Sosyal Medya

Erdoğan’dan yeni askerlik talimatı: ‘Süre uzun yeniden çalışın’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Milli Savunma Bakanlığı’nca hazırlanan yeni askerlik sistemindeki süreler üzerinde yeniden çalışılmasını önerdiği ve bu çalışmalarda sürenin ne kadar kısaltılabileceği seçenekleri üzerinde durulmasını istediği öğrenildi.



Askerlik çağındaki yaklaşık 5 milyon kiÅŸiyi ilgilendiren yeni askerlik sistemine iliÅŸkin hazırlanan taslak çalışma Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar tarafından önceki günkü Bakanlar Kurulu’nda anlatıldı. Hürriyet'ten UÄŸur Ergan'ın haberine göre CumhurbaÅŸkanı Tayyip ErdoÄŸan’ın taslak çalışmada öngörülen süreleri uzun bulunduÄŸu, bu nedenle “süre indirme” hedefli seçenekler üzerinde çalışılmasını istediÄŸi belirtildi.
 
3 ay temel eÄŸitim
 
Yeni askerlik sistemine iliÅŸkin taslakla ilgili kulislerde deÄŸiÅŸik seçenekler konuÅŸuluyor. Taslakta 6-9-12 olarak belirtilen süre seçeneklerinde 3 ay süreli temel eÄŸitim ÅŸartı bulunuyor. Daha önce bedelli askerlik için yapılan çalışmalarda gündeme gelen “Temel eÄŸitim tamamen kaldırılsın” önerisine hem ErdoÄŸan hem de Akar, “Türk insanı kısa da olsa bir askerlik anısı olmasını ister. Bu nedenle temel eÄŸitim yapılmalı” gerekçesiyle karşı çıkmışlardı.
 
Temel eğitim sonrası
 
Üç aylık temel eÄŸitimden sonra geriye kalan ayların nasıl tamamlanacağıyla ilgili farklı formüller üzerinde durulduÄŸu öne sürülüyor. ‘Üç aylık zorunlu temel askerlik eÄŸitiminin ardından yükümlülerin belli bir bedel karşılığında geri kalan süre için askerliÄŸi yapmış sayılmalarının’ da seçenekler arasında olduÄŸu iddia ediliyor. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) deÄŸiÅŸik meslek gruplarından dönemsel personel ihtiyacını, bedel ödemek istemeyenlerden karşılamasının da bir baÅŸka seçenek olduÄŸu öne sürülüyor. Kulislerde bu kapsamda temel eÄŸitim sonrası askerlik yapacak yükümlülere asgari ücret ödenebileceÄŸi de konuÅŸuluyor.
 
Celpte esneklik
 
BaÅŸta öÄŸretmen ve hâkim olmak üzere bazı meslek gruplarından yükümlülerin mesleki yaÅŸamlarının ve kariyerlerinin etkilenmemesi için bu grupların celplerinde esnekliÄŸe gidilebileceÄŸi ve onlara uygun zaman dilimlerinde askerlik hizmetinin yerine getirilmesi imkânının saÄŸlanabileceÄŸi ileri sürülüyor. ÖrneÄŸin öÄŸretmenlerin askerlik yükümlülüÄŸünü çoÄŸunlukla yaz aylarında yerine getirmelerine ağırlık verilebileceÄŸi belirtiliyor. Bazı meslek gruplarının temel eÄŸitim sonrası askerliklerini kamu hizmeti yaparak tamamlayabileceÄŸi de iddialar arasında.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.