Sosyal Medya

Güncel

BM: Dünyada her sene 62 milyar dolar değerinde elektronik atık üretiliyor

Birleşmiş Milletler (BM) E-Atık Koalisyonu tarafından hazırlanan rapora göre, her yıl üretilen 50 milyon tona yakın elektronik atığın, yüzde 20'sinden azı resmi yollardan geri dönüştürülebiliyor.



"Elektronikte Yeni Bir Dairesel Vizyon" adını taşıyan ve Davos'ta devam eden Dünya Ekonomik Forumu (WEF) sırasında açıklanan rapora göre, elektronik atıkların usulüne uygun olmayan yollardan geri dönüÅŸtürülmesi kamu saÄŸlığını ciddi bir ÅŸekilde tehdit ediyor.

KAMU SAÄžLIÄžINI TEHDÄ°T EDÄ°YOR

Bütün dünyada milyonlarca kiÅŸinin, usulüne uygun olmayan yollardan elektronik atık toplama iÅŸine giriÅŸtiÄŸi ve sadece Çin'de aralarında kadın ve çocukların da bulunduÄŸu 600 bine yakın kiÅŸinin elektronik atık topladığı kaydedilen raporda, bunun çevre ve insan saÄŸlığı için büyük tehdit oluÅŸturduÄŸu kaydedildi.

Dünyada her yıl üretilen elektronik atık miktarının 2050'de 120 milyon tona yükselmesinin beklendiÄŸi kaydedilen raporda, elektronik atıkların kontrollü ve çevreye duyarlı bir ÅŸekilde geri dönüÅŸtürülmesinin ilgili ülkelerin ekonomilerine de önemli katkı saÄŸlayacağı vurgulandı.

GERÄ° DÖNÜÅžÜM EKONOMÄ°LERE BÜYÜK KATKI SAÄžLAR

Küresel elektronik atık üretiminin yıllık deÄŸerinin 62 milyar dolar olduÄŸu aktarılan raporda, bunun birçok ülkenin gayri safi yurt içi hasılasından fazla olduÄŸuna dikkati çekildi.

Dünyadaki elektronik atık üretiminin miktarı ve deÄŸeriyle ile ilgili ilginç rakamların verildiÄŸi raporda, bunun, üretilen toplam gümüÅŸ madeninin yıllık deÄŸerinin 3 katından fazla olduÄŸu bildirildi.

Yine raporda, yıllık üretilen 50 milyon ton elektronik atığın, bugüne kadar üretilen bütün ticari uçakların ağırlığından daha fazla olduÄŸu belirtilerek, "Halkın gittikçe artan bu küresel zorluk ve fırsat konusunda daha fazla ÅŸey öÄŸrenmesi gerekiyor." denildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.