skor veriyor. 3 alt kategoride 1 puan “En özgür” değerlendirilirken, 7 puan ise “En az özgür” olarak değerlendiriliyor. Türkiye hiçbir alt kategoride 3.5’in altında kalmayı başaramadı. Raporu hazırlayan kurul Türkiye’ye ‘özgürlük puanı’ kategorisinde 5.5, siyasal haklar kategorisinde 5, temel özgürlükler kategorisinde ise 6 puan verdi. Türkiye’nin toplam özgürlük notu ise yüz üzerinden 31 olarak belirlendi.

KAYNAK: T24

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.