Sosyal Medya

Güncel

Özhaseki'den Gökçek açıklaması: Tarzım değil

AK Parti Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mehmet Özhaseki, Melih Gökçek'in çalışkan bir belediye başkanı olduğunu ancak tarzının kendisine uygun olmadığını söyledi.



31 Mart yerel seçimlerine yaklaşırken belediye baÅŸkanı adaylarının söylem ve vaatleri netleÅŸmeye baÅŸladı. AK Parti Ankara BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkan adayı Mehmet Özhaseki Habertürk TV'de Kübra Par'ın sorularını cevapladı. Özhaseki, Ankara için hedeflediÄŸi projeleri anlattı.
 
Belediyecilikte 'Haseki modeli'ni ortaya koymuÅŸ bir isim olduÄŸunu söyleyen Özhaseki, "Önemli olan hazır para beklemek deÄŸil, para yönetimi yapmaktır" diye konuÅŸtu. Özhaseki, metropollerde büyük projelerin devlet desteÄŸini alarak yapılabileceÄŸini söyledi.
 
Özhaseki'nin açıklamalarından öne çıkan baÅŸlıklar ÅŸöyle:
 
Yeniden belediye baÅŸkanlığına dönmek gibi içimden bir duygu geçmiyordu. Yapılan MYK toplantısında oy birliÄŸi ile ismim çıktı. Ankara tüm Türkiye'nin göz bebeÄŸi kent. Herkesin gözü Ankara'da. Gazi Mustafa Kemal'in kenti burası. Anadolu'dan bir kent söyleseler, nüfusu 30-40 milyon da olsa hiç umurumuzda olmaz. Ama baÅŸkent olunca iÅŸ farklı. Bilgi ve birikimim mutlaka Ankara'da uygulanması gerekir diye düÅŸünüyorum. Ankara'nın acemilere tahammülü yok.
 
"'Abi iki tane alt geçit, üst geçit yapsam mı?' dediklerinde..."
Benim görevim büyük ÅŸehirlerde, il, ilçe, beldelerde yeni adaylar bulup sayın CumhurbaÅŸkanımızın önüne koymak. Artıları eksileri söylemek. Komisyonda çalışırken dile getirdiÄŸimiz konu ehliyet ve liyakat sahibi olması. Åžehrin kaderini bir adama teslim ediyoruz. Koca koca ÅŸehirlerde bazen bana geldiklerinde belediye baÅŸkanı arkadaÅŸlarım "Abi iki tane alt geçit, üst geçit yapsam mı?" dediklerinde inanın içimi acıtıyor. Çünkü belediyeciliÄŸin okulu yok. Okuldan çıkmıyorlar. Genellikle partiler en çok oyu kim alır diye bakıyorlar.
 
"Ankara'yı kimse benim kadar bilmez"
 
Åžu ana kadar geriye doÄŸru 30-40 yıl içerisinde bir tane Ankaralı belediye baÅŸkanı söylesinler bana. Åžu andaki baÅŸkanımız Sivaslı. Solun adayları Karayalçın Rize, Samsun tarafından. Dalokay Elazığ tarafından. Ankara'nın 1/100.000 planlarına imza atmış benim. Hiç kimse benim kadar Ankara'yı bilemez. Ankara'da konutlar nereye kadar geliÅŸecek. Bunların altına imza atmış birisiyim.
 
"Kayseri'de kime sorsanız Hasekileri bilir"
 
Ben 5 dönem belediye baÅŸkanlığında aday oldum, 3 dönem milletvekili adayı oldum. Rakiplerinin özeline girmedim. DoÄŸru soyadımız deÄŸiÅŸti. Bize Kayseri'de 'Hasekiler' derler. Adımıza kocaman Haseki Dağı var. Bizim sokağımızın köÅŸesinde Haseki Sokağı yazar. Nüfus memurları gelirler, soyadı kanunu çıktığında onu yazarlar. Dedemin dedesi söyler bunu. PadiÅŸahlığı çaÄŸrışıyor derler. Dedemiz yazdıramayınca sinirlenir, öfkelenir. Kebapçılık yaptığı için Karakebap yazar. O günkü nüfus memurların yazmasından kaynaklanan bir ÅŸeydi. Sonra 60 ihtilane kadar babam yazdıramaz. Kayseri'nin hangi köÅŸesine gidip sorarsanız herkes Hasekiler'i bilir.
 
KılıçdaroÄŸlu açıklaması
 
Üzülerek söylüyorum, bu konuyu ana muhalefetin başı baÅŸlattı, KılıçdaroÄŸlu baÅŸlattı. Åžimdi Kemal Bey bana söyler misin, Tunceli'den gelmiÅŸsin, CHP'ye genel baÅŸkan olmuÅŸsun, bir ÅŸey diyen var mı sana. Sonra kalkıp bilmediÄŸin Ä°stanbul'da aday olmuÅŸsun, Kağıttepe falan demiÅŸsin.
 
"Gökçek'in tarzı bana göre deÄŸil"
 
Her baÅŸkan kendi dönemine ait iÅŸler yapar. O günün ÅŸartları farklı. Bundan 40 sene önce 20 sene önce gelen kiÅŸilere bir ÅŸey söylemek olmaz. Aynı ÅŸekilde Melih Gökçek'e de. O dönemde iÅŸ başına gelen insanlar tabii ki farklı iÅŸlerle uÄŸraÅŸtılar. Belediye baÅŸkanlarımız Ankara'ya çok emek verdiler, bir yere getirdiler. Melih Bey'i iki açıdan deÄŸerlendirmek lazım. Çalışkanlığı, gayreti, Ankara'ya kattıkları. Raylı sistem, yeÅŸil alanların çoÄŸaltılması. Elbette bunları baÅŸarılı yapmıştır. Ancak tarzıbana göre deÄŸil. Biraz daha siyasetin içinde olmak istiyor, hasımları ile uÄŸraÅŸmayı sever. Ben tam tersine hizmetlerle uÄŸraşıyorum.
 
Belediyecilikte "Haseki Modeli"
 
Popüler olmak için gayretim yok. Derdim öyle olsaydı çok proje yapardım. Çevre Åžehircilik Bakanlığı yaptım bir gün olsun afiÅŸe çıkmamışımdır. Sıfır atıkta reklam yapmadım. Emine Hanım saÄŸolsun, himayesine aldı ve devam ediyor. Bu müthiÅŸ bir proje. Ä°mar yasalarını yazan birisiyim, imar barışının temelinde benim fikirlerim var. GeçmiÅŸte yaptığım belediyecilikte 'Haseki modeli belediyecilik' diye isim yaptığım birisiyim.
 
Ankapark açıklaması
 
Ankapark hususunda insanlar burada Ankaralı hemÅŸehrimiz yer hususunu tartışabilirler. Metropol olmuÅŸ büyük ÅŸehirlerin hepsinde eÄŸlence merkezleri vardır. Bana göre olması gereken bir ÅŸey, ancak yer hususu tabii ki tartışmaya açık. Tartışma konusu olacak iÅŸleri benim döneminde kimse görmez. Çok geniÅŸ kesimlerle mutlaka istiÅŸare ederim. Popoüler olsun diye 'dinozor konmuÅŸ bunu kaldırayım' diye bir tarzım olmaz. Ankara'ya kapılar bir tercihtir. Åžehrin silueti gibi önemli deÄŸildir. Bir süslemedir. Bunlar çok basit, sadece hoÅŸluk, ÅŸirinlik katacak iÅŸlerdir. Yaptığınız peyzaj düzenlemesi bir müddet sonrası eskir ve deÄŸiÅŸir.
 
"Ekibim arasında sosyolog var"
 
Adaylığım kesinleÅŸtikten sonra 30 kiÅŸilik ekiple çalışma yaptım. Ekip içerisinde mimar, mühendis, ÅŸehir plancıları, haritacılar, çocuk psikologları, sosyologlar var. Çalışmalar neticesinde yapacaklarımızı toparladık. 11 baÅŸlık altında 111 proje saydık. Ä°çinde maliyetli projeler, heyecanlandıran projeler var. Metro hatlarının arttırılması. Kızılay'dan Havaalanına kadar kesintisiz metro saÄŸlanması. Bunlar çok maliyetli iÅŸler. Raylı sistem hatların bedeli 15-20 milyar lirayı buluyor. Bunu devletle birlikte yapmak lazım. Bunları senelerce yapmış birisiyim.
 
Çocuk köyü projesi
 
Beni heyecanlandıran altgeçit, raylı sistem, üst geçit deÄŸil. Onları ezbere bilen adamım ben. Baraj nasıl yapılır, stadyum nasıl yapılır bunları uygulamış birisiyim. Mesela Çocuk Köyü Projesi beni heyecanlandırıyor. Dünyada tek Kanada'da uygulaması var. 1 milyon metrekare üzerinde 100'e yakın etkinlik. Bu köyde çocuk bir yandan araç kullanacak. Kırmızıda durmasını, yeÅŸilde geçmesini öÄŸrenecek. Bilim merkezlerinde deneyler yapacak. Bu dünyada bir tek yerde var. Ä°nÅŸallah Ankara'da yaptığımda anne ve babalar çocuklarını evde durdurmayacak.
 
"25 yıldır milli maç yapılmamış"
 
YeÅŸil alanlar konusunda 13 yerde millet bahçesi hazırladık. 12 milyon 950 bin kilometre kare. Yeme içme yerleri, spor yerleri de var. Tabii ki millet kıraathanesi de var. Ankara bir baÅŸka yeÅŸil olacak. Stadyum projesi var. 25 yıldır Ankara'da milli maç yapılamamış. Türkiye'nin ilk modern stadını ben yaptım. Kadir Has Stadyumu'nu kastediyorum. Problemin taraflarını biraraya getirerek, CumhurbaÅŸkanımızdan izin alıp, problemi bir komisyona havale edip çözüm noktasına getirdik. 19 Mayıs Stadyumu yıkıldı. O projeyi Kadir Has Stadı'nı çizdirdiÄŸim mimar yapmış. Çağırdım, ÅŸu anda Türkiye'nin en güzel stadyumu olacak. Åžu anda Bakanlık tarafından ihale aÅŸamasında.
 
19 Mayıs Stadyumu'nun yürütmeyi durduma kararı
 
Dün bir dava açılmış. 19 Mayıs Stadyumu'nun yürütmeyi durduma kararı alınmış. Alınan kararlar neticesinde mahkemenin gerekçeli kararını görüp, haklılığı görürsek saygı duyarız. Ä°marla ilgili açılan davalarda bunu görüyoruz.
 
"Para çıkmadan stadyum nasıl yapılır bunu ortaya koydum"
 
Türkiye'de ilk defa kamunun cebinden para çıkmadan stadyum nasıl yapılır bunu ortaya koydum. Sayın Faruk Özak, Ä°stanbul'da toplantı yaptı beni çağırdı bedava stad nasıl yapılır anlattım. Baraj nasıl yapılır? Bunları ortaya koymuÅŸ birisiyim. Yüzyıllardır Kızılırmak akar bizimkiler bakarmış.
 
"Becerinizi ortaya koyacaksınız"
 
Bir belediye baÅŸkanı para yönetimini bilmesi lazım. Bana para gelecek, Ä°ller Bankası'ndan para gelecek derse istediÄŸi kadar beklesin. Belediye baÅŸkanı iÅŸe eksiyle baÅŸlar. Becerinizi ortaya koyacaksınız. Burada organizasyonlar yaparak bu projeyi gerçekleÅŸtireceksiniz. Bütün metropollerde devlet desteÄŸine ihtiyaç vardır. Londra'da, Moskova'da yapılanların bir kısmı devlet desteÄŸiyle yapılmıştır.
 
Bir taraftan devlet desteÄŸi bir taraftan da öz gelir
 
Bir taraftan devlet desteÄŸi ile yapacaksınız, bir taraftan da öz gelirlerinizi arttıracaksınız. Kaynak oluÅŸturacaksınız. Bunları yapacak bilgi ve birikimle iÅŸbaşına geliyorum.
 
"Milliyetçiler sonuna kadar destek veriyor"
 
Milliyetçi arkadaÅŸlarımın sonuna kadar destek verdiÄŸini biliyorum. Milliyetçi arkadaÅŸlarımın sol bir tarafa oy vereceÄŸini zannetmiyorum. Rakibim saÄŸda olduÄŸunu söyleyip sol gömleÄŸi giymiÅŸ insanlara bir ÅŸeyler söylemeye çalışıyor. GeçmiÅŸte 'Melih Gökçek gitsin' diye bir kampanya yapıldı. Åžimdi tam tersine ülkücü kökenli bir aday var. Sadece o dava için okuldan atılmış birisiyim. Burada altını çizmek istediÄŸim konu yerli ve milli olmaktır. Burada AK Parti ile MHP hemfikir.
 
"HDP ile iÅŸbirliÄŸi yapan ülkücü göremezsiniz"
 
Ülkü Ocakları ve rahmetli TürkeÅŸ'in ortaya koyduÄŸu düÅŸünceler, yetiÅŸtirdiÄŸi insanlar milli ve yerli görüÅŸün peÅŸindeler. Mansur Bey gibi ender örnekler var. Sola gitmiÅŸ, HDP'ye iÅŸbirliÄŸine girmiÅŸ yapıyı Ülkücüler içerisinde göremezsiniz. MHP ile birlikteliÄŸimiz yıllar öncesine dayanıyor.
 
"FETÖ'ye sempatiyle bakan varsa istifa etsin"
 
Biz bu iÅŸlere yatkın olmamasına dikkat ettik. Ola ki bir ÅŸey gözümüzden kaçar bundan dolayı piÅŸman oluruz diye. 17-25 Aralık'ta sayın CumhurbaÅŸkanımız çok net olarak bize ÅŸunu söyledi: FETÖ tehlikeli bir örgüttür. Bunların hizmet tarafı, hocalık tarafı yok, Ä°slami kisveyi kullandılar. Benim partimde bunlara sempatiyle bakan varsa istifa etsin... Hatırlarsanız 4-5 milletvekili ayrılmıştı.
 
Sokak hayvanları açıklaması
 
Sokak hayvanları konusunda deÄŸiÅŸik fikirler her zaman çarpışır. DoÄŸrusu ÅŸu; hayvanları alırsınız, saÄŸlık kontrolünden geçirirsiniz, kısırlaÅŸtır, kendi doÄŸal ortamına bırakırsınız. Bu doÄŸal ortam geniÅŸ mekanlardır. Ä°nsanlar gelip onlarla arkadaÅŸlık, dostluk kurabilirler. Dindar insanların hayvanlara en eziyet insanlar olduÄŸu sözü çok çirkin bir söz. Hz. Peygamber kuÅŸu olan bir çocuÄŸa taziye ziyaretine gidiyor. Hayvanat bahçesini Ankara'nın çeperlerinde bir yer hazırladık. Çok büyük bir yer yapacağız. Ancak hayvan hapishanesi olmayacak. DoÄŸal ortamda yaÅŸayacaklar. KuÅŸlar aÄŸaçlarda ama filelerle kaplı yerler içerisinde yaÅŸayacaklar.
 
Modern ve muhafazakar?
 
Bir toplumda modern yaÅŸam tarzı benimseyen insanlar da olabilir, muhafazakar tarzı benimseyenler de olabilir. Belediye baÅŸkanına düÅŸen herkesin istediÄŸi gibi yaÅŸayabilecekleri, yaÅŸadıkları mekandan keyif alabilecekleri bir yer sunmak belediye baÅŸkanının birinci görevidir.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.