Sosyal Medya

Güncel

Erdoğan’dan kritik Münbiç açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya ziyareti dönüşünde gazetecilerin sorularını yanıtlayarak gündemi değerlendirdi.



CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin ile görüÅŸmesinin ardından Moskova dönüÅŸü uçakta konuÅŸtu.

“MÜNBÄ°Ç'TE, BÄ°ZDEKÄ° RAKAMLAR Ä°TÄ°BARÄ°YLE BÄ°N PYD/YPG'LÄ° VAR”

TRT Haber'in aktardığına göre ErdoÄŸan, “Åžu anda Münbiç'te, bizdeki rakamlar itibariyle bin PYD/YPG'li var. Yok diyenler var ama, bizdeki bilgilerde sayı bu. Åžehrin nüfusunun yüzde 85-90'ı Sünni Araplardan oluÅŸuyor. Oranın gerçek sahiplerinin kim oldukları belli. Bugün gelinen nokta itibarıyla, Rusya da Amerika BirleÅŸik Devletleri de PYD/YPG'li'nin Münbiç'i boÅŸaltılacağını söylüyorlar. Temennimiz odur ki boÅŸaltılır ve Fırat'ın doÄŸusuna bunlar gönderilir” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

“TERÖR ÖRGÜTÜ PYD/YPG Ä°LE KÜRT KARDEÅžLERÄ°MÄ°ZÄ° AYNI KEFEYE KOYMAYIZ”

Suriye'de Türkiye'nin hedefinde terör örgütlerinin olduÄŸunu belirten CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, "Ä°dlib'de, Münbiç'te, Fırat'ın doÄŸusunda güvenlik ve istikrarı saÄŸlayacak kabiliyetteyiz" dedi ve sözlerine ÅŸöyle devam etti “PYD/YPG konusundaki pozisyonumuz da açık ve nettir. Biz Suriye'deki Kürt kardeÅŸlerimizin güvenliÄŸini herkesten daha fazla önemsiyoruz. Yani, bu konuda terör örgütü PYD/YPG ile Kürt kardeÅŸlerimizi aynı kefeye koymanın izah edilir hiçbir yanı yoktur.”

'ADANA MUTABAKATI ÖNEMLÄ° BÄ°R ADIMDI'

Gündemde Putin'in hatırlattığı Türkiye ve Suriye arasında 1998 yılında imzalanan Adana Mutabakatı da vardı.

Adana Mutabakatı'nın 'önemli bir adım' olduÄŸunu belirten CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, “Bunun Türkiye'nin bölgedeki ağırlığını hissettirebileceÄŸi önemli bir anlaÅŸma olduÄŸu kanaatindeyim. Türkiye'yi buraya kim davet etti diyenlere karşı o mutabakatı masaya getirmemiz lazım. Altında baba Esed'in yetkililerinin imzası var. O mutabakatın iyi deÄŸerlendirilmesi lazım” dedi.

'ASTANA RUHUNUN CANLI TUTULMASI ÖNEMLÄ°'

Astana sürecini sona erdirme gayreti içinde olanlara dikkat çeken CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, “Suriye'de henüz son düzlüÄŸe girildiÄŸini hissetmiyoruz. Orada halen bayağı iÅŸ var diye düÅŸünüyorum. Biz Astana sürecini sona erdirme gayreti içinde olanlara karşı sürecin önemi üzerinde duruyoruz. Astana ruhunun canlı tutulması önemlidir. Suriye'de anayasa komisyonu meselesi var. Bu konuda birileri ipe un seriyor. Birileri biz burada varız, siz yoksunuz havasında” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

RUSYA Ä°LE VÄ°ZE SERBESTÄ°SÄ°

Türkiye ile Rusya arasında vizesiz seyahat konusunda konuÅŸan CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan sürecin son aÅŸamaya geldiÄŸini belirtti, "Putin'in imzasını bekliyor" açıklamasını yaptı.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan Moskova dönüÅŸü, “YSK'nın açıklaması ile 18 Åžubat'tan sonra biz de ikinci aÅŸamaya geçeceÄŸiz. Kampanya burada yerelleÅŸme sürecine giriyor. Çalışmalar iyi gidiyor. YSK takvimine göre 23 Åžubat'ta mitinglerin baÅŸlaması var. Sonra hep beraber meydanlara çıkacağız. Televizyon programları vesaire hepsi yürüyecek. Temennim odur ki inÅŸallah 31 Mart akÅŸamı ülkem güler, ülkem sevinir. Ä°nÅŸallah layık olanlar yerel yönetimlerde iÅŸ başına gelir” açıklamasında bulundu.

'FAZIL SAY KENDÄ°NÄ° DÜNYADA Ä°SPAT ETMÄ°Åž BÄ°R KARDEŞİMÄ°Z'

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'a davetli olarak gittiÄŸi Fazıl Say konseri de soruldu. "Fazıl Say, kendini, bulunduÄŸu alanda dünyada ispat etmiÅŸ bir arkadaşımız, kardeÅŸimiz. Bize düÅŸen nedir? Bununla iftihar etmektir" dedi, sözü sanat ile ilgili projelere getirdi.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, “Harbiye Kongre Merkezi'nin yanında Cemal ReÅŸit Rey'i yaptık. Onu biz yıkarken her tarafı ayaÄŸa kaldırdılar. Dedik ki daha güzelini, daha büyüÄŸünü yapıyoruz, biraz sabırlı olun. Türkiye'nin opera binası yoktu. Harbiye Kongre Merkezi 3 bin kiÅŸilik bir yarı opera binasıdır. Bizde gizli kalmış öyle ÅŸeyler var ki. Sultanahmet'te at meydanı denir. Tarihi kayıtlara baktığımız zaman orada millet bahçesi var. DüÅŸünebiliyor musunuz? Åžimdi biz onları meydana çıkaracağız. Bunları meydana çıkarmak bir aÅŸk iÅŸidir” dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.