Sosyal Medya

Güncel

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı: Türkiye'yi çok önemli bir ortak olarak görüyoruz

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger, 'Türkiye'yi, AB'ye aday ülke olmasının ötesinde çok önemli bir ortak olarak görüyoruz.' dedi.



Avrupa BirliÄŸi (AB) Türkiye Delegasyonu BaÅŸkanı Büyükelçi Christian Berger, Ä°zmir Ticaret Borsasının (Ä°TB) Meclis toplantısına katıldı.

Borsa binasında gerçekleÅŸen toplantıda konuÅŸan Berger, Türkiye'yi AB'ye aday ülke olmasının ötesinde çok önemli bir ortak olarak gördüklerini belirtti.

Türkiye ve AB'nin birçok alanda iÅŸ birliÄŸi yaptığına deÄŸinen Berger, "Aynı savaÅŸları, aynı mücadeleleri veriyoruz. ÖrneÄŸin plastik poÅŸetler. Bu son derece basit bir örnek ama bunları çoÄŸaltmak mümkün." diye konuÅŸtu.

Türkiye'nin yüzünü Batı'ya çevirme pozisyonunu halen koruduÄŸuna iÅŸaret eden Berger, ÅŸunları söyledi:

"Türkiye'yi, AB'ye aday ülke olmasının ötesinde çok önemli bir ortak olarak görüyoruz. 2019'da birçok önemli etkinlik var. Türkiye'de 31 Mart'ta seçimler söz konusu. Mayıs ayı ortalarında AB ülkelerinde de seçimler var. Bunun yanında AB ile Türkiye arasında birçok diyalog gerçekleÅŸecek. ÖrneÄŸin ÅŸubat ayında Ä°stanbul'da ekonomi üzerine bir toplantı gerçekleÅŸecek. Bu toplantıya AB ve Türkiye iÅŸ dünyasından çok önemli isimler katılacak."

"TÜRKÄ°YE'YE UYGULANAN GÜMRÜK VERGÄ°LERÄ° KALDIRILMALI"

Ä°TB Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Işınsu Kestelli de delegasyonunun temel görevlerinden birinin, Türkiye-AB arasındaki Gümrük BirliÄŸi'ne iliÅŸkin ekonomik, mali ve ticari geliÅŸmelerin yanı sıra Gümrük BirliÄŸi hükümlerinin uygulanmasını izlemek olduÄŸunu hatırlattı.

Gümrük BirliÄŸi'nin zaman zaman maÄŸduriyet ortaya çıkardığı veya haksız rekabete neden olduÄŸuna deÄŸinen Kestelli, ÅŸunları söyledi:

"Avrupa BirliÄŸi tarafından baÅŸta Tunus olmak üzere bazı ülkelerin önemli miktarda kota ile vergisiz ihracat yapmaları saÄŸlanırken ne yazık ki Türkiye bu imkana sahip deÄŸildir. Bu durum ülkemiz zeytinyağı sektörünü olumsuz etkilemektedir. Türkiye'nin AB ile uzun yıllara dayanan iliÅŸkisi, aday ülke statüsünde olması ve Gümrük BirliÄŸi AnlaÅŸması düÅŸünüldüÄŸünde, diÄŸer ülkelere saÄŸlanan ihracat kotalarının Türkiye'ye de verilmesi ve zeytinyağında Türkiye'ye uygulanan gümrük vergilerinin kaldırılması gerektiÄŸini düÅŸünüyoruz. Böyle bir uygulama Avrupa BirliÄŸi ülkelerinde yaÅŸayan 5 milyonun üzerinde Türk vatandaşına, kendi ürünlerini tüketme imkanı da saÄŸlamış olacaktır."

Ä°TB Meclis Üyesi Mehmet Esmer de kuru üzümün yurt içinde yaklaşık 10 liraya, yurt dışında ise 2 dolara yakın fiyatları gördüÄŸüne iÅŸaret ederek, "Ama bakıldığı zaman 1 ton kuru üzüm parasına 2 dizüstü bilgisayar satın alınıyor. 1 ton kuru üzümü üretmek için 2 dönüm arazide üretim yapılması gerekiyor. Bizim fiyatı daha iyi yerlere getirmemiz lazım." diye konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.