Güncel
Nevzat Tarhan kritik uyardı: 'Son kale'yi koruyamazsak gelecek nesilleri kaybederiz
Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, özellikle dijitalleşme öncesinde, toplumlarda sosyal dengeyi sağlayan geleneklerin ortadan kalktığını belirterek, "Güvenin merkezi, sığınılan son kale olan aileyi korumamız gerekiyor. Aileyi koruyamazsak gelecek nesilleri kaybederiz." dedi.
Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Avusturya'nın baÅŸkenti Viyana'da Türk Akademik EÄŸitim TopluluÄŸu tarafından düzenlenen "DeÄŸerler Psikolojisi, Güzel Ä°nsan Modeli" konulu konferansta deÄŸerlendirmelerde bulundu.
Ülkede yaÅŸayan Türklerin yoÄŸun ilgi gösterdiÄŸi etkinlikte, Sanayi Devrimi ile baÅŸlayan deÄŸerler deÄŸiÅŸimine iÅŸaret eden Tarhan, Batı medeniyetinde yaÅŸanan krizin temel nedenlerine dikkati çekti.
Batı'da insanların zevk ve ben merkezli bir yaÅŸam sürdüÄŸünü vurgulayan Tarhan, dijitalleÅŸmenin yaygınlaÅŸmasıyla insanların yalnız yaÅŸamı tercih ettiÄŸini, bu durumun da mutsuzluÄŸa neden olduÄŸunu anlattı.
Modernizmin insanların yaÅŸama gayelerini olumsuz yönde etkilediÄŸini dile getiren Tarhan, insanların dünyevileÅŸerek manevi deÄŸerlerden uzak daha bencil bir yaÅŸam tarzına yöneldiÄŸini söyledi.
"Modernizmin sorunlarının çaresi Anadolu irfanı"
Tarhan, Batı toplumlarında bilhassa genç bireylerin toplumsal sorumluluklardan kaçarak daha izole bir yaÅŸam sürmeyi hedeflediÄŸini kaydederek, "Batı medeniyeti sayısı çok fazla olan bu insanlara çareler üretmiyor. Buna çözüm üretecek kaynaklar bizim deÄŸerlerimizde var, Anadolu irfanında, Yunus Emre'de, Mevlana'da var." ifadelerini kullandı.
BaÅŸarılı olarak nitelediÄŸi kapitalizmin mutsuz insanlar yığınına yol açtığını belirten Tarhan, yine kapitalizm yüzünden ölçüsüz tüketimin dünyada gelir dağılımı eÅŸitsizliÄŸine neden olduÄŸunu aktardı. Tarhan, bugün dünyayı etkileyen göç hareketliliÄŸinin temel sebeplerinden birinin de ölçüsüz tüketim kaynaklı gelir eÅŸitsizliÄŸi olduÄŸuna dikkati çekti.
Özellikle dijitalleÅŸme öncesi toplumlarda, sosyal dengeyi saÄŸlayan örf, anane, gelenek ve adetlerin ortadan kalktığını söyleyen Tarhan, "Güvenin merkezi, sığınılan son kale olan aileyi korumamız gerekiyor. Aileyi koruyamazsak gelecek nesilleri kaybederiz." görüÅŸünü paylaÅŸtı.
"Müslümanların elinde bulunan en etkili silah, rastgele iyilik yapmaktır"
DeÄŸerlerin temelinde dürüstlüÄŸün yattığını vurgulayan Tarhan, güven, karşılık beklenmeden yapılan iyilik, ÅŸefkat, merhamet gibi deÄŸerlerin toplumda yeniden güçlendirilmesi gerektiÄŸini ifade etti.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan, kötülük karşısında iyiliÄŸin etkin olması gerektiÄŸini anlatarak, ÅŸöyle konuÅŸtu:
"Ä°nsanlığın geleceÄŸini kurtarmak ve kötülüÄŸü azaltmak için karşılıksız iyilikler yapılması gerekiyor. Menfaat ve çıkarcılığın etkili olduÄŸu böyle bir dönemde iyilik yapmak çok daha etkili oluyor. Batı toplumunda yaÅŸayan Müslümanların elinde bulunan en etkili silah, rastgele iyilik yapmaktır. Burada yaptığınız iyiliklerle insanların kalplerinin Allah'a ısınmasına vesile olabilirsiniz."
Henüz yorum yapılmamış.