Sosyal Medya

Güncel

İlber Ortaylı uyardı: Rüyalarıma giriyor

Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, "Türkçe çok önemlidir. RTÜK'ün iletişim araçlarında cezalandıracağı şey, yanlış Türkçe kullanmak, yanlış Türkçe konuşmaktır." dedi.



Prof. Dr. Ortaylı, Burdur'un Bucak ilçesinde, Bucak EÄŸitimde Kaliteyi Artırma Projesi (BEKAP) kapsamında düzenlenen seminere katıldı.

Ortaylı, Bucak Hikmet Tolunay Meslek Yüksekokulu Konferans Salonu'ndaki seminerde, Türkçenin önemli bir mesele olduÄŸunu ve doÄŸru kullanılması gerektiÄŸini söyledi.

"GARÄ°P BÄ°R TÜRKÇE Ä°LE KONUÅžUYORLAR"

Üniversite öÄŸrencilerinin Türkçeyi bozuk kullandıklarına deÄŸinen Ortaylı, "Maalesef üniversitelerimiz, liselerimiz çocuklarımıza doÄŸru dürüst Türkçe nedir, nasıl konuÅŸulur, Türk dilinin grameri, telaffuzu nasıldır, nasıl muhafaza edilir bunları veremiyorlar ve insanlar televizyondan, ÅŸuradan, buradan, ÅŸantözlerden edindikleri garip bir Türkçe ile konuÅŸuyorlar." ifadelerini kullandı.

Ortaylı, Türkçenin yanlış kullanımıyla ilgili izlenimlerini ÅŸu sözlerle aktardı:

"RÜYALARIMA GÄ°RÄ°YOR"

"Bir televizyon spikeri kızcağız 'baÅŸkan' diyemiyor, 'baÅŸgan' diyor. Bunu bir spiker söylüyor. Türkçeyi aÄŸzının arkasına atmış öyle konuÅŸuyor. Tiyatrocular, sinemacılar, televizyon ve radyo spikerleri o dili temsil ederler. Türkiye Cumhuriyeti eÄŸitim bakımından kendini yaralamış bir cumhuriyettir. Bunun üstünü kırmızı kalemle çizin. EÄŸer bugün büyük bir buhranın içine girmiÅŸsek bundan daha büyük bir problem olamaz. Nasıl çıkacağımızı bilemiyorum. Rüyalarıma giriyor. Ben her gece öÄŸretmenler görüyorum, birtakım saçma sapan ÅŸeyler konuÅŸuyoruz. Demek ki kafamı çok meÅŸgul ediyorlar. Yani benim Türkiye'nin kültür buhranını, eÄŸitim çıkmazını nasıl atlatacağına dair fazla bir fikrim yok. Bu çok önemli bir fasıl. Bunu çözemiyorum."

Türkiye'nin en sıkıntılı zamanında bile öÄŸretmen yetiÅŸtirdiÄŸini dile getiren Ortaylı, eski Milli EÄŸitim Bakanlarından Mustafa Necati UÄŸural'ın kurduÄŸu eÄŸitim enstitülerinin bu konuda baÅŸarılı olduÄŸunu belirtti.

Ortaylı, Türkçeyi doÄŸru kullanmanın önemine vurgu yaparak "RTÜK'ün iletiÅŸim araçlarında cezalandıracağı ÅŸey, yanlış Türkçe kullanmak, yanlış Türkçe konuÅŸmaktır. Bu cumhuriyet üzüm, tütün, tahıl parasıyla bile zor geçindiÄŸi vakitte, dışarıya yetiÅŸmeleri için mühendis, hekim, metalurji mühendisleri yollamış." diye konuÅŸtu.

Ortaylı'ya daha sonra ÅŸehri ziyareti anısına çeÅŸitli hediyeler verildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.