Sosyal Medya

Güncel

BM Raportörü'nden Cemal Kaşıkçı açıklaması

Birleşmiş Milletler (BM) Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard, 'Yetkililerin taahhütlere uyacağına ve polis soruşturmasıyla ilgili bazı bilgileri elde etmek için hala ümitliyiz. Şimdiye kadar soruşturmanın yürütülmesinden oldukça memnunuz.' dedi.



Cemal Kaşıkçı cinayeti soruÅŸturması kapsamında hazırlayacağı rapor için Türkiye'ye gelen Callamard ve beraberindeki heyet; iki gündür gazeteciler ve STK temsilcileriyle görüÅŸtü.
Bugünse ÅžiÅŸli'de bir otelde Kaşıkçı'nın niÅŸanlısı Hatice Cengiz ile basına kapalı bir görüÅŸme gerçekleÅŸtiren heyet adına gazetecilere açıklama yapan Callamard, ÅŸunları söyledi:

"SoruÅŸturmayla ilgili talep ettiÄŸimiz bilgilere ulaÅŸamadığımız için hayal kırıklığı yaşıyoruz. SoruÅŸturmaya dahil olmak istedik. Yetkililerin taahhütler uyacağına ve polis soruÅŸturmasıyla ilgili bazı bilgileri verebilecekleri konusunda hala ümitliyiz. Åžimdiye kadar soruÅŸturmanın yürütülmesinden oldukça memnunuz."

HEYET, 2 ÅžUBAT'A KADAR TÜRKÄ°YE'DE

BM Yargısız ve Keyfi Ä°nfazlar Özel Raportörü Callamard, 2 Åžubat'a kadar Türkiye'de olacak.

BM Ä°nsan Hakları Yüksek KomiserliÄŸi, Kaşıkçı cinayetine iliÅŸkin uluslararası soruÅŸturmanın Callamard'ın yetkisi altında yürütüleceÄŸini, Callamard'ın talebi üzerine "Kaşıkçı'nın öldürülmesiyle ilgili koÅŸulların" insan hakları açısından gözden geçirileceÄŸini ve deÄŸerlendirileceÄŸini açıklamıştı.

Agnes Callamard'ın Türkiye'ye ziyaretine, Ä°ngiliz avukat Helena Kennedy ile eski Dünya Adli Tıp Akademisi BaÅŸkanı ve Coimbra Üniversitesi Tıp Fakültesi Müdürü Prof. Dr. Duarte Nuno Vieira da eÅŸlik ediyor.

BM raportörünün, Kaşıkçı'nın öldürülmesine iliÅŸkin hükümetlerin attığı adımlar ve tepkilerin yanı sıra, devletlerin ve bireylerin, gazetecinin öldürülmesi konusundaki sorumluluklarının niteliÄŸi ve kapsamını da deÄŸerlendireceÄŸi vurgulanmıştı.

BM heyeti, dün hem Suudi Arabistan BaÅŸkonsolosluÄŸu'nun etrafında inceleme yaptı ve ÇaÄŸlayan'daki Ä°stanbul Adalet Sarayı'nda Ä°stanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcısı Ä°rfan Fidan ile görüÅŸtü.

Callamard, soruÅŸturma sürecinde elde ettiÄŸi bilgileri ve soruÅŸturmaya iliÅŸkin tavsiyelerini, BM Ä°nsan Hakları Konseyinin Haziran ayındaki oturumunda rapor olarak sunacak.

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı, evlilik iÅŸlemleri için 2 Ekim 2018'de girdiÄŸi Suudi Arabistan'ın Ä°stanbul BaÅŸkonsolosluÄŸu'nda katledilmiÅŸti. Orta DoÄŸu'nun en etkin gazetecilerinden, Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçı'nın, Suudi Arabistan'ın Ä°stanbul BaÅŸkonsolosluÄŸu'nda öldürülmesi ve sonrasında yaÅŸananlar, Türkiye ve dünya kamuoyunun gündemindeki yerini koruyor.

Cinayetin üzerinden geçen sürede Kaşıkçı'nın ne zaman, nerede ve nasıl öldürüldüÄŸüyle ilgili bilgiler ortaya çıktı, ancak cesedinin nerede olduÄŸu konusu hala netlik kazanmadı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.