Sosyal Medya

Kürsü

Ahmet Varol: Sisi kendini daimi baÅŸkan yapmak istiyor

Ahmet Varol- Yeni Akit



Yüce Allah Kur’an-ı Kerim’de ÅŸöyle buyurur: “Ne dersin, onları yıllarca (dünyalıklardan) yararlandırsak; Sonra kendilerine vaadedilen baÅŸlarına gelse; Yararlandırıldıkları onlara ne saÄŸlayabilir?” (Åžuara, 26/205-207)
 
Dünya nimeti, makamı, mevkisi, imkânı insanın gözüne çok büyük görünse de geçicidir. Dünya zamanı da hızlı geçmektedir. Mısır’ın son dönemdeki Firavun’u bölgesel ve küresel güçlerin teÅŸvik ve tahrikleriyle gayri meÅŸru bir darbe gerçekleÅŸtirdiÄŸi zaman kendini büyük bir nimete konmuÅŸ gibi hissetti. Artık ülkesinin en üst kademesindeki lideriydi. Bölgedeki dikta rejimleri ve küresel emperyalizm de onu destekliyordu. Bu destekten cesaret alarak 2014’te kafasına göre bir anayasa çıkardı. 
 
Bu anayasada cumhurbaÅŸkanının seçilmesiyle ilgili kuralları da belirledi. Bu kurallara göre cumhurbaÅŸkanı her dört yılda bir seçilecekti ve bir kiÅŸi en fazla iki kez seçilebilecekti. Bu kurala göre kendisi için en az sekiz yıllığına cumhurbaÅŸkanlığı makamını garanti ettiÄŸini düÅŸünüyordu. Çünkü eski dikta rejimini ülkesine geri getirmiÅŸti ve kimsenin cumhurbaÅŸkanlığı için onunla yarışabilecek gücü yoktu. Yarışmaya kalkışanlar olsa da onun seçimlerin sonuçlarını istediÄŸi gibi belirleme imkânı vardı ve kimsenin seçimlerdeki yolsuzluklardan, usûlsüzlüklerden dolayı onu hesaba çekme imkânı yoktu. 
 
Nitekim öyle oldu ve 2018 yılının Mart ayı sonuna doÄŸru gerçekleÅŸtirilen seçimlerde kendini ikinci kez cumhurbaÅŸkanı seçtirdi. Ama ÅŸimdi geriye doÄŸru baktığında birinci dört yılın çok kısa süre içinde geçtiÄŸini görüyor. Ä°kinci dört yılın bir yılı da hemen hemen bitmek üzere. Nisan ayına girildiÄŸinde cumhurbaÅŸkanlığı makamında oturmak için sadece üç yıllık bir zamanı kalmış olacak. Bu da hemen geçecek. 
 
O yüzden Sisi bu günlerde anayasada yeniden deÄŸiÅŸiklik yaparak kendini daimi baÅŸkan seçtirmeye çalışıyor. Öncelikle cumhurbaÅŸkanlığı dönemlerini dört yıldan altı yıla çıkarmak istiyor. Fakat altı yıl da gelip geçecek. O yüzden anayasaya kendisinin 2034 yılına kadar cumhurbaÅŸkanı seçilmesine imkân veren bir madde ekletmek istiyor. Böyle bir madde koymak istemekteki amacı ise kendini daimi cumhurbaÅŸkanı seçtirmek. Çünkü 2034 yılına kadar bu makamda kalmayı garanti etmesi ölünceye kadar bu makamda kalmayı garanti etmenin yolunu açması demek. 2034 yılına gelindiÄŸinde Sisi hâlâ yaşıyor olursa ve halk onu devirmeyi baÅŸaramazsa yeni bir deÄŸiÅŸiklik ile tekrar seçilmenin yolunu açacak bir anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi yapması zor olmaz. 
 
Bu tavrı onun Arap dünyasındaki diÄŸer diktatörler gibi devletin başına geçtikten sonra artık orayı asla terk etmeme temayülünün bir göstergesidir. BilindiÄŸi üzere diktatörlerin birçoÄŸu darbeyle gelmiÅŸ tabutla gitmiÅŸlerdir. Sisi de onlardan biri olmak ve tabuta girmek zorunda kalmadan cumhurbaÅŸkanlığı koltuÄŸunu terk etmemek için ısrar ediyor. 
 
Diktatörlerin böyle bir ısrar içinde olmalarının sebeplerinden biri de yaptıkları zulümlerden, yolsuzluklardan, usûlsüzlüklerden sorguya çekilme veya kamuoyuna hitap eden medya organları tarafından eleÅŸtirilme korkularıdır. Ä°ktidarı ellerinde tuttukları sürece buna fırsat vermeyeceklerdir. Ama iktidarı kaybettiklerinde hesaba çekilmeleri ihtimalinin hasıl olacağı korkusunu taşıyorlar. Fakat dünyanın hesabından ne kadar kaçsanız da Allah’ın hesabından kaçmanız mümkün deÄŸildir. 
 
“Nerde olursanız olun ölüm size ulaşır. Hatta çok saÄŸlam kalelerde olsanız bile.” (Nisa, 4/78)
 
“(Allah): “Yeryüzünde yıl olarak ne kadar kaldınız?” der. “Bir gün veya bir günün birazı kadar kaldık. Sayanlara sor” derler.” (Mü’minun, 23/112-113)
 
“Sizi çağıracağı gün O’na hamdederek çaÄŸrısına uyacak ve (dünyada) pek az bir süre kaldığınızı sanacaksınız.” (Ä°sra, 17/52)

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.