Sosyal Medya

Mehmet Özhaseki’yi Afrika’daki bir FETÖ okulunun önünde gösteren fotoğraf iddiası doğru mu?

Sosyal medyada paylaşılan ve teyit.org’a ihbar olarak gönderilen fotoğrafın, AK Parti’nin Ankara Büyükşehir Belediyesi başkan adayı Mehmet Özhaseki’yi Afrika’daki bir FETÖ okulunun önünde gösterdiği iddia edildi. Fotoğrafta, Özhaseki’nin ellerini önünde kavuşturduğu ve etrafında bazı kişilerin olduğu görülebiliyor. Fotoğrafın PVC camlara sahip kırmızı bir binanın önünde çekildiği de fark edilebiliyor.



Kaç Saat Oldu isimli kullanıcı tarafından 28 Ocak 2019’da Twitter’da paylaşılan fotoÄŸraf yaklaşık 10 bin beÄŸeni aldı. Takunya isimli sayfa tarafından da Facebook’a yüklenen fotoÄŸraf yaklaşık 6 bin kiÅŸi tarafından paylaşıldı. FotoÄŸrafın gerçekliÄŸi hakkında sosyal medya kullanıcıları arasında da tartışmalar yaÅŸandı.

AK Parti’nin Ankara BüyükÅŸehir Belediyesi baÅŸkan adayı Mehmet Özhaseki’nin bir FETÖ okulunun önünde fotoÄŸraf çekildiÄŸi iddiası doÄŸru. FotoÄŸrafta yer alan söz konusu bina 2009 yılında Nijerya’nın Abuja kentinde yaptırılan Nil Üniversitesinin giriÅŸini gösteriyor. Ancak fotoÄŸraftaki kiÅŸilerin kim oldukları ve fotoÄŸrafın tam olarak ne zaman çekildiÄŸi bilinmiyor.

FotoÄŸraf Nil Üniversitesinde çekilmiÅŸ

Logbaby.com isimli internet sitesinde Nijerya’nın baÅŸkenti Abuja’da bulunan Nil Üniversitesi hakkında bazı bilgilerin yer aldığı bir yazıya rastlamak mümkün. Sitede yer alan fotoÄŸraflara bakıldığında Özhaseki’nin bir grupla beraber fotoÄŸraf çekildiÄŸi bina görülebiliyor. Nil Üniversitesinin uzaktan çekilen fotoÄŸrafı incelendiÄŸinde Özhaseki’nin önünde durduÄŸu bina ile giriÅŸin aynı olduÄŸu ve pencerelerin benzerliÄŸi dikkat çekiyor.

Buna ek olarak internet sitesinde yer alan baÅŸka bir fotoÄŸrafta ise aynı giriÅŸte baÅŸka öÄŸrencilerin de poz verdiÄŸi görülebiliyor.

Nil Üniversitesi tarafından Facebook’a yüklenen eski tarihli fotoÄŸraflarda da binanın giriÅŸini görmek mümkün. 16 Ekim 2015 tarihli bir fotoÄŸraf incelendiÄŸinde Özhaseki’nin fotoÄŸrafının bulunduÄŸu binanın net olarak Nil Üniversitesinin giriÅŸi olduÄŸu anlaşılabiliyor. SaÄŸ üstte yer alan uzun pencere ve binanın giriÅŸinde yer alan üçgen çatının aynı olduÄŸunu görmek mümkün. Buna ek olarak bina üzerinde yer alan kablo benzeri ÅŸeylerin de aynı noktada olduÄŸu fark edilebiliyor.

 

Abuja’da bulunan Nil Üniversitesi ÅŸu anda daha farklı bir görünüme sahip. Bunun nedeni ise geçtiÄŸimiz yıllarda yapılan restorasyon çalışması. Yine Nil Üniversitesinin Faceboook sayfasında yer alan bir fotoÄŸrafta binanın eski ve yeni hali karşılaÅŸtırılmış. Binanın yeni halinde giriÅŸin deÄŸiÅŸtiÄŸi ve binada yer alan PVC kaplı pencerelerin kaldırıldığı anlaşılıyor.

 

 

 

Nil Üniversitesi 2009 yılında kolejden üniversiteye dönüÅŸtürülmüÅŸ

Nijerya’da yer alan Nil Üniversitesi, 1998 yılında bölgede kurulan bir kolejin üniversiteye dönüÅŸtürülmesiyle 2009 yılında faaliyete geçmiÅŸ. Okulun isminin ilk olarak “Nijerya Türk Nil Üniversitesi” olduÄŸu ancak 2017 yılında bu ismin deÄŸiÅŸtirildiÄŸi ve sadece “Nil Üniversitesi” olarak kullanıldığını da söylemek mümkün. Anadolu Ajansı’nın okulun açılışını duyurduÄŸu 2009 tarihli haberinde de Nijerya Türk Nil Üniversitesinin Türk iÅŸ insanları tarafından yaptırıldığı ifade ediliyor.

Ä°smi Nil Üniversitesi olarak deÄŸiÅŸen okul hakkında Fethullah Gülen’in internet sitesinde de bir yazı bulunuyor. Yazıda yeni yapılan okulun 400 öÄŸrenciyle beraber 9 Aralık 2009’da faaliyete geçeceÄŸi ifade ediliyor. Nil Üniversitesi’nin, Türkiye’de FETÖ ile iliÅŸkili olduÄŸu gerekçesiyle kapatılan MelikÅŸahve Turgut Özal Üniversiteleriyle geçmiÅŸ yıllarda ikili anlaÅŸmalar yaptığına dair haberler mevcut. Polis Akademisi tarafından 2018 yayımlanan “Uluslararası Bir Tehdit Olarak FETÖ” isimli bir raporda da Nil Üniversitesinden FETÖ’nün Nijerya’daki eÄŸitim kurumlarından biri olarak söz edilmiÅŸ.

Dönemin BaÅŸbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise 2011 yılında Nil Üniversitesi’ne bir ziyaret düzenlemiÅŸ.

Mehmet Özhaseki Abuja’da bulunmuÅŸ

Nijerya Türk Nil Üniversitesi önünde çekilen ve Mehmet Özhaseki’nin de yer aldığı fotoÄŸrafın tarihine iliÅŸkin kesin bir bilgi bulunmuyor. Ancak internette yer alan haberlerden Özhaseki’nin daha önce Nijerya’nın baÅŸkenti Abuja’da bazı faaliyetlerde bulunduÄŸu anlaşılıyor.

Türkiye’den eriÅŸime kapalı Samanyolu Haber’de yer alan “Afrika’da ilk özel Türk hastanesi” baÅŸlıklı bir haberde, Nijerya’nın baÅŸkenti Abuja’da Nizamiye isimli bir hastanenin hizmete gireceÄŸi ifade ediliyor. 27 Åžubat 2010 tarihli haberde yer alan bilgilere göre dönemin Kayseri BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Mehmet Özhaseki de beraberindeki iÅŸ insanlarıyla hastanenin açılışında bulunmuÅŸ.

14 Aralık 2012 tarihli baÅŸka bir haberde ise Özhaseki’nin FETÖ’den kapatılan MelikÅŸah Üniversitesinde bazı tesislerin açılışına katıldığı ve bir konuÅŸma yaptığını görmek mümkün. Özhaseki’nin üniversitede yaptığı konuÅŸmanın metni ise aÅŸağıdaki gibi

“Pakistan’a gittik, okul yapılması lazım, gelmiÅŸken ÅŸu okulu yaptıralım dedik ve o gün 2 milyon dolara yakın para topladık. Hacı Bey (Boydak) orada olmadığı halde onun adına bağışta bulunduk. Orada okulu yaptık. Afrika’ya gittik, ‘Buraya Hristiyanlar geliyor, bir katarakt ameliyatında bile ailenizdeki ÅŸu genç adam Hristiyan olursa senin ameliyatını yaparız diyorlar’ dediler. Hristiyan gittiÄŸinde aynı gün tedavisini yapıyorlar, Müslüman gittiÄŸinde 6 ay sonraya gün veriyorlar. Beyaz insanın gidip onların her ÅŸeyini sömürmesi, dinlerini ellerinden alması kanımıza dokundu. Dedik ki burada hastane yapalım. Sanırım hastane ÅŸu an bitti. Åžimdi Güney Afrika’da, Nijerya’da, Tanzanya’da, Etiyopya’da Kayseri’nin hayırları var. Allah keselerimize bol bereket versin, biz bu hayırları iÅŸlemeye devam edelim.”

Buna ek olarak Özhaseki, 11 Temmuz  2011 tarihli bir haberde, daha önce Abuja’da kaldıklarını ve Türk okullarını ziyaret ettiklerini ifade etmiÅŸ. Son olarak Kayseri Olay gazetesi tarafından 2017’de yapılan baÅŸka bir haberde ise Özhaseki, 2009 yılında Nijerya’ya gittiklerini belirtiyor.

Sonuç olarak AK Parti’nin Ankara BüyükÅŸehir Belediyesi adayı Mehmet Özhaseki’nin FETÖ ile iliÅŸkili Nil Üniversitesi’nin önünde fotoÄŸrafının olduÄŸu iddiası doÄŸru. Söz konusu fotoÄŸrafın çekildiÄŸi üniversite 2009 yılında faaliyete geçmiÅŸ. FotoÄŸrafın hangi tarihlerde çekildiÄŸi ya da fotoÄŸraftaki kiÅŸilerin kim olduÄŸuna dair bir bilgi bulunmasa da Özhaseki’nin Abuja’da bulunduÄŸu ve Nizamiye isimli bir hastanenin açılışına katıldığını söylemek mümkün.

 

KAYNAK: TEYÄ°T.ORG

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.