Sosyal Medya

Güncel

O ülkede halka sokağa inin çağrısı

Sudan'da, farklı meslek örgütlerini çatısı altında barındıran Sudan Meslek Grupları Birliği ile 3 muhalif ittifak, bugün ülke genelinde gösteri düzenlenmesi ve meydanlarda cuma namazı kılınması için çağrı yaptı.



Sudan Meslek Grupları BirliÄŸi, Nida Sudan Ä°ttifakı, Ulusal Birlik Güçleri ve Muhalif Toplanma Koalisyonu tarafından yapılan ortak yazılı açıklamada, halk, bugün farklı kentlerde gösteri yapmaya ve kent meydanlarında cuma namazı kılmaya, cumartesi günü de farklı noktalarda gece gösterileri düzenlemeye çaÄŸrıldı.

Haftalık gösteri programının yer aldığı açıklamaya göre, pazar günü meydanlarda ve Sudan'ın yabancı ülkelerdeki büyükelçilikleri ile BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) binaları önünde toplanılması, pazartesi ve salı günleri konvoylar, çarÅŸamba oturma eylemi, perÅŸembe de ülkenin tüm köy ve kentlerinde büyük bir konvoy düzenlenmesi kararlaÅŸtırıldı.

Açıklamada, Sudan halkının, daha fazla fedakarlıkta bulunmak gerekse bile rejimi devirmek için girdiÄŸi mücadelede son noktaya kadar gideceÄŸi kaydedildi.

Sudan Doktorları Merkezi Komitesi tarafından daha önce yapılan açıklamada, dünkü gösterilerde iki üniversite öÄŸrencisinin hayatını kaybettiÄŸi, öÄŸrencilerden Mahcub et-Tay Mahcub'un gösterilerde gözaltına alındığı ve gördüÄŸü iÅŸkence sonucu öldüÄŸü belirtilmiÅŸti.

Komite, Abdulazim Ebu Bekir isimli diÄŸer öÄŸrencinin de gösteriler sırasında göÄŸsünden vurularak yaÅŸamını yitirdiÄŸini ifade etmiÅŸti.

Sudan'daki gösterileri incelemek üzere görevlendirilen BaÅŸsavcı Amir Muhammed Ä°brahim, Ebu Bekir'in, baÅŸkent Hartum'un Umdurman bölgesindeki gösteriler sırasında hayatını kaybettiÄŸini doÄŸrulamış ancak ölüm nedenine iliÅŸkin bilgi vermemiÅŸti.

BaÅŸsavcı Ä°brahim, yaklaşık bir aydır devam eden gösteriler sırasında ölenlerin sayısının 29'a ulaÅŸtığını aktarmıştı.

Sudan'daki gösteriler 19 Aralık'ta hükümetin ekmek fiyatlarına zam yapmasının ardından Nil kıyısındaki Atbera ve Port Sudan kentlerinde baÅŸlamış ancak kısa sürede birçok eyalette rejim karşıtlığına dönüÅŸmüÅŸtü.

Uluslararası Af Örgütü, gösterilerde 40 kiÅŸinin hayatını kaybettiÄŸini iddia ediyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.