Sosyal Medya

Kürsü

Hüseyin Akın: Para, parasızlığı değersizleştirir, oysa parasızlığın yaşı paradan daha yüksektir

Hüseyin Akın- Milli Gazete



Para nedir ve ne demektir? Kaç gündür düÅŸünüyorum bu sorunun cevabını hâlâ bulamadım. Emekli Tahsin amcaya sordum, en iyi o bilir diyerek. “Ne olacak elinin kiri!” cevabını verdi hiç düÅŸünmeden. Evine ve iÅŸyerine daha geçen hafta icracı gelen Bahadır Bey’e bu soru dokunmuÅŸ olmalı ki imalı imalı “Ölünün körü!” diye kükreyiverdi. Niye kimse gerçek ismiyle hitap etmiyordu para denilen bu Allah’ın belasına? Ansiklopedileri karıştırdım, Ana Britannnica, Meydan Larousse’a falan baktım. Bundan otuz kırk yıl evvelinin tedavülden düÅŸmüÅŸ anlamlarını veriyorlardı. KonuÅŸmasına ikinci bir emre kadar yasak getirilen Wikipedi yarım ağız bir ÅŸeyler mırıldanarak: “Mal ve hizmetlerin deÄŸiÅŸ tokuÅŸu için kullanılan araçların en yaygın olanı” diye lafı yuvarlayıverdi. Ä°yisi mi telefon hakkımı kullanayım dedim, hemen yakın akrabamız Müftü Muzaffer’i aradım. Daha aÄŸzımdan “para” çıkmıştı ki Müftü Muzaffer kelimenin gerisini getirmeme izin vermeden, “Ä°nan beÅŸ kuruÅŸum yok, olsa dükkân senin!” demez mi? “Ben senden para istemiyorum, paranın ne olduÄŸunu sorup cevabını almak istiyorum” der demez Müftü Muzaffer rahatladı. Kelimeleri diÅŸleri arasında eze eze anlatmaya baÅŸladı: “Azizim para kıymet zannedilen kıyamettir. Kefenler bu yüzden cepsiz yapılmıştır. Bazı paragözler hızını alamayıp hesaptaki paralarını öbür dünya hesaplarına aktaramasınlar diye!” TeÅŸekkür edip kapadım telefonu. Bir senedir iÅŸsiz gezen Necati’yi aramak geçti içimden.
 
Necati Ä°stanbul Üniversitesi Makine bölümü mezunuydu. Okulu bitirir bitirmez gazetelerin sarı sayfalarına doÄŸru seyahatler yapmış, fakat bir türlü kendisini kabul edecek ne iÅŸ ne de iÅŸveren bulabilmiÅŸti. Kahvenin önünde çay içiyordu. Sordum Necati’ye: “Necati sence para neye derler? “Necati bir süre cevap vermekle vermemek arasında kaldıktan sonra cevabı yapıştırdı: “Para günah iÅŸlemeye yarayan ÅŸeydir!” Necati’nin bu sözü üzerine bir süre düÅŸündüm. Hepten yabana atılacak bir yaklaşım deÄŸildi elbet. Yazı tura gibi yaklaÅŸmak lazım paraya. Bazen varlığı günah bazen de yokluÄŸu bu meretin. Bir insanın parasızlık yüzünden günah iÅŸlemesinde para sahiplerinin payı vardır. “Fakirlik neredeyse kafirlik olayazdı” hadisini bir de bu zaviyeden deÄŸerlendirmek lazım. Hayat koÅŸulları bir Müslümanın inancını tehdit etmeye baÅŸlamışsa, hali vakti yerinde olanların bunu öngörerek yardımcı olmaları gerekir. Aradığım cevabı bulamasam da kendisinden ve kendisiyle sadır olan ÅŸeylere bakarak para ile ilgili bir neticeye pekâlâ ulaÅŸabilirdim.
 
Hemen yerimden kalktım ve masaya yönelip üzerindeki kâğıt kalemi alarak kâğıda ÅŸunları yazdım: Para en çok nefret edip, en çok sevdiÄŸimiz ve seviÅŸtiÄŸimiz ÅŸey, elimize harita dilimize virt olandır. Sadece madeni olanı deÄŸil kâğıt olanı da bozuk para sayılmalıdır. Zira bütün bozuk paraların kanaatle tamir edilmesi ÅŸarttır. En çok kendisinden kaçtığımız ve aynı zamanda peÅŸinden koÅŸtuÄŸumuzdur para. Meziyetsiz ve de ruhsuz kimselerin sahip olarak yoksullara hükmetmeye çalıştıkları gücün adıdır. Muhafazakârların geç ulaÅŸtığı, erken bulaÅŸtığı, sözde savaÅŸtığı, ömür boyu elde etmek için uÄŸraÅŸtığı maddi üstünlük vasıtası. Kimisi yastık altı yapar, kimi kara toprağın altında deÄŸerlendirir. Para kiÅŸiye sadece kendi ihtiyaçlarının masum ve kutsal olduÄŸu yanılgısını üfler. “Çalış senin de olsun”, “DüdüÄŸü çalan parayı verendir” gibi beylik laflarla ona sahip olmayanları acımasızca ezer. Yoksulluk tembellikle eÅŸdeÄŸerdir artık. Varsıllığa ulaÅŸmamışsa bir kiÅŸi sebebi bellidir(!): Yeterince çalışmamak! Buna kimsenin inandığı falan yoktur. Maksat inanıyormuÅŸ gibi gözüküp vaziyeti idare etmektir. Ara açan bir anahtardır para. Ä°nsanla insanın, insanla eÅŸyanın, insanla tabiatın ve de insanla Allah’ın arasını açar. Bir başına kalır yığınak yaptığı paralarıyla beraber. Paranın insanı ulaÅŸtıracağı nokta yalnızlıktır. Fazla kilolar gibidir para. Onu atmazsan üzerinden varlığını yeryüzünde rahat taşıma sıkıntısı çekersin. Para zenginlik vadiyle kendisine sahip olanı yoksul kılar. Para, parasızlığı deÄŸersizleÅŸtirir. Oysa parasızlığın yaşı paradan daha yüksektir.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.