Sosyal Medya

İstanbul’da 5.8’lik deprem oldu kimse fark etmedi

İngiliz Guardian gazetesi, İstanbul’da 2016 yılının yaz aylarında 5.8 büyüklüğünde bir ‘deprem’ yaşadığını yazdı.



Gazetenin haberine göre ‘yavaÅŸ deprem’ olarak adlandırılan bu sarsıntı yaklaşık 50 güne yayıldı. Haber ‘Earth and Planetary Science Letters’ adlı jeoloji yayınında yer alan makaleye dayandırılırken ‘deprem’in merkez üssünün, Ä°stanbul’un birkaç kilometre güneyi olduÄŸu belirtildi. AraÅŸtırmacılar, bu depremi bölgede inceleme amaçlı bir sondaj deliÄŸindeki gerilme-ölçerden elde edilen veriyle saptadı.
 
Deprem uzmanı Patricia Martinez-Garzon baÅŸkanlığındaki ekibin araÅŸtırmasına göre eÄŸer bu yavaÅŸ deprem bir seferde enerjisini açığa çıkarsaydı, o zaman 5.8 büyüklüÄŸünde bir yer sarsıntısı meydana gelmiÅŸ olacaktı. AraÅŸtırmacılara göre 2016’daki bu yavaÅŸ deprem, Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın yeniden hareketlenmesi anlamına gelebilir. Garzon, “Bu, fay hattının diÄŸer parçalarını kırılmaya yaklaÅŸtırmış olabilir, ancak resmin tamamını görmek için daha fazla veriye ihtiyacımız var” dedi. Jeologlara göre Türkiye üzerinde gerilme, Asya kıtasının Avrupa’ya ilerlemesinden dolayı doÄŸudan batıya hareket ediyor. 
YavaÅŸ depremler, yer sarsıntısı sonucu enerjinin saniyelerden dakikalara deÄŸil, saatlerden aylara uzanan sürelerde açığa çıkması olarak tanımlanıyor.
 
Uzmanlar bölündü
 
Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan (Ä°TÜ): “YavaÅŸ deprem diye bir ÅŸey olmaz. Depremde enerji bir anda açığa çıkar. Enerjinin yavaÅŸ yavaÅŸ açığa çıkması olmaz. Zaten ‘deprem’ yerin gerginliÄŸinin birden bire boÅŸalmasıdır. Bu gaz deÄŸil ki birden bire çıksın. Bizim ‘krip’ (yavaÅŸ akma) dediÄŸimiz bir olay var. Bu durumda kırılma olmadan büzülerek yerin iki yanağı yürür, buna da deprem denmez. O ‘krip’ noktasında daha sonra kırılma olabilir. O zaman deprem olur, o vaziyette de enerji zaten açığa çıkar.”
 
Prof. Dr. Åžerif Barış (Kocaeli Üniversitesi): “YavaÅŸ deprem kavramı dünyada son 10 yılda ortaya atılan bir kavram. Depremlerin çok yavaÅŸ hızla kırılması durumunu ifade eder. Literatürde bu ÅŸekilde kaydedilmiÅŸ depremler var. Deprem aÄŸlarının yoÄŸun olduÄŸu yerlerde oluyor. Elektronik-sismik sistemlerin geliÅŸmesiyle birlikte tespit edilebilir hale geldi. Tespiti için özel bir analiz ve yazılım gerekiyor.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.