Sosyal Medya

Güncel

Maduro’ya kimler destek çıktı?

Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido, ülkede düzenlenen hükümet karşıtı gösterilerde kendisini "geçici devlet başkanı" ilan etti. Guaido, ülkenin başkenti Caracas'taki hükümet karşıtı gösterilerde destekçilerine yaptığı konuşmada, "Yönetimin gasbedilmesine son vermek, geçici hükümeti kurmak ve özgür seçimler düzenlemek için resmi olarak Venezuela'dan sorumlu devlet başkanlığı görevini üstlenmeye yemin ediyorum." diye konuştu.



TRUMP: JUAN GUAÄ°DO'YU VENEZUELA´NIN GEÇÄ°CÄ° BAÅžKANI OLARAK RESMEN TANIDIM
 
Amerika BirleÅŸik Devletleri BaÅŸkanı Donald Trump, Venezuela'nın meÅŸru devlet baÅŸkanı olarak muhalif lider Juan Guadio'yu tanıdığını açıkladı. Trump, Twitter hesabından ÅŸu mesajı paylaÅŸtı:
 
"Venezuela vatandaÅŸları, gayri meÅŸru Maduro rejiminin elinde çok uzun süre acı çekti. Bugün, Venezula Ulusal Meclisi BaÅŸkanı Juan Guaido'yu Venezuela´nın geçici baÅŸkanı olarak resmen tanıdım."
 
ERDOÄžAN'DAN MADURO'YA DESTEK MESAJI
 
Maduro'ya ilk destek mesajı ise CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'dan geldi. Maduro; halka yaptığı konuÅŸmada, "Türkiye CumhurbaÅŸkanı beni aradı. Türkiye halkı Venezuela halkının yanındadır. Bugün tarihi bir gün.” açıklamasında bulundu. 
 
Bununle birlikte Rusya Federasyon Konseyi Dış Ä°liÅŸkiler Komitesi BaÅŸkan Yardımcısı Andrey Klimov, Rusya’nın Nicolas Maduro’yu Venezuela'nın devlet baÅŸkanı olarak tanıdığını ve bu yaklaşımında bir deÄŸiÅŸiklik olmayacağını söyledi.
 
Öte yandan Bolivya Devlet BaÅŸkanı Evo Morales de Twitter hesabından yaptığı paylaşımla Venezuela lideri Madur'ya destek çaÄŸrısında bulundu. 
 
MUHALÄ°FLERE DESTEK AÇIKLAMALARI
 
Bölgede ABD'nin ardından Kanada, Kolombiya, Peru, Ekvador, Paraguay, Brezilya, Åžili, Panama, Arjantin, Kosta Rika ve Guatemala, Guaido'yu Venezuela'nın "geçici baÅŸkanı" olarak tanıdıklarını açıkladı.
 
Arjantin Devlet BaÅŸkanı Mauricio Macri, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Juan Guaido'yu geçici devlet baÅŸkanı olarak tanıyarak kendisine olan desteÄŸimi açıklamak isterim. Arjantin, Venezuela'da demokrasinin yeniden tesisini ve hayat ÅŸartlarının yükseltilmesini tüm gücüyle destekleyecektir." ifadelerini kullandı.
 
Öte yandan Avrupa BirliÄŸi (AB) Konseyi BaÅŸkanı Donald Tusk, Venezuela Ulusal Meclis BaÅŸkanı Juan Guaido'nun, kendisini "geçici devlet baÅŸkanı" ilan etmesine destek verdi.
 
Twitter hesabından bir mesaj paylaÅŸan Tusk, "Umarım tüm Avrupa Venezuela'daki demokratik güçlere destek verir. Maduro'nun aksine Ulusal Meclis ve Juan Guaido Venezuela vatandaÅŸlarının verdiÄŸi demokratik yetkiye sahip." ifadelerini kullandı.
 
AB ÜLKELERÄ°NDEN GELEN TEPKÄ°LER 
 
Ä°ngiltere'nin Avrupa ve Amerika'dan Sorumlu Devlet Bakanı Alan Duncan, Venezuela'daki geliÅŸmelerle ilgili olarak, ''Siyasi kriz yeterince uzun sürdü. Åžimdi bütün Venezuelalılar için barışçıl çözüme gidecek yolu bulma zamanıdır.'' dedi.
 
Duncan, Twitter hesabından yayımladığı mesajda, ''Venezuela'daki gelişmeleri dikkatle izliyorum.'' ifadesini kullandı.
 
Kendisini geçici devlet baÅŸkanı ilan eden Juan Guaido'nun Venezuela halkı arasında geniÅŸ desteÄŸi olduÄŸunu savunan Duncan, "Siyasi kriz yeterince uzun sürdü. Åžimdi bütün Venezuelalılar için barışçıl çözüme gidecek yolu bulma zamanıdır.'' deÄŸerlendirmesinde bulundu.
 
Almanya DışiÅŸleri Bakanı Heiko Mass da Twitter'da paylaÅŸtığı mesajda, ''Bütün tarafları ölçülü olmaya ve ÅŸiddetten kaçınmaya çağırıyoruz. AB ortaklarımızla ortak bir tepkiyi koordine edeceÄŸiz.'' ifadelerine yer verdi.
 
Fransa CumhurbaÅŸkanlığından yapılan açıklamada da ülkenin Venezuela'daki geliÅŸmelerle ilgili olarak Avrupalı ortaklarıyla istiÅŸare halinde olduÄŸu bildirildi.
 
Danimarka DışiÅŸleri Bakanı Anders Samuelsen de yine Twitter'dan yaptığı açıklamada, ''Venezuela'da yeni umut doÄŸduÄŸunu" savunarak ''Danimarka daima meÅŸru seçilmiÅŸ demokratik kurumları destekleyecek. Juan Guaido'nun dahil olduÄŸu parlamentoyu da.'' mesajını verdi.
 
Samuelsen, ''güçlü bir açıklama'' için de AB ortaklarıyla çalıştığını kaydetti.
 
Rusya DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Venezuela'da Ulusal Meclis BaÅŸkanı Juan Guaido'nun kendisini "geçici devlet baÅŸkanı" ilan etmesinin ardından, ABD, Kanada ve AB’den Guaido'ya destek gelmesine tepki gösterdi.
 
Zaharova, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Venezuela’daki olaylar, ilerici Batı toplumunun oradaki iktidarı elle deÄŸiÅŸtirerek uluslararası hukuka, egemenlik ve devletin iç iÅŸlerine karışılmamasına nasıl baktığına örnektir." ifadelerini kullandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.