Sosyal Medya

Güncel

Katar'ın yardımı Gazze'de yoksul ailelere dağıtıldı

Katar'ın, ihtiyaç sahibi aileler için yaptığı nakdi yardım dağıtımının bugün başlayan ilk etabında 44 bin aile bankadan parasını çekmeye başlarken, yüzlerce Filistinli de söz konusu yardımı almak için banka önünde toplandı.



AA muhabirine konuÅŸan Gazze'deki Sosyal Kalkınma Bakan Vekili Yusuf Ä°brahim, aile başına 100 dolar olmak üzere 44 bin ailenin yardım parasının bugün dağıtılmaya baÅŸlandığını belirtti.

Aynı ailelere daha önce de Katar tarafından 2 defa yardım dağıtıldığını belirten Ä°brahim, 50 bin ailenin daha belirlendiÄŸini ve bunların da yardım alacağını kaydetti.

Hamas Siyasi Büro Üyesi Halil el-Hayye, perÅŸembe günü Gazze'de düzenlediÄŸi basın toplantısında, Ä°srail'in önce engellediÄŸi, ardından da transferine izin verdiÄŸi Katar fonlarını "Ä°srail'in Katar yardımını siyasi ÅŸantaj malzemesi yaptığı, buna izin vermemek için de yardımı almayı reddetme kararı aldıklarını ve Katar'ın durumu anlayışla karşıladığı" açıklamasında bulunmuÅŸtu.

Katar Gazze'yi Yeniden Ä°mar Komitesi BaÅŸkanı Muhammed el-Ä°madi de Hamas'ın söz konusu fonları kabul etmeyeceÄŸini açıklamasının ardından BirleÅŸmiÅŸ Milletler ile koordineli olarak paranın insani projeler için harcanmasına karar verildiÄŸini açıklamıştı.

Ä°srail hükümeti ise yaklaşık 3 hafta önce, Gazze sınırındaki gösterileri bahane göstererek Katar'ın gönderdiÄŸi mali yardımın Gazze'ye ulaÅŸtırılmasına izin verilmeyeceÄŸini açıklamıştı.

Hamas ile Ä°srail arasında Kasım 2018'de Gazze Åžeridi'nde ateÅŸkesin saÄŸlanması amacıyla yapılan dolaylı görüÅŸmeler çerçevesinde Katar, 6 ay boyunca Gazze Åžeridi'nde çalışanların maaÅŸlarının ödenmesi ve ihtiyaç sahibi ailelere yardım için ayda 15 milyon dolar ödeme yapmaya baÅŸlamıştı.

Mali yardımın ekim ve kasım aylarına ait ilk bölümleri ödenmiÅŸ, ancak Ä°srail'in engellemesi nedeniyle aralık ayına ait bölümü Gazze'ye ulaÅŸtırılamamıştı.

Filistinliler, "sürgün edildikleri topraklarına geri dönme ve 2006'dan beri Gazze'ye uygulanan hukuksuz ablukanın kaldırılması" talebiyle 30 Mart 2018'den bu yana Gazze Åžeridi'nin Ä°srail sınırında "Büyük DönüÅŸ YürüyüÅŸü" adı altında barışçıl eylemler düzenliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.