Sosyal Medya

Güncel

Pompeo'dan Latin Amerika'ya çağrı: Venezuela'da Guaido'nun başkanlığını tanıyın

Trump yönetimi, Venezüella Devlet Başkanı Nicolas Maduro'ya darbe yapma çabasını ilerletiyor. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, kıta ülkelerine 'Bizim gibi siz de Juan Guaido'yu Geçici Devlet Başkanı olarak tanıyın' çağrısı yaptı.



ABD BaÅŸkanı Donald Trump'ın Venezüella'da Ulusal Meclis BaÅŸkanı Juan Guaido'yu Geçici Devlet BaÅŸkanı olarak tanıdığını duyurmasının ardından yeni adımlar geliyor.

Venezüella Devlet BaÅŸkanı Nicolas Maduro'nun hükümetini 'gayrimeÅŸru', 'ahlaken iflas etmiÅŸ' ve 'dibine kadar gayridemokratik' diye niteleyen ABD DışiÅŸleri Bakanı Mike Pompeo, Latin Amerika ülkelerine Guaido'yu Geçici Devlet BaÅŸkanı olarak tanıma çaÄŸrısı yaptı.

Washington merkezli, ABD'nin güdümündeki Amerika Devletleri Örgütü'ne (OAS) seslenen Pompeo, OAS'nin Venezüella halkının çektiÄŸi acılara uluslararası toplumun çok uzun süre seyirci kaldığını savundu.

Maduro'nun ekonomik yönetimi kadar Venezüella'ya yönelik ABD'nin başını çektiÄŸi yaptırımların ve saÄŸcı kesimlerin stokçuluÄŸunun da etkisiyle temel ihtiyaç maddeleri yoksunluÄŸu çekilen bir ekonomik krize sürüklenen Venezüella, son dönemde kitleler halinde komÅŸu ülkelere göçe sahne oldu.

Pompeo, Venezüella halkına 20 milyon doları aÅŸkın insani yardım yapmaktan söz etti.

OAS'nın Venezülla konusunda 'temel demokratik ilkelere' göre hareket etmesini talep eden ve dışiÅŸleri bakanlarını olaÄŸanüstü toplantıya çağıran ABD'li bakanın, BM Güvenlik Konseyi'ni Venezüella konusunda bilgilendirmek için toplantıya çağıran baÅŸvuruda bulunduÄŸu da öÄŸrenildi.

Dün ABD'nin ardından Kanada, Arjantin, Åžili, Kolombiya, Brezilya, Kosta Rika, Honduras, Panama, Paraguay, Guatemala ve Peru da Guaido'yu tanıdı.

Ancak geçen yıl Meksika Devlet BaÅŸkanı seçilen solcu Andrés Manuel López Obrador, Maduro'yu desteklemeye devam edeceklerini açıkladı. Latin Amerika sol hükümetler kuÅŸağından geriye Küba, Venezüella, Bolivya, Nikaragua ve Ekvador kaldı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.