Güncel
Orta Afrika Cumhuriyeti'nde silahlı gruplar ön barış anlaşmasını imzalandı
Follow @dusuncemektebi2
Orta Afrika Cumhuriyeti hükümeti ile silahlı gruplar arasında yürütülen barış görüşmelerinde ön anlaşma imzalandı
Sudan’ın ev sahipliÄŸinde gerçekleÅŸen Orta Afrika Cumhuriyeti (OAC) hükümeti ile silahlı gruplar arasındaki barış görüÅŸmelerinde ön anlaÅŸma imzalandı.
BaÅŸkent Hartum’da gerçekleÅŸen imza töreninde Sudan Devlet BaÅŸkanı Ömer el-BeÅŸir, OAC CumhurbaÅŸkanı Faustin-Archange Touadera, BirleÅŸmiÅŸ Milletler ve Afrika BirliÄŸi’nden temsilciler ile bazı diplomatik misyonlar ve büyükelçiler hazır bulundu.
Sudan DışiÅŸleri Bakanı Dirdiri Muhammed Ahmed, törende yaptığı konuÅŸmada, "OAC barış anlaÅŸmasının imzalanmasını görmemize neden olan ortak faktörler ve taraflar var. Bugün, Orta Afrika’daki savaşın ateÅŸinin Afrika’nın elleriyle söndürüldüÄŸü gündür." dedi.
Afrika BirliÄŸi’nin Orta Afrika'daki uzlaşı ve birliÄŸin saÄŸlanması giriÅŸimi kapsamında Hartum’a desteÄŸinden övgüyle söz eden Ahmed, bunun Orta Afrika’da ilk kez 14 silahlı grubun katılımıyla imzalanan bir barış anlaÅŸması olduÄŸunu belirtti.
Nihai anlaşmanın yarın OAC'nin başkenti Bangui'de imzalanması bekleniyor.
BaÅŸkent Hartum'daki Stratejik AraÅŸtırma Akademisi'nde 24 Ocak'tan bu yana devam eden görüÅŸmelerde OAC hükümeti ile silahlı gruplar barış anlaÅŸması üzerinde uzlaÅŸmıştı.
Afrika BirliÄŸi Barış ve Güvenlik Komiseri Smael Chergui, 14 silahlı grup ile OAC hükümetinin 10 günlük müzakereler sonrası uzlaÅŸtığını açıklamıştı.
- OAC Krizi
OAC, 2012'de Seleka silahlı grubunun yönetime karşı ayaklanması üzerine patlak veren siyasi ve güvenlik kriziyle mücadele ediyor. Anti-balaka silahlı grubuyla Seleka arasında çıkan çatışmalarda bugüne kadar binlerce kiÅŸi yaÅŸamını yitirdi.
Yaklaşık yüzde 80'i hala silahlı gruplar tarafından kontrol edilen ülkede 2016'da yapılan CumhurbaÅŸkanı seçiminin ardından siyasi kriz kısmen sona erse de ÅŸiddet olayları yaÅŸanmaya devam ediyor.
BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM), Orta Afrika'da istikrarın saÄŸlanması için 2014'te bu ülkeye 12 bin asker göndermiÅŸti. Ülkedeki silahlı çatışmaların durması için Sudan'ın öncülüÄŸündeki giriÅŸim, Afrika BirliÄŸi tarafından da benimsenmiÅŸti. Bu giriÅŸim çerçevesinde Hartum, AÄŸustos 2018'de silahlı gruplar arasındaki barış görüÅŸmelerine ev sahipliÄŸi yapmış, bunun sonucunda bu gruplar, barış ve siyasi istikrar için çalışma taahhüdünde bulunmuÅŸtu.
Henüz yorum yapılmamış.