Sosyal Medya

Mısırlı gencin başına gelen gerçekten bir iletişim kazası mı, yoksa kendisine ve Türkiye’ye tezgâh mı kuruldu?

Müslüman Kardeşler üyesi Mısırlı genç Muhammed Abdülhafîz’in Türkiye’ye girişine izin verilmeyerek İstanbul’dan Kahire’ye gönderilmesi vicdan sahibi herkesi üzdü ve tepkilere yol açtı.



Darbecilerin yönetimindeki Mısır’da adaletin olmadığını ve gıyabında idamla yargılanan gencin ülkesinde en azından ağır iÅŸkencelere maruz kalacağını aÅŸağı yukarı herkes biliyor.

Abdülfettah Es-Sisi liderliÄŸindeki cuntaya, Rabia’da insanları diri diri yakan ve iki-üç güne bir masum birkaç insanı idam edenlere dost deÄŸil düÅŸman dahi teslim edilmez.

Muhammed Abdülhafîz’in Ä°stanbul’dan Kahire’ye gönderildiÄŸi bilgisi sosyal medyaya düÅŸtüÄŸü andan itibaren ne olup bittiÄŸini anlamak için Arapça ve Türkçe haberleri takip etmeye çalıştım.

Gerçekte neler yaÅŸandığını bilmeden pozisyon alanların ve “ErdoÄŸan Mısırlı genci Sisi’ye teslim etti” algısı oluÅŸturmak isteyenlerin utanmadan yaydığı bilgi kirliliÄŸi arasında gerçeÄŸin izini sürmeye çalıştım.

ÖrneÄŸin, koyu Saadet Partili olduÄŸunu bildiÄŸim biri Mısırlı gencin biletinin Ä°stanbul’dan sonra Kahire’ye deÄŸil baÅŸka bir ülkeye olduÄŸunu, Türkiye’nin üçüncü bir ülkeye gitmekte olan genci gözaltına alarak Mısır’a gönderdiÄŸini yazmıştı.

Fakat daha sonra gencin biletinin MogadiÅŸu-Ä°stanbul-Kahire olduÄŸu, yani söz konusu ÅŸahsın iddiasının yalan olduÄŸu ortaya çıktı.

Mısırlı gencin Kahire’ye gönderilmesi olayında birçok soru iÅŸareti var.

Muhammed Abdülhafîz’e Türkiye’de irtibat kurduÄŸu birilerinin Ä°stanbul’a gelmesini ve havaalanında rüÅŸvet vererek ülkeye sokabileceklerini söyledikleri iddia ediliyor.

Bu kiÅŸi veya kiÅŸiler kim?

Mısırlı gencin samimi arkadaşları mı yoksa pek fazla tanımadığı insanlar mı?

Türkiye’deki Müslüman KardeÅŸler liderlerine önceden bilgi verilmediÄŸi, hatta yetkilileri durumdan haberdar eden Müslüman KardeÅŸler liderinin Mısırlı genci ilk önce “Cihad Cemaati” üyesi olarak tanıttığı, olaya zamanında müdahale edilememesinde Türkiye’deki Ä°hvan liderlerinin de payı olduÄŸu söyleniyor.

Ayrıca Muhammed Abdülhafîz’in biletinde Ä°stanbul sonrası durağın Kahire olması ölümcül bir hata.

Mısırlı genç ve kendisini yönlendirenler, Atatürk Havalimanı’nda iÅŸlerin umdukları gibi gitmeyebileceÄŸini hesap etmeliydi.

Mısırlı gencin Türkiye’ye giremeden yoluna devam etmek zorunda kalabileceÄŸi ihtimali göz önünde bulundurulmalıydı.

Bu konuda ÅŸöyle bir iddia var:

Muhammed Abdülhafîz, MogadiÅŸu-Ä°stanbul-Kuala Lumpur bileti almak istedi fakat parası yeterli olmadığı için daha ucuz olan MogadiÅŸu-Ä°stanbul-Kahire bileti aldı.

Olabilir.

Fakat bu iddia da bir baÅŸka soruyu gündeme getiriyor.

Mısırlı gencin MogadiÅŸu-Ä°stanbul-Kuala Lumpur bileti Türkiye’deki arkadaÅŸları tarafından satın alınamaz mıydı?

Muhammed Abdülhafîz’in başına gelen gerçekten bir iletiÅŸim kazası mı, yoksa kendisine ve Türkiye’ye tezgâh mı kuruldu; mutlaka araÅŸtırılmalı.

Kaşıkçı’nın Ä°stanbul’da vahÅŸice katledilmesi gibi bu son olay da ülkelerindeki diktatör rejimlerden kaçan muhalifler için Türkiye’nin güvenli bir liman olmadığı algısını oluÅŸturmaya çalışanlara hizmet etti.

Mısırlı gencin uçak içinde çekilen fotoÄŸrafı da - ne yazık ki - bu algıyı oluÅŸturmaya çalışanların deÄŸirmenine su taşıdı.

O fotoÄŸrafı çekenlerin ve servis edenlerin niyetlerini sorgulamıyorum.

Kalplerden geçeni Allah bilir.

Fakat o fotoÄŸrafın Mısır cuntasına, Suudi Arabistan ve BirleÅŸik Arap Emirlikleri medyasına malzeme teÅŸkil ettiÄŸi bir gerçek.

“Türkiye Muhammed Abdülhafîz’i Sisi’ye teslim etti” ÅŸeklinde yaygara koparanlar, o fotoÄŸrafın ve ileri sürdükleri asılsız bir takım iddiaların Mısır cuntasının arayıp da bulamadığı propaganda malzemeleri olduÄŸunun acaba farkındalar mı?

Yoksa gerçekten de tıpkı Sisi yandaÅŸlarının, Suudi Arabistan ve BAE medyasının yapmak istediÄŸi gibi, Türkiye’nin mazlum insanlar için güvenli bir yer olmadığı algısını oluÅŸturmaya mı çalışıyorlar?

Ülkemize sığınan mazlumlarla ilgili zaman zaman bir takım sorunlar yaÅŸanabiliyor.

Söz konusu aksaklıkları kiÅŸisel veya hizipsel hesaplar uÄŸruna ülkenin çıkarlarına zarar verecek ÅŸekilde istismar etmek dürüst insanlara yakışmaz.

Amaç baÄŸcıyı dövmek deÄŸil üzüm yemek olmalı.

İsmail Yaşa / Diriliş Postası

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.