Sosyal Medya

Mehmet Özhaseki’yi Afrika’daki bir FETÖ okulunun önünde gösteren fotoğraf iddiası doğru mu?

Sosyal medyada paylaşılan ve teyit.org’a ihbar olarak gönderilen fotoğrafın, AK Parti’nin Ankara Büyükşehir Belediyesi başkan adayı Mehmet Özhaseki’yi Afrika’daki bir FETÖ okulunun önünde gösterdiği iddia edildi. Fotoğrafta, Özhaseki’nin ellerini önünde kavuşturduğu ve etrafında bazı kişilerin olduğu görülebiliyor. Fotoğrafın PVC camlara sahip kırmızı bir binanın önünde çekildiği de fark edilebiliyor.



Kaç Saat Oldu isimli kullanıcı tarafından 28 Ocak 2019’da Twitter’da paylaşılan fotoğraf yaklaşık 10 bin beğeni aldı. Takunya isimli sayfa tarafından da Facebook’a yüklenen fotoğraf yaklaşık 6 bin kişi tarafından paylaşıldı. Fotoğrafın gerçekliği hakkında sosyal medya kullanıcıları arasında da tartışmalar yaşandı.

AK Parti’nin Ankara Büyükşehir Belediyesi başkan adayı Mehmet Özhaseki’nin bir FETÖ okulunun önünde fotoğraf çekildiği iddiası doğru. Fotoğrafta yer alan söz konusu bina 2009 yılında Nijerya’nın Abuja kentinde yaptırılan Nil Üniversitesinin girişini gösteriyor. Ancak fotoğraftaki kişilerin kim oldukları ve fotoğrafın tam olarak ne zaman çekildiği bilinmiyor.

Fotoğraf Nil Üniversitesinde çekilmiş

Logbaby.com isimli internet sitesinde Nijerya’nın başkenti Abuja’da bulunan Nil Üniversitesi hakkında bazı bilgilerin yer aldığı bir yazıya rastlamak mümkün. Sitede yer alan fotoğraflara bakıldığında Özhaseki’nin bir grupla beraber fotoğraf çekildiği bina görülebiliyor. Nil Üniversitesinin uzaktan çekilen fotoğrafı incelendiğinde Özhaseki’nin önünde durduğu bina ile girişin aynı olduğu ve pencerelerin benzerliği dikkat çekiyor.

Buna ek olarak internet sitesinde yer alan başka bir fotoğrafta ise aynı girişte başka öğrencilerin de poz verdiği görülebiliyor.

Nil Üniversitesi tarafından Facebook’a yüklenen eski tarihli fotoğraflarda da binanın girişini görmek mümkün. 16 Ekim 2015 tarihli bir fotoğraf incelendiğinde Özhaseki’nin fotoğrafının bulunduğu binanın net olarak Nil Üniversitesinin girişi olduğu anlaşılabiliyor. Sağ üstte yer alan uzun pencere ve binanın girişinde yer alan üçgen çatının aynı olduğunu görmek mümkün. Buna ek olarak bina üzerinde yer alan kablo benzeri şeylerin de aynı noktada olduğu fark edilebiliyor.

 

Abuja’da bulunan Nil Üniversitesi şu anda daha farklı bir görünüme sahip. Bunun nedeni ise geçtiğimiz yıllarda yapılan restorasyon çalışması. Yine Nil Üniversitesinin Faceboook sayfasında yer alan bir fotoğrafta binanın eski ve yeni hali karşılaştırılmış. Binanın yeni halinde girişin değiştiği ve binada yer alan PVC kaplı pencerelerin kaldırıldığı anlaşılıyor.

 

 

 

Nil Üniversitesi 2009 yılında kolejden üniversiteye dönüştürülmüş

Nijerya’da yer alan Nil Üniversitesi, 1998 yılında bölgede kurulan bir kolejin üniversiteye dönüştürülmesiyle 2009 yılında faaliyete geçmiş. Okulun isminin ilk olarak “Nijerya Türk Nil Üniversitesi” olduğu ancak 2017 yılında bu ismin değiştirildiği ve sadece “Nil Üniversitesi” olarak kullanıldığını da söylemek mümkün. Anadolu Ajansı’nın okulun açılışını duyurduğu 2009 tarihli haberinde de Nijerya Türk Nil Üniversitesinin Türk iş insanları tarafından yaptırıldığı ifade ediliyor.

İsmi Nil Üniversitesi olarak değişen okul hakkında Fethullah Gülen’in internet sitesinde de bir yazı bulunuyor. Yazıda yeni yapılan okulun 400 öğrenciyle beraber 9 Aralık 2009’da faaliyete geçeceği ifade ediliyor. Nil Üniversitesi’nin, Türkiye’de FETÖ ile ilişkili olduğu gerekçesiyle kapatılan Melikşahve Turgut Özal Üniversiteleriyle geçmiş yıllarda ikili anlaşmalar yaptığına dair haberler mevcut. Polis Akademisi tarafından 2018 yayımlanan “Uluslararası Bir Tehdit Olarak FETÖ” isimli bir raporda da Nil Üniversitesinden FETÖ’nün Nijerya’daki eğitim kurumlarından biri olarak söz edilmiş.

Dönemin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise 2011 yılında Nil Üniversitesi’ne bir ziyaret düzenlemiş.

Mehmet Özhaseki Abuja’da bulunmuş

Nijerya Türk Nil Üniversitesi önünde çekilen ve Mehmet Özhaseki’nin de yer aldığı fotoğrafın tarihine ilişkin kesin bir bilgi bulunmuyor. Ancak internette yer alan haberlerden Özhaseki’nin daha önce Nijerya’nın başkenti Abuja’da bazı faaliyetlerde bulunduğu anlaşılıyor.

Türkiye’den erişime kapalı Samanyolu Haber’de yer alan “Afrika’da ilk özel Türk hastanesi” başlıklı bir haberde, Nijerya’nın başkenti Abuja’da Nizamiye isimli bir hastanenin hizmete gireceği ifade ediliyor. 27 Şubat 2010 tarihli haberde yer alan bilgilere göre dönemin Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki de beraberindeki iş insanlarıyla hastanenin açılışında bulunmuş.

14 Aralık 2012 tarihli başka bir haberde ise Özhaseki’nin FETÖ’den kapatılan Melikşah Üniversitesinde bazı tesislerin açılışına katıldığı ve bir konuşma yaptığını görmek mümkün. Özhaseki’nin üniversitede yaptığı konuşmanın metni ise aşağıdaki gibi

“Pakistan’a gittik, okul yapılması lazım, gelmişken şu okulu yaptıralım dedik ve o gün 2 milyon dolara yakın para topladık. Hacı Bey (Boydak) orada olmadığı halde onun adına bağışta bulunduk. Orada okulu yaptık. Afrika’ya gittik, ‘Buraya Hristiyanlar geliyor, bir katarakt ameliyatında bile ailenizdeki şu genç adam Hristiyan olursa senin ameliyatını yaparız diyorlar’ dediler. Hristiyan gittiğinde aynı gün tedavisini yapıyorlar, Müslüman gittiğinde 6 ay sonraya gün veriyorlar. Beyaz insanın gidip onların her şeyini sömürmesi, dinlerini ellerinden alması kanımıza dokundu. Dedik ki burada hastane yapalım. Sanırım hastane şu an bitti. Şimdi Güney Afrika’da, Nijerya’da, Tanzanya’da, Etiyopya’da Kayseri’nin hayırları var. Allah keselerimize bol bereket versin, biz bu hayırları işlemeye devam edelim.”

Buna ek olarak Özhaseki, 11 Temmuz  2011 tarihli bir haberde, daha önce Abuja’da kaldıklarını ve Türk okullarını ziyaret ettiklerini ifade etmiş. Son olarak Kayseri Olay gazetesi tarafından 2017’de yapılan başka bir haberde ise Özhaseki, 2009 yılında Nijerya’ya gittiklerini belirtiyor.

Sonuç olarak AK Parti’nin Ankara Büyükşehir Belediyesi adayı Mehmet Özhaseki’nin FETÖ ile ilişkili Nil Üniversitesi’nin önünde fotoğrafının olduğu iddiası doğru. Söz konusu fotoğrafın çekildiği üniversite 2009 yılında faaliyete geçmiş. Fotoğrafın hangi tarihlerde çekildiği ya da fotoğraftaki kişilerin kim olduğuna dair bir bilgi bulunmasa da Özhaseki’nin Abuja’da bulunduğu ve Nizamiye isimli bir hastanenin açılışına katıldığını söylemek mümkün.

 

KAYNAK: TEYİT.ORG

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.