Sosyal Medya

Kürsü

Ahmet Varol: Lübnan’da hükümet kurulması

Ahmet Varol- Yeni Akit



Lübnan’ın siyasi ve idarî yapısı dini ve etnik unsurlara göre ÅŸekillendirilmiÅŸtir. Bundan dolayı parlamentodaki sandalyeler belli dini ve etnik unsurlara, ülke nüfusundaki oranları esas alınarak tahsis edilmiÅŸtir. Bunun yanı sıra Anayasaya göre cumhurbaÅŸkanının Maruni hıristiyanlardan, BaÅŸbakanın Sünni Müslümanlardan, Meclis BaÅŸkanı’nın da Åžii Caferi Müslümanlardan olması gerekmektedir. Bununla birlikte bu makamlara seçilecek kiÅŸilerin belirlenmesinde yine çoÄŸulculuk esas alınır. ÖrneÄŸin cumhurbaÅŸkanlığına sadece Maruni hıristiyan kökenliler aday olabilir. Fakat bir kiÅŸinin bu makama seçilebilmesi için Meclis’te salt çoÄŸunluÄŸun oyunu alması gerekir. 
 
Tabii mensubiyete bakılırken bir kimsenin ne kadar hıristiyan veya ne kadar Müslüman olduÄŸuna deÄŸil ailesinin kastedilen kesime mensup olmasına bakılıyor. 
 
GeçtiÄŸimiz dönemde uzun süre cumhurbaÅŸkanlığı üzerinde bir ittifak saÄŸlanamadığından cumhurbaÅŸkanının belirlenmesi epey bir zaman aldı. En sonunda eski Genelkurmay BaÅŸkanı MiÅŸel Avn üzerinde ittifak saÄŸlandı. CumhurbaÅŸkanlığı krizi genel seçimlerin de zamanında yapılamamasına neden oldu. Bu yüzden Anayasaya göre beÅŸ yılda bir yapılması gereken genel seçimler ancak dokuz yıl aradan sonra 6 Mayıs 2018 tarihinde gerçekleÅŸtirilebildi. Seçimlerde her ikisi de Åžii Caferi kesimi temsil eden Hizb ve Emel partilerinin kurduÄŸu ittifak ile Maruni hıristiyanları temsil eden Lübnan Güçleri Partisi en fazla oy alan partiler oldu. Sünni kesime mensup bir aileden gelen Sa’d El-Hariri’nin liderliÄŸindeki Müstakbel Partisi’nin oyları ise düÅŸtü. Bu yüzden Meclis’teki sandalye sayısı da 33’ten 21’e düÅŸtü. Fakat hem baÅŸbakanın Sünni kesimden olması gerektiÄŸi için hem de Hizb - Emel ittifakıyla, Lübnan Güçleri Partisi’nin elde ettikleri sandalye sayısı bir hükümet kurmaya yetmediÄŸi için biraz daha geniÅŸ tabanlı bir koalisyona ihtiyaç vardı. O yüzden bu partiler Sa’d El-Hariri liderliÄŸindeki Müstakbel Partisi’yle koalisyon kurmak için pazarlık yapıyorlardı ve uzun bir süre belli bir formül üzerinde anlaÅŸamadılar. Dolayısıyla seçimlerden sonra hükümetin kurulması iÅŸi dokuz aya yakın bir süre gecikti. 
 
Nihayet 31 Ocak 2019 PerÅŸembe günü hükümet konusunda anlaÅŸma saÄŸlandığı açıklandı ve kurulan yeni hükümet ilan edildi. Hükümette baÅŸbakanlık makamı yine Müstakbel Partisi’nin lideri Sa’d El-Hariri’ye verildi. Buna ek olarak onun partisine beÅŸ bakanlık verildi. Bunların içinde Ä°çiÅŸleri Bakanlığı ve Ä°letiÅŸim Bakanlığı da yer alıyor. 
 
Hizb ve Emel partilerine üçer bakanlık verildi. Dolayısıyla bunların oluÅŸturduÄŸu ittifak altı bakanlık elde etti. Ayrıca Hizb’e yakın tavırlarıyla öne çıkan Sünni kökenli bir bağımsız milletvekiline de bakanlık verildi. Emel Partisi’ne verilen bakanlıklar arasında Maliye Bakanlığı da yer alıyor. 
 
Maruni hıristiyanları yani Arap katolikleri temsil eden Lübnan Güçleri Partisi’ne dört bakanlık verildi. 
 
Genel baÅŸkanlığını Dürzilerin siyasi lideri Velid Canbulat’ın yaptığı Ä°lerici Sosyalist Parti’nin başını çektiÄŸi ittifaka iki bakanlık verildi. Ayrıca Ermeni TaÅŸnak Partisi’ne ve bazı bağımsız milletvekillerine de bakanlıklar verildi. 
 
Böylece Lübnan’da geniÅŸ tabanlı bir hükümet kurulmuÅŸ oldu. Ancak bizim tahminimize göre bu hükümetin iÅŸlemesi konusunda sıkıntı yaÅŸanacaktır. Çünkü her ne kadar bir geniÅŸ tabanlı hükümet oluÅŸturulmuÅŸ olsa da bu hükümetin üyeleri kendi aralarında bir görüÅŸ ve anlayış ittifakı oluÅŸturan siyasi akımlar deÄŸil. Ayrıca hükümetin başını Müstakbel Partisi çekecek, ama hükümette CumhurbaÅŸkanı MiÅŸel Avn ile onunla aynı cephede duran Hizb - Emel ittifakının kararların hayata geçirilmesini engellemeye yetecek gücü var. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.