Sosyal Medya

Güncel

Sarı Yelekliler hareketini en iyi anlatan cümle: Çalışıyoruz ama paramız yok

Fransa’da Sarı Yelekliler 11’inci kez sokağa çıktı. Ülke genelinde gösteriler düzenleyen eylemciler gece de "Sarı Gece" adıyla eylemlerine devam ediyor. Gösterilere katılan 66 yaşındaki bir eylemci, "Çalışıyoruz ama paramız yok, ekonomik sıkıntı çekiyoruz. Bundan bıktık."diye konuştu.



Fransa’da akaryakıta gelen zam sonrası baÅŸlayan ve daha sonra CumhurbaÅŸkanı Emmanuel Macron’un istifası talebinde bulunan Sarı Yelekliler, gösterilerine 11'inci haftasında devam ediyor.
 
Ä°çiÅŸleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre ülke genelinde protestoya 69 bin kiÅŸi katıldı. Paris'in sembolü Champs-Elysees Caddesi'nde toplanan binlerce "Sarı Yelekli" Bastille Meydanı'na yürüyüÅŸe geçti.
 
Fransa'da sarı yelekliler baÅŸta baÅŸkent Paris olmak üzere ülke çapında CumhurbaÅŸkanı Emmanuel Macron yönetimine tepkilerini dile getirmek için yeniden sokaÄŸa çıktı.
 
Akaryakıt zamlarına ve ekonomik koÅŸullara tepki olarak Kasım ayında baÅŸlayan ancak daha sonra Macron yönetimine öfkeye dönüÅŸen sarı yeleklilerin gösterileri 11'inci haftasında yoÄŸun güvenlik önlemleri altında gerçekleÅŸti.
 
Paris'in sembolleri arasında yer alan Champs-Elysees Caddesi'nde toplanan yüzlerce eylemci Bastille Meydanı'na yürüyüÅŸe geçti. Göstericiler hükümet karşıtı sloganlar attı. YürüyüÅŸ sırasında herhangi bir gerginlik yaÅŸanmazken, eylemciler meydanda geldiÄŸinde olaylar çıktı. Polis, kendilerine taÅŸ ve ÅŸiÅŸe fırlatan göstericilere biber gazıyla müdahale etti. Protestocular meydanda bir barikatı da yaktı.
 
Bir baÅŸka grup gösterici de Denizaşırı Ülkeler Bakanlığından Facebook'unParis'teki merkezine kadar yürüdü. Denizaşırı Ülkeler Bakanı Annick Girardin, bakanlık binası önünde sarı yeleklilerle bir süre sohbet etti.
 
Sarı yeleklilerin bir kısmı da akÅŸam geç saatlere kadar eylem yapmak için baÅŸkentin Republique Meydanı'ndan buluÅŸtu.
 
Avrupa Parlamentosu önünde de eylem yapıldı
Evreux kentinde düzenlenen eylemde göstericiler birkaç aracı ateÅŸe verdi. Gösteride çıkan olaylarda 2 kiÅŸi gözaltına alındı.
 
Toulouse ve Nantes ÅŸehirlerindeki protestolarda da polisle eylemcilerin arasında gerginlik yaÅŸandı. Sarı yelekliler, Strazburg'da Avrupa Parlamentosu önünde de eylem yaptı.
 
Ülke genelinde gösterilere 2 bin 500'ü Paris'te olmak üzere 22 bin kiÅŸi katıldı. Eylemlerde 80 bin polis görev yaparken, Paris'te güvenlik önlemleri artırıldı. BaÅŸkentte bugün eylemde 7 bin polis görevliyken, geçen hafta bu sayı 5 bindi. Gösterilerde biber gazı kullanan polisler, geçen haftalardan farklı olarak üzerilerinde yaya kamerası bulundurdu.
 
'Yeni ve güçlü vaadler gelmezse eylemlere uzun bir süre devam edeceÄŸiz'
Anadolu Ajansı muhabirine konuÅŸan eylemciler, Macron ve hükümetin yürüttüÄŸü siyasete karşı memnuniyetsizliklerini dile getirdi.
 
Eylemcilerden Jean Luc, hükümetin sarı yeleklilerin taleplerine iliÅŸkin bazı vaatlerde bulunsa da bunları yetersiz bulduÄŸunu ifade ederek, "Yeni ve güçlü vaatler gelmezse eylemlere uzun bir süre devam edeceÄŸiz." dedi.
 
Åžirket sahibi olduÄŸunu ve iÅŸçilerinin maaÅŸlarını ödemekte zorluk çektiÄŸini belirten Luc, bu nedenle vergilerin düÅŸürülmesini istedi.
 
'Çalışıyoruz ama paramız yok'
66 yaşındaki Franck Guegen de hükümetin gösterilerin yol açtığı sorunlara çözüm bulmak için baÅŸlattığı müzakere toplantılarının bir sonuç vermeyeceÄŸini belirterek, "Macron ve hükümet bundan daha iyisini yapabilir ve siyasetlerini deÄŸiÅŸtirmeleri gerekiyor. Çalışıyoruz ama paramız yok, ekonomik sıkıntı çekiyoruz. Bundan bıktık." diye konuÅŸtu.
 
Halkın bazı ÅŸeylerin deÄŸiÅŸtirilmesini istediÄŸini söyleyen Guegen, eylemlerdeki ÅŸiddet olaylarını da tasvip etmediÄŸini sözlerine ekledi.
 
François Valerie ise ülkede insanların ekonomik zorluklar çektiÄŸini ifade ederek, "Macron zenginleri ve büyük ÅŸirketleri destekliyor. Ama biz bataklıktayız. Uzun yıllardır bu ÅŸartlardayız. Bize verilen sadece kırıntılar. Bizimle zekice oyun oynuyor. O bir diktatör." diye konuÅŸtu.
 
Soyadını vermek istemeyen 20'li yaÅŸlarındaki Victoire da "Macron ve hükümeti istifa etmeli. Ülkede siyaset deÄŸiÅŸmeli." dedi.
 
17 Kasım'da baÅŸlayan gösterilerde 10 kiÅŸi hayatını kaybetti
Fransa'da akaryakıt zamlarına ve ekonomik ÅŸartların kötüleÅŸmesine tepki olarak 17 Kasım 2018'de baÅŸlayan ancak daha sonra CumhurbaÅŸkanı Emmanuel Macron yönetimine isyana ve öfkeye dönüÅŸen sarı yeleklilerin eylemleri, ülkede son yılların en ÅŸiddetli protestosu haline geldi.
 
Gösterilerde 10 kiÅŸi hayatını kaybetti ve 2 binden fazla kiÅŸi yaralandı, yaklaşık 6 bin kiÅŸi gözaltına alındı, binden fazla kiÅŸi hapis cezasına çarptırıldı.
 
Protestolarda polisle eylemcilerin zaman zaman çatışması, kamu kurumlarına saldırılar, maÄŸazaların yaÄŸmalanması, araçların ve çöp bidonlarının yakılması ve polisin eylemcilere sert müdahalesi görülmüÅŸtü.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.