Sosyal Medya

Çin, Doğu Türkistan'ın sesi Abdurehim Heyit'i katletti

Çin yönetiminin şarkılarından dolayı sekiz yıl hapis cezası verdiği Türkistan Türkleri'nin "Dutar’ın kralı" olarak nitelendirdiği Abdurehim Heyit, ağır cezaevi koşullarına iki yıl dayanabildi. Heyit'in cezaevinde vefat ettiği açıklandı.



Uygur Türklerini toplama kamplarında iÅŸkencden geçiren ve ucuz iÅŸ gücü olarak kullanan Çin yönetimi cinayetlerine bir yenisini daha ekledi.

Sanatçı Bünyamin Aksungur, sosyal medya hesabından Uygur Türklerinin dünya çapında tanınan halk ozanı Abdurehim Heyit’in tutuklu bulunduÄŸu cezaevinde iÅŸkenceyle öldürüldüÄŸünü duyurdu.

Aksungur’un paylaşımı ÅŸöyle:

İşkenceye 2 yıl dayanabildi

"Zalim Çin yönetiminince "UÇRAÅžKANDA", “Karşılaşınca” ve "ATALAR"adlı ÅŸarkısı yüzünden 8 yıl hapse mahkum edilmiÅŸti. Kamp dedikleri hapishanede türlü ve ağır iÅŸkenceler gördü. Ziyaretine sadece oÄŸlu gidebilmiÅŸ ve babasını çok zayıflamış ve bitkin bulduÄŸunu söylemiÅŸti. 8 yıl iÅŸkence altında yaÅŸayabileceÄŸine inanılmıyordu. Öyle de oldu. 2 yıl dayanabildi. Daha önce de öldüÄŸü/öldürüldüÄŸü yolunda haberler geliyor ancak teyid edilemiyordu.

Maalesef bu kez haber doÄŸru!

Abdurehim Heyit milli ÅŸehidimizdir.

Allah rahmetiyle mekanını cennet eylesin. BaÅŸta Uygur Türkleri olmak üzere, bütün zulüm görenlere yardım eylesin.

Allah, baÅŸta zalim Çin yönetimi olmak üzere bütün zalimlerin belâsını versin."

Abdurehim Heyit,  2017'de Urumçi'de tutuklanmıştı

Uygur Åžair Tahir Hamut, Nisan 2017’de gözaltına alınan Heyit’in Urumçi’deki Sincan Åžarkı ve Dans TopluluÄŸu yetkililerinden duyduÄŸu tutuklanma sürecini ÅŸöyle anlatmıştı:

Polis Heyit’i tutuklamadan önce birkaç kez onu evinde ziyaret etmiÅŸ. Polis onun okuduÄŸu ve yorumladığı Atı’lar (Ata’lar) adlı ÅŸarkıyı niçin bestelediÄŸini ve ne sebeple yorumladığını sormuÅŸ. Ayrıca bu ÅŸarkının söz yazarının kim olduÄŸu ve niçin yazdığı hakkında da sorgulamış.

Daha sonra bu ÅŸarkının sözlerini yazan ÅŸair Abdurehim Abdullah da tutuklanmış. Heyit’in yorumladığı ÅŸarkının sözlerinde geçen “savaşın ÅŸehitleri – jenglerde shehit ” ifadesi hakkında özellikle durdukları ve bu cümle üzerinde çok hassas davrandıkları söyleniyor. Aslında, o ÅŸarkının ana mesajı geçtmiÅŸte savaÅŸlarda ÅŸehit olan atalarımızı ve bu savaÅŸların kurbanlarını hatırlamak ve gençlerin bu günlerde parti yapmalarını (eÄŸlence düzenelemelerini) eleÅŸtirmekti. Bu sözlerin aşırılık veya cihad ile baÄŸlantılı olduÄŸu için tutuklandığı yolunda söylentiler var. Çin polisleri “muhtemelen 'Ata’lar – atilar” ÅŸarkısı ile cihad arasında kendince bir baÄŸ kurmak istemiÅŸ.

Abdurehim Heyit'in şarkıları

Abdurehim Heyit’in bestelediÄŸi ve yorumladığı ÅŸarkıların çoÄŸu Uygurların geçmiÅŸ tarihini ve kültürünü yansıtıyor. Heyit bunları çok güçlü bir ÅŸekilde yorumlayarak söylüyordu. Özellikle kendisinin aynı zamanda adaşı da olan Uygurların ünlü ÅŸair ve yazarı Abdurehim Otkur’un “uchrashqanda- Karşılaşınca ” (When We Met We) gibi ÅŸiiri baÅŸta diÄŸer bir çok saygın Uygur ÅŸairlerinin lirik ve ironik ÅŸiirlerini modern Uygur müzik tarzı ile besteleyip yorumluyordu. Bu metin ve ÅŸiirleri yorumlayarak Uygurların geçmiÅŸini ve tarihini onların gönlünde, hayalinde ve kalbinde canlandırıyordu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.