Sosyal Medya

CHP’li kadınların ‘cünüp gezmek’ için imza kampanyası düzenlediği iddiası doğru mu?

Sosyal medyada paylaşılan bir gönderide, Cumhuriyet Halk Partili (CHP) kadınların ellerindeki pankartta “gusül abdesti istemiyoruz, cenabet gezmek istiyoruz” yazdığı ve imza toplama etkinliğinin bu amaçla düzenlendiği iddia edildi.



6 Şubat 2019 tarihinde 200 bin takipçili Kod Adı Başkan isimli Facebook sayfasında yer alan bu gönderi bin kişi tarafından paylaşıldı.

 

 

Fakat CHP’li kadınların “cenabet gezmek istiyoruz” yazılı pankart taşıdıkları ve bunun için imza kampanyası düzenledikleri iddiası doğru değil. Görseldeki pankarta montaj yapılmış. Fotoğrafın orijinali ise 13 Temmuz 2016’dan. İmza toplama etkinliği Binali Yıldırım’ın müftülüklere nikah kıyma yetkisi verileceği açıklamasına karşı CHP İzmir İl Kadın Kolları tarafından düzenlendi. Pankartta ise “Binali Yıldırım’ın ‘il ve ilçe müftülüklerine nikah kıyma yetkisi verileceğini’ belirten açıklamasını kabul etmiyoruz!” yazıyor.

 

İddia metine eşlik eden görselin orijinali, solda Nurşen Balcı, ortada Sema Pekdaş

 

 

 

 

İmza kampanyası müftülüklere verilecek evlendirme yetkisi için

CHP İzmir İl Kadın Kolları tarafından yürütülen kampanya 13 Temmuz 2016 tarihinde İzmir Alsancak’ta gerçekleşti. Görselin orijinalinde, Nurşen Balcı (CHP İzmir Kadın Kolları Başkanı) ve Sema Pekdaş’ın (Konak Belediye Başkanı) karşı imza toplamak için etkinlik alanında bulundukları görülebiliyor.

 

 

Haberler.com’un haberine taşınan bir başka fotoğrafta Nurşen Balcı ve Sema Pekdaş’ı imza kampanyasının önünde görmek mümkün. Görsele eşlik eden “Müftüler Nikah Kıymasın” başlığı ise imza kampanyasının  müftülere verilecek nikah kıyma yetkisiyle ilgili olduğunu doğrular nitelikte.

 

 

Ege’nin Sesi isimli haber sitesi tarafından paylaşılan ve başka bir açıdan çekilen bu fotoğraf aracılığıyla pankartın üzerindeki ifadelerin tamamına ulaşmak mümkün.

 

 

Bu kampanyaya dair haber sitelerine yansıyan diğer videolara da ulaşılabilir.

 

Binali Yıldırım’ın söz konusu açıklaması
Binali Yıldırım 28 Haziran 2016 tarihinde AK Parti grup toplantısında şu açıklamada bulunmuştu:
 
“Yapılan düzenlemeyle evlenme ölüm gibi nüfus olayları için artık nüfus müdürlüklerine gitmeye ihtiyaç kalmayacak. (…) Bir değişiklik de evlendirme yetkisiyle ilgili olacak. Buna göre, büyükşehir yasasıyla mahalleye dönüştürülen köylerin muhtarlarına da evlendirme yetkisi veriyoruz. Ayrıca il ve ilçe müftüleri de resmi nikahları kıyabilecek. ”
 
 
Müftülükler resmi nikah kıyabiliyor
İl ve ilçe müftülüklerine evlendirme memurluğu tanınması hususundaki bu değişiklik 28 Kasım 2017’de Resmi Gazete’de yayımlandı.
 
Müftülüklerde gerçekleşen nikah işlemleriyle ilgili ayrıntılı bilgiye Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ilgili genelgesinden ve Ankara Müftülüğünün resmi sitesinden ulaşılabilir.
 
Bakanlar Kurulu ile yürürlüğe koyulan Evlendirme Yönetmeliği, il ve ilçe müftülüklerine nikah kıyma yetkisi tanınan ilgili kısım.
 
Montajlanan kare daha önce de gündeme gelmişti
Montajlanan bu görsel daha önce de sosyal medyada paylaşılmıştı. Ak Dostları isimli Facebook sayfası, 5 Haziran 2018 tarihinde paylaştığı bu gönderide “Tipik CHP zihniyeti” yorumunda bulunmuştu. 6 Ağustos 2018’de Twitter’da paylaşılan bir gönderide ise fotoğraftaki kadınların “cenabet gezmek için imza topladığı” iddiası yer almıştı.

 

Sonuç olarak, imza kampanyasında CHP’li kadınların taşıdığı pankartta “cenabet gezmek istiyoruz” yazdığı iddiası doğru değil. Pankart üzerinde yazanlar montaj. Etkinlik 13 Temmuz 2016 tarihinde İzmir’de gerçekleşti ve Binali Yıldırım’ın müftülüklere evlendirme yetkisi vereceği yönündeki açıklamalarına karşı çıkmak için oluşturulan bir imza kampanyasına ait.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.