Sosyal Medya

Güncel

ABD nükleer silah anlaşmasından çekiliyor

ABD’nin, bugün Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan (INF) çekileceği iddia edildi.



Amerikan medyasında yer alan haberlerde, Pompeo'nun yerel saatle cuma sabahı yapacağı açıklamanın INF ile ilgili olduÄŸu belirtildi.

Avrupa güvenliÄŸi açısından hayati derecede önemli olan ve 1987'de ABD ile Rusya arasında imzalanan anlaÅŸmayla ilgili olarak son dönemde iki ülke arasında karşılıklı suçlamalar yöneltiliyordu.

Pompeo, Aralık 2018'de Brüksel'de yapılan NATO DışiÅŸleri Bakanları toplantısında, Rusya'ya INF AnlaÅŸması'na uyması için 60 günlük süre verdiklerini açıklamıştı. ABD yönetiminin Moskova'ya verdiÄŸi süre 1 Åžubat'ta doluyor.

ABD ile Rusya arasında 1987'de imzalanan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler AnlaÅŸması'nın iptali halinde silahlanma yarışının hızlanacağı ve bu yarışın Avrupa güvenliÄŸini tehdit edeceÄŸi belirtiliyor.

ABD, anlaÅŸmadan ayrıldığını açıklamasının ardından teknik olarak 6 aylık sürenin sonunda anlaÅŸmadan tamamen ayrılmış olacak.

INF ANLAÅžMASI

1987 yılında ABD BaÅŸkanı Ronald Reagan ve Sovyetler BirliÄŸi lideri Mihail Gorbaçov arasında imzalanan anlaÅŸma, menzili 500 ile 5 bin 500 kilometre arasında olan karadan havaya atılabilen orta menzilli füzelerin yasaklanmasını öngörüyor. AnlaÅŸma, denizden ateÅŸlenen füzeleri kapsamıyor.

Nükleer savaÅŸ tehdidini ortadan kaldırmayı hedefleyen anlaÅŸma kapsamında 4 yılda yaklaşık 2 bin 700 füze imha edildi.

INF AnlaÅŸması, nükleer silahlı füzeleri 30 yılı aÅŸkın süredir Avrupa topraklarından uzak tutuyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.