Sosyal Medya

Güncel

Çavuşoğlu: Irak'ın inşası için 5 milyar dolar kredi vereceğiz

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Irak'a en büyük taahhütte Türkiye'nin bulunduğunu belirterek "5 milyar dolar kredi vereceğiz. Bu, 5 milyar dolarlık krediden iş adamlarımız istifade edecek. Irak'ta üstlenecekleri proje için yapacakları yatırım ve ticaretimiz için bu parayı kullandıracağız. Irak'ın yeniden inşası için bu işleri koordine etmeye başladık" dedi.



DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, "BeyoÄŸlu BuluÅŸmaları" kapsamında düzenlenen toplantıya katıldı. Burada konuÅŸan ÇavuÅŸoÄŸlu, yerel seçimin arifesinde toplumun farklı kesimini temsil eden insanlarla bir araya gelmekten mutluluk duyduÄŸunu söyledi.

Her seçimin sadece bir ÅŸehrin deÄŸil, ülkenin kaderini belirlediÄŸini aktaran ÇavuÅŸoÄŸlu, "Özellikle dış politikanın baÅŸarılı yürütülmesi bakımından ülkenin istikrarı çok önemli. Sanatçılar, iÅŸ adamları, sivil toplum kuruluÅŸları temsilcileri açısından ülkemizin huzuru, istikrarı, barışı çok önemli. Ä°çeride ne kadar güçlü olursak dışarıda o kadar güçlü oluyoruz. Ekonomimiz ne kadar güçlü ise giriÅŸimci ve insani dış politikamızı o kadar baÅŸarılı uygulayabiliyoruz. Aksi takdirde hamasetten öteye gidemiyoruz. O bakımdan her seçim ülkenin istikrarı ve geleceÄŸi bakımından önemlidir. Ayrıca ülkemizin demokrasisi ne kadar güçlenirse dışarıda devletimizin imajı bakımından tüm uluslararası alanda gücümüzün artması bakımından da önemlidir." diye konuÅŸtu.
 
Ticaretin önündeki engellerin kaldırılması, iÅŸ adamlarına dünyanın farklı noktalarında yeni fırsatların oluÅŸturulması, insanların seyahat özgürlüÄŸünün tam saÄŸlanması için birçok alanda çalıştıklarını vurgulayan ÇavuÅŸoÄŸlu, ikili iliÅŸkileri üst seviyeye çıkarmak ve küresel sistemin daha adaletli olması için yoÄŸun çaba sarf ettiklerini dile getirdi.
 
"ETRAFIMIZDA ATEÅž ÇEMBERÄ° VAR"
 
"Dünyanın her yerinde sorunlar ve fırsatlar var" diyen ÇavuÅŸoÄŸlu, ÅŸunları söyledi:
 
"Bu sorunların üstesinden gelebilmek için neler yapabiliriz? Ülkemizin ve milletimizin önüne çıkan fırsatlardan nasıl yararlanabiliriz? Bunlara kafa yoruyoruz. Tüm bunları iyi bir ÅŸekilde deÄŸerlendirebilmek için dünyadaki geliÅŸmeleri çok iyi takip ediyoruz. Bugün bir geçiÅŸ dönemi yaÅŸadığımız bir gerçek. Tek kutuplu bir dünya mı var? Yoksa çok kutuplu bir dünya mı var? YavaÅŸ yavaÅŸ soÄŸuk savaÅŸ dönemindeki gibi kamplaÅŸmalar keskinleÅŸmeye mi baÅŸladı? Ticaret savaÅŸları, korumacılık tekrar geri mi geliyor? Bunlara karşı nasıl tavır geliÅŸtirebiliriz? Ekonominin gücü nereden nereye gidiyor? Yurt dışında ortaya çıkan fırsatlar nelerdir? Bu hepimizin kafasındaki sorular. Bunlarla uÄŸraşırken kendi bölgemizde neler oluyor. YaÅŸanan geliÅŸmelerin ülkemize etkisi ne? Biz neler yapabiliriz? Bu soruları sorarak politikalar üretiyoruz. Yıllardır etrafımızda çözümü dondurulmuÅŸ ihtilaflar var. Pek çok sorunun yanı sıra hala etrafımızda bir ateÅŸ çemberi var. Suriye, Irak, Ä°ran, Libya, Yemen ve bu coÄŸrafyadaki diÄŸer geliÅŸmeler. Tabii bir de Balkanlar'daki Sırbistan, Kosova gerginliÄŸi. Türkiye olarak 'bu sorunlara nasıl çözüm bulabiliriz?' diye kafa yoruyoruz."
 
Suriye'de bir taraftan terörle mücadele konusunda tedbirler aldıklarını diÄŸer tarafta ise Ä°dlip mutabakatını koruyarak sahada ateÅŸkesi tesis etmeye çalıştıklarını anlatan ÇavuÅŸoÄŸlu, konuÅŸmasını ÅŸöyle sürdürdü:
 
"En önemlisi siyasi çözüm için özellikle Astana ve Soçi süreçleriyle Cenevre sürecini de canlandırarak ÅŸimdi Suriye'de bir anayasa komisyonunun kurulması için çabalarımızı yoÄŸunlaÅŸtırdık. Önümüzdeki günlerde bir anayasa komisyonunu kurup, sivil toplum, rejim ve muhalefeti bir araya getirerek, ülke için bir anayasa taslağı hazırlamalarına yardımcı olacağız. DiÄŸer taraftan ABD'nin çekilme kararından sonra Fırat Nehri'nin doÄŸusunda Kuzey Suriye'de neler yapacağımızı ABD ile koordine etmeye çalışıyoruz. Rusya, Ä°ran ve diÄŸer aktörler Ürdün ve Irak'ı da iÅŸin içine dahil ederek komÅŸu ülkelerle Suriye'de kalıcı bir istikrarı nasıl getirebiliriz, çekilme sürecini nasıl yönetiriz? Bunu konuÅŸuyoruz. Ama ÅŸu anda dönmeye baÅŸlayan Suriyeli mültecilerin, ülkelerine döndükten sonra da desteklenmeleri önemli. Onlar için de Avrupa BirliÄŸi dahil tüm aktörlerle konuÅŸuyoruz. Bunun için 14 Mart'ta Brüksel'de AB ile bir konferans düzenleyeceÄŸiz."
 
"CUMHURBAÅžKANI SEÇÄ°MDEN SONRA IRAK'I ZÄ°YARET EDECEK"
 
Türkiye'nin bir diÄŸer sınır komÅŸusu Irak'ta yaÅŸanan geliÅŸmelere de deÄŸinen ÇavuÅŸoÄŸlu, "Irak'ta hükümet kuruldu ama henüz iÅŸin başındalar." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

19-02/03/basliksiz-1-1549198213.jpg


Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, ÅŸöyle devam etti:
 
"Kapsayıcı bir hükümet ve ülkenin yeniden inÅŸası ÅŸu anda en öncelikli konu. Türkiye olarak Irak'a en büyük taahhütte biz bulunduk. 5 milyar dolar kredi vereceÄŸiz. Bu, 5 milyar dolarlık krediden iÅŸ adamlarımız istifade edecek. Irak'ta üstlenecekleri proje için yapacakları yatırım ve ticaretimiz için bu parayı kullandıracağız. Irak'ın yeniden inÅŸası için bu iÅŸleri koordine etmeye baÅŸladık. Önümüzdeki günlerde Irak'ta hem BaÄŸdat'a hem de Erbil'e bir ziyarette bulunacağım. CumhurbaÅŸkanımızın seçimlerden sonra Irak'a yapacağı ziyaretin de hazırlıklarını yapmış olacağız. Irak'ın baÅŸka sorunları da var. Halen terör tehdidi mevcut. Bu konuda da uluslararası toplumla bir araya gelip sorunların çözümü için uÄŸraşıyoruz."
 
"AB Ä°LE Ä°LÄ°ÅžKÄ°LERÄ° CANLANDIRMAYA ÇALIÅžIYORUZ"
 
DışiÅŸleri Bakanı ÇavuÅŸoÄŸlu, yıllardır müzakere edilen Türkiye ile Avrupa BirliÄŸi iliÅŸkilerini tekrar canlandırmaya çalıştıklarını aktararak, "Bunun kolay olmadığını biliyoruz. Sorunların Türkiye'den kaynaklanmadığını da biliyoruz. Kendi içinde yaÅŸadığı sorunların yanı sıra AB'nin geniÅŸleme politikalarındaki ciddi kararsızlık nedeniyle Türkiye-AB iliÅŸkilerinde bazı sorunlar oluÅŸtu. Ama AB ile birlikte çalışabildiÄŸimiz alanlar var. Gümrük BirliÄŸi'nin güncellenmesi konusunda tekrar müzakerelerin baÅŸlaması gerektiÄŸini her iki taraf da söylüyor. Çünkü bu her iki tarafın da yararınadır. Keza vize serbestisinin hayata geçmesi için geri kalan 6 kriter üzerine çalışıyoruz. Bu kriterler yerine getirildikten sonra vize serbestisinin hayata geçirilmesi için AB ile mutabıkız. DiÄŸer taraftan her iki tarafı yakından ilgilendiren göç konusunda, her ne kadar AB tarafından taahhütleri yerine getirme konusuna gecikme olsa da bu iÅŸ her iki tarafın yarına olduÄŸu için birlikte sürdürüyoruz. Güvenlikle ilgili konularda ise AB ile her konuda anlaÅŸmazsak bile bazı alanlarda birlikte adım atabiliyoruz. AB, Türkiye'nin birlik için önemini çok daha iyi anlamaya baÅŸladı." deÄŸerlendirmesinde bulundu.
 
Orta DoÄŸu barış süreci ve Kudüs sorununu da yakından takip ettiklerini kaydeden ÇavuÅŸoÄŸlu, "Son 1,5 yılda attığımız adımlarla ABD ve Ä°srail'in politikalarının yanlış olduÄŸunu tüm dünyaya tescil ettirdik. Fakat BM kararları yetmez. Ortak adımlar atarak bu davayı da yakından takip etmeye devam edeceÄŸiz. DiÄŸer taraftan Orta DoÄŸu sorununun Körfez bölgesindeki geliÅŸmelerle daha da deÄŸiÅŸik bir hale geldiÄŸini görüyoruz. Maalesef Arap dünyasındaki kendi aralarındaki farklı görüÅŸlerden dolayı farklı politikalar izlendiÄŸini de görüyoruz." dedi.
 
"SUUDÄ° ARABÄ°STAN CÄ°NAYETÄ° Ä°TÄ°RAF ETTÄ°"
 
Suudi Arabistan'ın Ä°stanbul BaÅŸkonsolosluÄŸu'nda öldürülen Gazeteci Cemal Kaşıkçı olayına da deÄŸinen Bakan ÇavuÅŸoÄŸlu, Türkiye'nin ısrarla sürdürdüÄŸü ÅŸeffaf politikalar sayesinde cinayetin itiraf edildiÄŸini belirtti.
 
ÇavuÅŸoÄŸlu, Kaşıkçı olayıyla ilgili ÅŸunları kaydetti:
 
"Suudi Arabistan'ın Cemal Kaşıkçı konusunda ilk baÅŸlarda yaptığı açıklamaların oyun ve ucuz taktik olduÄŸunu gördük. Politikalarımız sayesinde Suudi Arabistan cinayeti itiraf etti. Fakat ceset nerede? Bu kiÅŸi öldürüldü ama henüz bunun cesedi yok. Ne yaptılar? En son Suudi Arabistan BaÅŸsavcısı yerel iÅŸ birlikçiden bahsetti. Peki yerel iÅŸ birlikçi kim? Burada ilginç bir ÅŸey var. Yerel iÅŸ birlikçinin robot resmini göndereceklerini söyledi. Neden robot resim? EÄŸer bir yerel iÅŸ birlikçi varsa, ismi nedir? Kimdir ve kimlerdir? Kim öldürdü, nasıl öldürdü? Bunları biliyoruz. Bu konuda herkese insan hakları dersi vermeye çalışan ülkeler ise olayın üstünü kapatmaya çalışıyor. Parayı gören batılı ülkeler, susmaya baÅŸladılar. Çünkü ha bire anlaÅŸmalar imzalıyorlar, silah satıyorlar. Maalesef iki yüzlü dünya."
 
"VENEZUELA ÅžARTSIZ DÄ°YALOÄžA HAZIRDI"
 
Venezuela'daki geliÅŸmelere deÄŸinen ÇavuÅŸoÄŸlu, bu ülkenin petrol, gaz, altın ve bazı yeraltı kaynakları açısında dünyanın en zengin devletleri arasında yer aldığını ancak karışıklık nedeniyle ekonomisinde büyük sıkıntılar yaÅŸandığını söyledi.
 
Venezuela'da seçimlerin yapıldığını, halkın iradesini ortaya koyduÄŸunu dile getiren ÇavuÅŸoÄŸlu, "Uluslararası toplumun yapması gereken ÅŸudur: Bir ülkede bir sorun, bir kıvılcım var. Her an yangına çevrilebilir. Esasen, diyalog yolu ile ve daha fazla temas yoluyla ne yapabileceÄŸini, oturup konuÅŸup ve sorunun çözümüne katkı sunulmasını saÄŸlamaktır. Böyle mi oldu? Hayır. Tam tersi, dışarıdan bu körüklendi. Venezuela halkı cezalandırıldı. Milyonlarca insan Venezuela'yı terk etmek zorunda kaldı. 'Bu ülke ile ABD arasında diyaloÄŸu baÅŸlatabilir miyiz?' diye çaba sarf ettik. Venezuela yönetimi, komÅŸu ülkelerle tüm Latin Amerika'daki ülkelerle Kolombiya ve Åžili dahil hepsiyle ABD ile diyaloÄŸa ön ÅŸartsız hazır olduÄŸunu söyledi. Biz de bunu, o ülkelerin dışiÅŸleri bakanlarına söyledik. Ama ÅŸu anda Venezuela'ya karşı bu adımları atan ülkelerin hiçbiri diyalog kurulmasını istemedi. Ne istiyorsunuz peki? Seversiniz sevmezsiniz, iktidara kim geldi kim gelmedi. O baÅŸka bir ÅŸey. Hani demokrasiye inanıyordunuz?" diye konuÅŸtu.
 
"ÜLKEMÄ°ZE VE ÅžEHÄ°RLERÄ°MÄ°ZE HEP BÄ°RLÄ°KTE SAHÄ°P ÇIKALIM"
 
Küresel sistemin sorgulanır hale geldiÄŸine dikkati çeken ÇavuÅŸoÄŸlu, sözlerini ÅŸöyle tamamladı:
 
"Bugünkü küresel sistem karşı karşıya kaldığımız çatışmaları önleyebilecek mi? Beklentileri karşılayabilecek mi? Bu soruları kendimize sorduÄŸumuz zaman, yüzde 99'umuzun 'hayır' cevabı verdiÄŸi bir gerçek. Bir sistemde arıza varsa o sistemi tamamen yok etmek mi yoksa yeniden kurmak mı lazım? Öncelikle zihinsel reforma ihtiyacımız var. Benmerkezci, korumacı, uzlaşı yerine çatışmayı tercih eden ve ön görülemeyen yönetimler ve siyaset anlayışıyla bunları ne kadar baÅŸarabiliriz? Bunlar sizleri karamsarlığa sokmasın. Tarih boyunca insanlık ve bölgemiz çok sorunlar, savaÅŸlar, çatışmalar yaÅŸadı. Ama bunun üstesinden bazen savaÅŸarak geldik. Bazen acılar çekerek ders aldık. Tüm zorluklara raÄŸmen kendi bölgesinde güçlü, ayakta kalabilen güçlü bir Türkiye'yiz. Gerek Suriye ve gerek diÄŸer alanlarda izlediÄŸimiz objektif, dengeli ve ilkeli politikalar sayesinde de herkesin görüÅŸünü sorduÄŸu bir ülke olarak istikrarımız, huzurumuz, sadece kendimiz için deÄŸil bölgemiz için çok önemli. O yüzden hangi görüÅŸten, hangi inançtan olursak olalım bu ülke, bu ÅŸehir hepimizin. Ülkemize ve ÅŸehirlerimize hep birlikte sahip çıkalım."
 
DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu'nun konuÅŸmasının ardından toplantı basına kapalı devam etti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.