Güncel
Arakanlı direnişçiler Budist çeteleri vurdu
Myanmar hükümetinin emrettiği ve askerlerinin uyguladığı Arakan'daki sistematik soykırım devam ediyor. Bu soykırıma karşı bölgede örgütlenen El-Yakin Hareketi, Myanmar Ordusu’na saldırı düzenlediklerini ve birçok silahı ‘’ganimet’’ olarak aldıklarını duyurdu.
El Yakin veya Arakan ve Rohingya Dayanışma Ordusu (ARSA) olarak bilinen grup, Myanmar Hükümetinin Arakan'da yaptığı saldırılara karşı direniÅŸ çaÄŸrısı yaptı. 2012 yılında kurulmuÅŸ bir Ä°slami hareket olarak biliniyor. Bağımsız kaynaklara göre, 2014 tarihinde El-Kaide tarafından örgüte lojistik destekler saÄŸlandı.
Bu soykırıma karşı bölgede örgütlenen El-Yakin Hareketi, Myanmar Ordusu'na saldırı düzenlediklerini ve birçok silahı ‘'ganimet'' olarak aldıklarını duyurdu.
O operasyonun görüntüleri ise El-Yakin Hareketi tarafından yayınlandı.
Arakan'daki Müslümanlar daha önce yayınladıkları bir basın bildirisinde, kendilerini ve orada yaÅŸanları ÅŸu ÅŸekilde anlatmışlardı:
"Abu Ammar Junooni, öncelikle tüm Myanmar Halkına ve kendi uluslarını yöneten dünya liderlerine çok önemli bazı mesajlar iletmek istiyorum. Ä°lk olarak, halkın hür iradesine karşı, yönetime el koyan Myanmar barbarlık rejiminin, bitmek tükenmek bilmeyen ÅŸekilde bizlere ve diÄŸer ulusal gruplara terör aracılığıyla zulmettiÄŸini söylemek isterim.
Rohingya zulmü, bu ülkede yaÅŸanan zulmün ve ayrımcılığım klasik ve yaÅŸayan örneklerinden yalnızca bir tanesidir. Bu zulüm; senelerden beri ırk, din ve mezheplerimize dayanarak sistematik biçimde ayrımcılığa uÄŸrayan, insanlığa karşı iÅŸlenen her türlü suçun öznesi haline getirilen ve bunun da ötesinde soykırıma uÄŸrayan etnik toplumumuzu korumak için ayaklanmak üzere 9 Ekim 2016 tarihinde silahlanmış olmamızın temel sebebidir." Ä°fadeleri kullanmıştı.
El Yakin hareketi lideri Abu Ammar Junooni yaptığı basın açıklamasında, niçin mücadele kararı aldıklarını da ÅŸu cümlelerle anlatmıştı;
"Halkımız on yıllardır medeni dünyanın kendilerine verilen hakları kullanarak bu zulme bir dur diyeceÄŸine ve gelip bizi kurtaracaklarına dair inançlarıyla sabırla beklediler. Fakat trajik sonuç ÅŸu oldu ki, bu süre zarfında hem çok fazla zaman hem de milyonlarca insanımızı kaybetmekle kalmadık, hem içerde hem de dışarıda milyonlarca insanımız istemeden mülteci konumuna düÅŸtü.
Burada ÅŸuna eÅŸit vurgu yapmanın da oldukça önemli olduÄŸunu düÅŸünüyorum, bizler, Rohingyalılar olarak 9 Ekim 2016 tarihinde, Myanmar'da elimizden zorla alınmış olan vatandaÅŸlık haklarımızı ve özgürlüÄŸümüzü geri almak amacıyla silahlandık."
ARAKANLI MÜSLÜMANLAR KRÄ°ZÄ°
BM'nin açıkladığı son verilere göre, geçen yıl 25 AÄŸustos'tan bu yana Myanmar'daki ÅŸiddetten kaçan 688 bin Arakanlı Müslüman BangladeÅŸ'e sığındı. Arakan'da 1970'lerde yaklaşık 2 milyon Müslüman'ın yaÅŸadığı tahmin edilirken sistematik saldırılardan kaçış nedeniyle bu sayı 300 binin altına geriledi.
Öte yandan uluslararası insan hakları kuruluÅŸlarının yayınladığı uydu görüntülerine göre, bölgede Müslümanlara ait 350'den fazla köy yakıldı.
Arakanlı Müslümanların topraklarına dönüÅŸü için Myanmar ve BangladeÅŸ hükümetleri, 23 Kasım 2017'de anlaÅŸma imzalamıştı. AnlaÅŸmaya göre, Myanmar'a dönmek isteyenler, BangladeÅŸ'e geçmeden önce Myanmar'da yaÅŸadıklarına dair belge sunmak zorunda ancak 1982'de vatandaÅŸlık hakları ellerinden alınan Arakanlı Müslümanların Myanmar'da kayıtlarının bulunmaması ciddi sorun yaratıyor. AnlaÅŸmada, BangladeÅŸ'e geçen Arakanlı Müslümanlara bu ülkede BM tarafından verilen belgelerin de Myanmar hükümetinin "onay" sürecinden geçmesi gerektiÄŸi belirtiliyor.
Ayrıca anlaÅŸmanın imzalanmasından itibaren 2 ay içinde Arakanlı Müslümanların topraklarına dönüÅŸünün baÅŸlaması gerekiyordu ancak Arakanlı Müslümanların eve dönüÅŸ sürecinin ertelendiÄŸi duyuruldu ve bugüne kadar herhangi bir somut adım atılmadı.
Henüz yorum yapılmamış.