Sosyal Medya

Güncel

Irak'ta Kerkük krizi: Açıklamalar peş peşe geldi...

Irak'ın Kerkük kentinde güvenlikten sorumlu askeri gücün değişimine Bağdat hükümetinin Kerkük Valisi ile istişare etmeden karar verdiği belirtildi.



Kerkük Valisi Rakan Said, basına yaptığı açıklamada,  kentin  güvenliÄŸinin Terörle Mücadele Gücü'nden 61. Tugay Özel Kuvvetler birimine  devredilmesi kararının kendisiyle istiÅŸare edilmediÄŸini söyledi.

Bu deÄŸiÅŸiklikle Kerkük'teki güvenlik gücü sayısında azalma  yaÅŸanabileceÄŸine dikkati çeken Said, "Biz daha önce Kerkük'e takviye güç  gönderilmesini istemiÅŸtik. BaÄŸdat hükümetinden Terörle Mücadele Gücü'nün  kalmasını ve deÄŸiÅŸtirilmemesini talep etmiÅŸtik." dedi.

Terör örgütü DEAÅž'ın zaman zaman saldırılar gerçekleÅŸtirdiÄŸi Kerkük'ün  güneyinde güvenliÄŸi saÄŸlama konusunda zorluklar yaÅŸanacağından endiÅŸe etmeye  baÅŸladıklarını aktaran Said, "Kent merkezindeki askeri güç deÄŸiÅŸikliÄŸi yerine  zaman zaman saldırıların yapıldığı kırsal bölgelere güç takviyesi yapılması  gerekiyordu." ifadelerini kullandı.

Kerkük'ün istikrarı tüm Irak için önemli

Irak Türkmen Cephesi Sözcüsü Ali Mehdi de kentin güvenliÄŸini yakından ilgilendiren bu tür askeri deÄŸiÅŸikliklerde Kerküklülerin görüÅŸünün alınmasının  önemini vurguladı.

Bu konuda Vali'nin yanı sıra Irak parlamentosundaki Türkmen ve Arap temsilcilerinin görüÅŸlerinin de önemli olduÄŸunu belirten Mehdi, Kerkük'ün son 15  yılın en güvenli dönemini yaÅŸadığını, özellikle bir yıldır süren istikrarın  bozulmasını istemediklerini söyledi.

Kerkük'ün güvenliÄŸi ve istikrarının tüm Irak için önemli olduÄŸuna  vurgu yapan Mehdi, "Kerkük'teki herhangi bir istikrarsızlık, olduÄŸu gibi ülke  geneline yansıyacaktır." diye konuÅŸtu.

Irak Savunma Bakanlığı'na baÄŸlı Güvenlik Medyası Merkezi tarafından dün yapılan yazılı açıklamada, BaÅŸbakan ve Silahlı Kuvvetler Komutanı Adil  Abdulmehdi'nin kararıyla Kerkük'te güvenliÄŸi 61.Tugay Özel Kuvvetler biriminin   Terörle Mücadele Gücü'nden devralacağı bildirilmiÅŸti.

Açıklamada, devir iÅŸleminin ne zaman gerçekleÅŸeceÄŸine dair bilgi verilmemiÅŸti.

Irak merkezi yönetimine baÄŸlı güçler, 16 Ekim 2017 tarihinde Kerkük'e girerek, kentteki PeÅŸmerge varlığına son vermiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.