Sosyal Medya

Güncel

Ara Güler'in fotoğrafları İranlı sanatseverlerle buluştu

Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi Prof. Dr. Sayın Derya Örs:- 'Ülkelerin ve insanların birbirlerini tanımasında sanatsal faaliyetlerin çok önemli bir yeri vardır. Bu sergiyle birlikte Türkiyeli bir sanatçıyı İran'da tanıtmak bizim açımızdan oldukça önemlidir'- Gazeteci ve foto muhabiri Coşkun Aral:- 'Ara Güler, Türkiye ve İstanbul'umuzun adeta gözüdür. Onun tarihe kazandırdığı olağanüstü arkeol



"Ara Güler Universal" projesi kapsamında gerçekleÅŸtirilecek "Kayıp Tarihin Anısı" sergisi, Ä°ran'ın baÅŸkenti Tahran'da sanatseverlerin ziyaretine açıldı.

"Ara Güler Universal" projesi kapsamında Tahran Nabshi Kültür Merkezi'nde gerçekleÅŸtirilen açılışa Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi Prof. Dr. Sayın Derya Örs, foto muhabiri, gazeteci ve belgesel yapımcısı CoÅŸkun Aral ile projenin sahibi Fransız küratör Patrice Vallette'ın yanı sıra Ä°ranlı fotoÄŸraf sanatçıları da katıldı.

Büyükelçi Örs, etkinlikle ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ara Güler'in yaklaşık 140-150 fotoÄŸrafından oluÅŸan serginin Tahran'da açılmış olmasının çok anlamlı olduÄŸunu belirterek bu tür sanat faaliyetlerinin bundan sonra da hız kesmeden devam etmesi temennisinde bulundu.

Bu tür sanatsal etkinliklerin ülkeler arasındaki kardeÅŸliÄŸe, dostluÄŸa ve kültür alanında güzel iliÅŸkilere ayrı bir deÄŸer katacağına vurgu yapan Örs, serginin düzenleniÅŸi, fotoÄŸrafların seçimi ve yerleÅŸtirilmesinin baÅŸarılı olduÄŸunu ifade etti.

Sergi sırasında ayrıca Ara Güler'in fotoÄŸraflarından oluÅŸan Farsça ve Ä°ngilizce bir kitabın tanıtımının yapıldığını aktaran Örs, gazeteci CoÅŸkun Aral'ın Ara Güler ile ilgili hazırladığı belgeselin de gösterime gireceÄŸini kaydetti.

Sanatın milletler arasında önemli bir köprü olduÄŸunu dile getiren Örs, "Ülkelerin ve insanların birbirlerini tanımasında sanatsal faaliyetlerin önemli bir yeri vardır. Bu sergiyle birlikte Türkiyeli bir sanatçıyı Ä°ran'da tanıtmak bizim açımızdan oldukça önemlidir. Bu tür etkinliklerin hem Türkiye'de hem Ä°ran'da yapılması iki ülkenin kültür ve sanat alanındaki faaliyetlerine önemli katkı saÄŸlayacaktır." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Örs, Ara Güler ile ilgili olarak da "Ülkemizin medarı iftiharlarından büyük fotoÄŸrafçımız, yakın zamanlarda kaybettiÄŸimiz Ara Güler'in fotoÄŸraflarından oluÅŸan böyle güzel bir serginin Tahran'da açılmış olmasından büyük memnuniyet duydum." dedi.

Projenin sahibi ve sergide sunulan fotoÄŸrafları seçen Fransız küratör Vallette de Ara Güler ile vefatından önce bu çalışmayı yapma konusunda anlaÅŸtıklarını ve vefatından sonra ilk sergiyi Tahran'da gerçekleÅŸtirdiklerini söyledi.

2016 yılının ÅŸubat ayında Ara Güler'in isteÄŸi ve Visioncy Ajansı'na verdiÄŸi kiÅŸisel arÅŸivine eriÅŸim izniyle geliÅŸtirilerek, seri halinde uluslararası bir sergi projesinin hayata geçirildiÄŸini ve "Ara Güler Universal" projesi kapsamında Malezya, Endonezya, Fransa, Japonya, Gürcistan, Rusya ve Katar gibi ülkelerde de duayen sanatçının fotoÄŸraflarını sergileyeceklerini dile getiren Vallette, Güler gibi büyük bir fotoÄŸraf sanatçısını tanımaktan mutluluk duyduÄŸunu ifade etti.

Vallette, Güler'in çalışmalarının Ä°ran'da büyük bir ilgiye sahip olduÄŸunu ve bu ülke vatandaÅŸlarının usta sanatçının eserlerine duyduÄŸu hayranlık karşısında ÅŸaşırdığını kaydetti.

- "Ara Güler bizim evrensel bir deÄŸerimiz"

Gazeteci ve foto muhabiri CoÅŸkun Aral da Ara Güler'in öÄŸrencisi olduÄŸunu, 1977'den itibaren onun atölyesinde basın fotoÄŸrafçılığına iliÅŸkin çalışmalarını baÅŸlattığını ve 1986 yılında da ilk ortak sergiyi açtıklarını anlattı.

Ä°ran'da dünyaca ünlü çok sayıda basın fotoÄŸrafçısının olduÄŸunu ve hepsinin Ara Güler'i çok iyi tanıdığını aktaran Aral, bu ülkedeki bütün sanat ve basın fotoÄŸrafçıları için duayen sanatçının evrensel bir deÄŸer olduÄŸunu vurguladı.

Aral, "Ara Güler, Türkiye'mizin dünyaya kazandırdığı yerel ve uluslararası deÄŸerleri en iyi anlatan bir basın ve fotoÄŸraf sanatçısı, gezgin ve müthiÅŸ bir insan. Ara Güler bizim evrensel bir deÄŸerimiz." diye konuÅŸtu.

Güler'in geçen yüzyılın dünyaca en ünlü insanların portrelerini çektiÄŸini hatırlatan Aral, "Ara Güler, Türkiye ve Ä°stanbul'umuzun adeta gözüdür. Onun tarihe kazandırdığı olaÄŸanüstü arkeolojik alanlar ve yine onun sayesinde keÅŸfedilen ve keÅŸfedilmeye hazırlanan bölgeler var." ifadelerini kullandı.

Aral, 1986 yılından itibaren çalışmaya baÅŸladığı Ara Güler belgeselinin geçen hafta bittiÄŸini ve ilk gösteriminin sergi kapsamında Ä°ran'da yapılacağını söyledi.

Tahranlı sanatseverlerin sergiye yoÄŸun ilgi gösterdiÄŸi ve usta sanatçının fotoÄŸraflarını yakından inceledikleri görüldü.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.