Sosyal Medya

ABD'den Türkiye'ye Venezuela tehdidi: Harekete geçeriz

AFP'ye konuşan ismi açıklanmayan ABD'li bir yetkili iki ülke arasındaki ticari ilişkileri incelediklerini açıkladı. ABD'li yetkili, "Geriye kalan tek demokratik kurumun geçici devlet başkanı olarak tanıdığımız Guaido olduğuna güçlü bir şekilde inanıyoruz. Ancak Türk hükümetinin görüşü böyle değil ve bu durum bizi hayal kırıklığına uğratıyor" dedi.



Deutsche Welle Türkçe'de yer alan habere göre; çok sayıda ülke ile konuyu ele aldıklarını söyleyen ABD'li yetkili, Maduro rejiminin gayrimeÅŸru olduÄŸunu kabul etmekte kendilerine katılmaları için Türklerle de görüÅŸtüklerini aktardı. ABD'li yetkili Türkiye'den ÅŸu an için olumlu bir yanıt almadıklarını belirtti.

**"YAPTIRIMLAR Ä°HLAL EDÄ°LÄ°RSE HAREKETE GEÇECEĞİZ"

Haberde Türkiye ve Venezuela arasındaki altın ihracatının incelendiÄŸi ve ABD'nin Venezuela'ya yönelik yaptırımlarının delinip delinmediÄŸine bakıldığı belirtildi. ABD'li yetkilinin ÅŸu ifadelerine yer verildi: "Türkiye ve Venezuela'nın ticari faaliyetlerinin doÄŸasına bakıyoruz ve eÄŸer yaptırımlarımızın ihlal edildiÄŸini tespit edersek elbette harekete geçeceÄŸiz."

ABD Hazine Bakan Yardımcısı Marshall Billingslea Cuma günü Ankara'da temaslarda bulunacak. Ä°ran'a yönelik Washington'ın yaptırımlarının ele alınacağı görüÅŸmede Venezuela konusunun da ele alma ihtimali olduÄŸu belirtiliyor.

Resmi veriler, Venezuela'nın geçtiÄŸimiz yıl Türkiye'ye 900 milyon euro deÄŸerinde 23 tondan fazla altın ihracatı gerçekleÅŸtirdiÄŸini gösteriyor. Ocak ayının ortasında Türkiye ve Venezuela arasında altın rafine iÅŸlemlerini artırmak için anlaÅŸma saÄŸlanmıştı.

TÜRKÄ°YE'DEN MADURO'YA AÇIK DESTEK

Siyasi kariyerinin en ciddi krizi ile karşı karşıya olan Maduro'ya destek veren ülkeler arasında Rusya ve Çin'in yanı sıra Türkiye de yer alıyor.

Türkiye CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, geçtiÄŸimiz hafta Maduro'yu telefonla arayarak, "Dik dur kardeÅŸim, yanındayız" demiÅŸti. Türkiye'den çok sayıda siyasetçi de Maduro'ya desteÄŸini Twitter'da "WeAreMADURO" etiketi altında paylaşım yaparak göstermiÅŸti.

ABD ise dünyanın en büyük petrol rezervine sahip olan ülkesi konumundaki Venezuela'daki siyasi krizde kendisini geçici devlet baÅŸkanı ilan eden 35 yaşındaki muhalif siyasetçi Juan Guaido'yu destekliyor. ABD ile Kolombiya ve Arjantin'in aralarında olduÄŸu Latin Amerika ülkeleri, Guaido'yu tanıyan ilk ülkeler olmuÅŸtu.

Avrupa Parlamentosu da Guaido'yu tanıdığını açıklayarak, AB ülkelerine benzer bir adım atma çaÄŸrısı yapmıştı.

Juan Guaido'nun geçiÅŸ hükümeti kurarak ülkeyi yeni devlet baÅŸkanlığı seçimlerine götürmesi isteniyor. Görev süresinin 2025'te sona erdiÄŸini söyleyen Maduro, erken seçim seçeneÄŸine karşı çıkıyor. (Deutsche Welle Türkçe)

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.