Audio con fecha para los formalistas incredulos...23 DE ENERO 2019
Maduro destekçilerinin 23 Ocak Venezuela Bağımsızlık Günü’nde yürüyüş yaptığını gösteren video iddiası

Venezuela’da 23 Ocak 2019’da Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaidó’nun şu anki Başkan Nicolas Maduro yerine başkanlık yemini etmesinin ardından Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump da başkan olarak Maduro’yu tanımadığını ifade etti. Daha sonra muhalif siyasetçilerin ve Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaidó’nun halkı sokağa davet etmesinin ardından başkent Caracas’ta başlayan eylemler sırasında birçok yanlış fotoğraf ve video sosyal medyada paylaşılmaya başlandı. Bu fotoğraf ve videoların çoğu Venezuela’da daha önceki tarihlerde gerçekleştirilen eylemlere ait. Ayrıca video ve fotoğrafların Maduro destekçilerini mi yoksa Guaido destekçilerini mi gösterdiğine dair karışıklıklar bulunuyor.
Twitter’da Medya Adamı isimli kullanıcının 24 Ocak 2019’da paylaştığı bir videonun Başkan Maduro yanlısı Venezuelalıların düzenledikleri protestoyu gösterdiği iddia edildi. Bazı kullanıcılar söz konusu videonun Venezuela Bağımsızlık Günü’nden olduğunu ifade etti.
Ancak videonun Maduro yanlısı Venezuelalıların Bağımsızlık Günü’nde yaptıkları yürüyüşten olduğu iddiası doğru değil. Video 23 Ocak 2019’da Başkent Caracas’ta Maduro karşıtı protestocuların eylemleri sırasında çekilmiş.
Video Maduro destekçilerini değil karşıtlarını gösteriyor
İddia videodan alınan ekran görüntüleri Yandex’te aratıldığında 23 Ocak 2019’da Twitter’da paylaşılan bir videoya ulaşılıyor. Bu videonun söz konusu video ile aynı olduğu görülebiliyor.
Videonun açıklamasında, “Audio con fecha para los formalistas incredulos…23 DE ENERO 2019” ifadesi bulunuyor. Bu ifadenin Türkçesi ise şöyle: “İnanmayan hükümet destekçileri için sesli video, 23 Ocak 2019”
Ayrıca videoyu çeken kişinin 23 de Enero 2019 (23 Ocak 2019) dediği de anlaşılabiliyor. Venezuela’da resmi olarak kutlanan 5 Temmuz Bağımsızlık Günü dışında 1958 yılının 23 Ocak günü Venezuela eski diktatörü Perez Jimenez’in bir askeri darbe ile ülkeden gitmesinin yıl dönümü de bir nevi “bağımsızlık” günü olarak sayılıyor. Maduro karşıtları tarafından düzenlenen gösterilerden görüntülerin bu sebeple sosyal medyada paylaşılırken genelde #23E (23 Enerio:23 Ocak) etiketiyle paylaşıldığı görülüyor.
Isaac Paniza 23 Ocak’taki Maduro karşıtı gösterilerin videolarını Instagram sayfası üzerinden paylaşanlardan biriydi. Kendisinin Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaidó ile çekilmiş bir videosu da bulunuyor. Paniza’nın bütün paylaşımlarında #23E etiketi görülebiliyor. Ayrıca Instagram’da aynı etiket aratıldığında karşımıza çıkan paylaşımlarda görülen açıklamaların da Maduro karşıtlarına ait olduğu anlaşılabiliyor.

Maduro karşıtı protestoculardan bir kişinin Instagram paylaşımında #23E etiketini kullandığı görülebiliyor.
Video Maduro yanlısı vatandaşları göstermiyor
23 Ocak 2019’da Venezuela Ulusal Meclisi Başkanı Juan Guaidó’nun yemin töreni sonrasında Maduro hükümeti karşıtı birçok vatandaş başkent Caracas sokaklarındaydı. İddia konusu video bu protestoları anlatan birçok Twitter hesabı tarafından da paylaşıldı.
İddia konusu videonun paylaşıldığı saatten hemen önce YouTube’da Global News’un şehrin aynı noktasından canlı olarak yayımladığı bir videoya ulaşılabiliyor. Bu videoda ellerinde ülkenin bayrağını taşıyan ve sloganlar atan protestocuların Maduro karşıtı olduğu belirtiliyor.
Aynı videonun ABD’de yayın yapan NBC kanalının Twitter hesabı tarafından da paylaşıldığı görülebiliyor.
Sonuç olarak sosyal medyada paylaşılan bazı videoların Maduro yanlısı vatandaşların Venezuela Bağımsızlık Günü’nde yaptıkları yürüyüşü gösterdiği iddiası doğru değil. Video, Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaidó’nun Başkanlık yemini sonrasında Maduro hükümeti karşıtı birçok vatandaşın başkent Caracas’ın Chacao semti yakınlarında yaptıkları eylemleri gösteriyor.
TEYİT.ORG
Henüz yorum yapılmamış.