Sosyal Medya

Güncel

'Türkiye'nin şu anda etle ilgili önemli bir ihtiyacı yok'

Sakarya'da bulunan Hendek 2. Organize Sanayi Bölgesi'nde konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 'Etle ilgili şu anda Türkiye'nin önemli bir ihtiyacı yok, bir ihtiyaç olursa tekrar ithalata gireriz' dedi.



Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, etle ilgili ÅŸu anda Türkiye'nin önemli bir ihtiyacının olmadığını, bir ihtiyaç olursa tekrar ithalata girebileceklerini söyledi.

Toyota fabrikasında düzenlenen "Yeni Toyota Corolla"nın hattan çıkış töreninin ardından, Hendek 2. Organize Sanayi Bölgesi'nde Suriyeli bir iÅŸ adamının kurduÄŸu süt ürünleri fabrikasını ziyaret eden Pakdemirli, Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Muhammed Almanfush ve yetkililerden bilgi aldı.

Daha sonra Hendek ilçesinde bir otelde Sakarya Ticaret Borsası'nca (STB) düzenlenen mini sektör toplantısında iÅŸ adamı ve sivil toplum kuruluÅŸlarıyla bir araya gelen Pakdemirli, burada yaptığı konuÅŸmada, tarımı olmayan ülkenin mutfağı olmayan eve benzeyeceÄŸini söyledi.

"TÜRKÄ°YE 2021 SONU Ä°TÄ°BARÄ°YLE ET Ä°THAL ETMEYECEK"

Toprağın ve tarımın siyaseti olmayacağını vurgulayan Pakdemirli, "Tarım, savunma sanayisinden daha önemlidir. Neden? Çünkü her ÅŸeyiniz olabilir. Roketleriniz, uçaklarınız, her türlü teknolojiniz olabilir ama evde buzdolabı boÅŸsa, insanların karnı açsa burada yapacak bir ÅŸey yok. En temel ihtiyacımız tarım ve gıda. Bu anlamda tarımı her zaman her ÅŸeyden daha önemli konumda olduÄŸunu söylüyorum." dedi.

Bakan Pakdemirli, Türkiye'nin küçükbaÅŸ hayvan ve süt sığırı varlığında Avrupa BirliÄŸi'nde (AB) birinci, büyükbaÅŸ hayvan varlığında ise Fransa'dan sonra ikinci sırada bulunduÄŸuna iÅŸaret ederek, Avrupa'da en büyük tarımsal hasılaya sahip ülke olarak kaynakları çok iyi kullandıklarını, çok daha iyi kullanılması gerektiÄŸini kaydetti.

Tarımda üretim artışlarına deÄŸinen Pakdemirli, zaman zaman etle ilgili birtakım problemlerin yaÅŸandığını ifade etti.

2002'de kiÅŸi başına bir yılda 6,1 kilogram et tüketildiÄŸini, 2017'de bunun 14 kilograma çıktığını kaydeden Pakdemirli, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

"Yani et tüketimimiz öyle bir artmış ki hayvancılıktaki et üretim miktarımız buna yetmemiÅŸ. Tavuk 10 kilogramdan 26'ya çıkmış, bu tarafta ihracatımız var. Balık 6,7 kilogramdan 5,5 kilograma düÅŸmüÅŸ. Demek ki fazla ete yönelmiÅŸiz. Balık saÄŸlıklı olduÄŸu için her zaman balığın tüketilmesini tavsiye ediyorum. Etle ilgili ÅŸu anda Türkiye'nin önemli bir ihtiyacı yok, bir ihtiyaç olursa tekrar ithalata gireriz. Ama bugün itibariyle Türkiye'nin belirli bir süre daha aÅŸağı yukarı ekim-kasım gibi söylemiÅŸtim, en az 6 ay daha et ihtiyacımız yok. Åžu anda da belli süre daha ihtiyacımız yok, bunun planlamasını da gerekirse yaparız. Ä°nÅŸallah 2021 sonu itibariyle Türkiye bir daha kasaplık et ya da canlı hayvan ithal eden bir konumda olmayacak."


KONKORDATO TALEP EDEN FÄ°RMAYA "YEM DESTEĞİ" MÜJDESÄ°

Adana'da bir tavukçuluk firmasının konkordato talep ettiÄŸini hatırlatan Bakan Bekir Pakdemirli, "Biraz evvel Adana Valimizle de görüÅŸtüm. Valimize, Tarım Ä°l Müdürümüze ve bakanlık bürokratlarımıza da teÅŸekkür ederim. Bu iÅŸ çözülmüÅŸ oldu. Tabii ki gönül bunları görmek istemiyor ama tabii ki serbest piyasa koÅŸullarında yaşıyoruz. Bunu yaÅŸarken de iÅŸte bir yandan bazı firmalar batıyor, bazı firmalar çıkıyor. Konkordato etmiÅŸ bir firmanın bu iÅŸte yem desteÄŸi saÄŸlayamadığını gördük. Tarafımızca yapılan giriÅŸimlerden sonra yapılan protokollerle artık yem desteÄŸinin saÄŸlanacağını ve civcivlerimizin yaÅŸayacağını öÄŸrendik. Bu tabii ki hem beni hem bakanlığımız bürokratlarını ve kamuoyu vicdanını rahatlatan bir geliÅŸme olmuÅŸtur." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

31 MART YEREL SEÇÄ°MLER

Sözü 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimlere getiren Bakan Pakdemirli, bu seçimin çok önemli olduÄŸuna dikkati çekerek, sözlerini ÅŸöyle tamamladı:

"Demokrasinin, baÅŸkanlık sisteminin oturması için, gelecekte Türkiye'yi daha iyi noktada görmemiz için çünkü baÅŸkanlık sistemi herkese fırsat veriyor, hatta hayatta hiç iktidar olamayacağını düÅŸündüÄŸümüz muhalefet partilerine bile bu sistem fırsat veriyor, onlar da baÅŸkan olabiliyor. 100 yıllık bir demokrasimiz var, zaman zaman travmalar geçiriyoruz ve 2 sene önce de büyük travmamız oldu. Ondan daha önce de 17-25 Aralık'ı yaÅŸadık. Bu sene ekonomik atak yaÅŸadık. Bunların hepsini düÅŸündüÄŸümüz zaman, bugün itibariyle tek yumruk olmamız lazım diye düÅŸünüyorum. 5 yıl sonra kim, hangi partiyi beÄŸeniyorsa oraya oy verebilir. O yüzden bu yerel seçimleri çok önemsiyorum. Sadece AK Parti Sakarya BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkan adayı Ekrem Yüce için deÄŸil, bu milletin bekası için doÄŸru bir ÅŸekilde ilerlememiz gerektiÄŸini düÅŸünüyorum."

Toplantı, daha sonra basına kapalı devam etti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.