Sosyal Medya

Özel / Analiz Haber

Nazizmin kökenini insanın bilinçaltında arayan deney: Üçüncü Dalga Deneyi

3. Dalga deneyi tarih öğretmeni Ron Jones tarafından Nazi Almanyası konusu kapsamında gerçekleştirilen uygulamanın amacı, demokratik toplumların dahi faşizme meyilli olduklarını anlatmayı amaçlamıştır. Deneyde faşizmin çekiciliğinin toplumun içine sızıp sızamayacağını araştırmak üzere tasarlanmıştır.



Bunun için deneyi yapan öÄŸretmen, bir lise içinde bazı öÄŸrencileri kullanarak onların prestijli bir gruba ait olduklarını düÅŸündüren bir sistem oluÅŸturdu. ÖÄŸrenciler giderek artan bir öÄŸrenme motivasyonu gösterdiler ancak çokta ötesinde ve endiÅŸe verici ÅŸekilde aynı sınıftan olmayan kiÅŸilere karşı dışlama, hor görme gibi son derece kötü niyetli bir takım davranışlar göstermeye baÅŸladılar. Daha da korkutucu olanı bu davranışları son derece istekli bir ÅŸekilde sınıf dışında devam ettirmeleri oldu.
 
Jones, Üçüncü dalga adını verdiÄŸi bir hareket baÅŸlattığını, hareketin amacının demokrasiyi bertaraf etmek olduÄŸunu söyledi. Demokrasinin bireyselliÄŸin vurgulanmasına bir engel teÅŸkil ettiÄŸi fikriyle Jones hareketin kilittaşı olarak belirli kavramlar belirledi. Disiplinden, birlikten, hareketten ve gururdan gelen güç. ÖÄŸretmen Jones ilk gün birkaç basit kural getirmiÅŸtir.
 
Derste zil çalması ile birlikte öÄŸrenciler 30 saniyede yerlerinde kalacak ve söz almadan veya ayaÄŸa kalkmadan konuÅŸmayacak, söz alırsa söyleyeceklerini üç beÅŸ kelimeyi geçmeyecek ve her cümlenin sonunda bay Jones diye bitireceklerdir. Ä°kinci gün Jones mevcut sınıfın özel olduÄŸunu belirtmiÅŸ, diÄŸerlerinden ayrı ve disiplini saÄŸlanmasından sorumlu kılmıştır. Onlara üçüncü dalga adını veren Jones, bir okyanusun en güçlü dalgasının üçüncü dalga olduÄŸunu söyleyip onlara sahte bir efsane uydurmuÅŸtur. Bu gruba Nazi selamını öÄŸreten Jones, bu grup öÄŸrencilerinin sadece sınıfta deÄŸil dışarıda dahi birbirlerini bu ÅŸekilde selamlamalarını emretmiÅŸtir. ÖÄŸrenciler de bu kurala uymaktaydı.
 
Üçüncü gün Jones, deneyin kapsamını büyüterek okula yayılmıştır. Gün başında öÄŸrencilerin hepsi derslerine hevesle sarılmaya baÅŸlamış, katılımlarında artış olmuÅŸtur. Kendi ifadesiyle öÄŸrenciler ilk defa adam akıllı bir ÅŸey öÄŸrendiklerini beyan etmiÅŸler hatta bay Jones bize niye yeni ÅŸeylerde öÄŸretmiyorsunuz ÅŸeklinde sitem etmiÅŸlerdir.
 
Kendilerine üye kartı oluÅŸturan öÄŸrenciler bir de logo tasarlayarak kurumsallaÅŸmış ve grup üyesi olmayan öÄŸrencileri sınıfa sokmamışlardır. Yeni üye bulma koÅŸuluyla kurallarının da belirlendiÄŸi üçüncü günün sonunda toplam 200 kiÅŸi olmuÅŸtur grup. Gün içerisinde bazı grup üyeleri grup kurallarına uymadığı gerekçesiyle bazı üyeleri eleÅŸtirmeye ve fiÅŸlemeye  baÅŸlamışlardır.
 
Dördüncü gün Jones öÄŸrencilerin projeye haddinden fazla dahil olduklarını, disiplin kurallarına görülmemiÅŸ bir liyakatle baÄŸlandıklarını fark edince olayların kontrolden çıkacağını sezerek deneyi durdurmuÅŸ ancak bunu yaparken bu hareketin ulusal bir hareket olduÄŸunu ertesi gün baÅŸkanlıktan bir açıklama yapılacağını belirterek yapmıştır. Ertesi gün söz verdiÄŸi gibi sınıfa televizyon getiren Jones, birkaç dakika sonra gerçeÄŸi açıklamış, bunun Nazi Almanyası dersi kapsamında faÅŸizmi anlatmak için yaptığını belirtmiÅŸ, hemen ardından da bir Nazi belgeseli izleterek amacını doÄŸrulanmıştır.
 
Çocuklar olayı velilere söylemesinden dolayı olay büyümüÅŸ ve en nihayetinde deney sonlanmış ve deneyin ardından Jones, çalıştığı okuldan kovulmuÅŸtur. Ama bu kovulma gerekçesi bu deney olduÄŸu resmi olarak belirtilmemiÅŸtir.
 
Deney üzerinde 1981 tarihli the Wave isimli tv filmi kitapla aynı isimde olmak üzere pek çok eser yapıldı. 2008 tarihli Alman yapımı Die Welle filmi bu deney üzerine kurgulandı. 2010 tarihinde Jones deneye katılan öÄŸrenciler ile beraber deney üzerine the way isimli bir müzikal yazdı ve sergiledi. 10 Ekim 2010 tarihinde deneye katılan öÄŸrencilerden Philip Neel, hikayenin tamamını öÄŸrencileri ve öÄŸretmeni ile baÅŸtan anlattığı Lesson plan adında bir belgesel filmi çıkardı.
 
Tüm bunlardan anlıyoruz ki deney olumlu sonuçlanmış ve deney sayesinde öÄŸrenciler ve takip edenler önemli dersler çıkarmışlardır.

tarihkomplo.com

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.