Sosyal Medya

Kürt mülteci telefonda yazdığı kitapla Avustralya'nın en büyük edebiyat ödülünü kazandı

Pasifik kıyısında yer alan bir gözlem merkezinde yaşayan Behruz Boochani isimli mülteci, cep telefonuna yazdığı ve WhatsApp aracılığıyla teslim ettiği ilk kitabıyla Avustralya'nın en iyi edebiyat ödülünü kazandı.



Papua Yeni Gine’de Avustralya tarafından iÅŸletilen bir göçmen kampında yaÅŸayan ve aynı zamanda gazeteci olan Behruz Boochani, PerÅŸembe günü “DaÄŸlardan BaÅŸka ArkadaÅŸ Yok” adlı kitabıyla Victoria Edebiyat Ödülü'nü kazandı. Boochani ayrıca 100 bin ABD Doları kazandı.
 
Jüri Boochani'nin kitabını "basit, açıklamalardan kaçınan, çarpıcı bir sanat eseri ve eleÅŸtirel bir teori" olarak niteledi.
 
Altı yıl önce Avustralya'ya giderken bir mülteci teknesinde yakalanan ve kısa bir süre sonra Manus Adası kampına yerleÅŸtirilen Boochani, ödülün göçmen kamplarında tutulan binlerce insanın sesini duyurmak için önemli bir fırsat olduÄŸunu belirtti.
 
Ödülü kazanmasını "insan ve insanlık onuru için bir zafer" olarak deÄŸerlendiren Boochani, "Bu sadece bizim için deÄŸil, edebiyat ve sanat için de zafer. Bizi asla insan olarak tanımayan sisteme karşı zafer. Bu bizi sayılara indirgeyen bir sisteme karşı bir zafer. Bu güzel bir an." dedi.
 
Boochani, gazetelere yazdığı makalelerin yanı sıra gözaltı merkezinde yaÅŸananlarla ilgili attığı tweetler ve Avustralya'nın sığınmacı politikalarına yönelik yaptığı eleÅŸtirilerle de biliniyor.
 
Kaynak: Bas News

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.