Sosyal Medya

Güncel

TARÄ°HTE BUGÃœN(23 Ocak): Hazreti Ali (RA) Åžehit Oldu

Tarihte bugün yaşanan olaylar arasında; Hazreti Ali Şehit Edildi,Çin’de büyük deprem, Bab-ı Ali baskını, İlk kez Türkçe Kur’an-ı Kerim okunması,Vietnam savaşının bitmesi var..



GÜNÜN OLAYI

Hazreti Ali (RA) Åžehit Oldu (661)

Hazreti Muhammed’in (Sav) yeÄŸeni,damadı ve ilk Müslümanlardan olan dördüncü Ä°slam halifesi Hazreti Ali sabah namazı için gittiÄŸi Kufe camiinde Abdullah Ä°bn Mülcem adlı haricinin saldırısı ile ağır ÅŸekilde yaralandı. Bu olaydan birkaç gün sonra aldığı yaranın etkisi ile 23 Ocak 661 günü vefat etti. Bazı kaynaklar ölüm tarihi olarak 24 Ocak gününü kabul ederler.

GÜNÜN ÖNEMLÄ° OLAYLARI

Ä°stanbul’da Bab-ı Ali Baskını Ä°le Hükümet Darbesi GerçekleÅŸtirildi (1913)

Balkan savaÅŸlarının yenilgi ile sonuçlanması üzerine harekete geçen Ä°ttihat Ve Terakki önde gelenleri 23 Ocak 1913’te Bab-ı Ali baskınını gerçekleÅŸtirdiler. Bu baskın ile sadrazam Kamil PaÅŸa istifa ettirildi ve yerine Mahmut Åževket PaÅŸa getirildi. Böylece Ä°ttihat ve Terakkiciler doÄŸrudan idareyi ele geçirdiler.

Çerkez Ethem isyanı Tamamen Sona Erdi (1921)

TBMM ile ters düÅŸen Çerkez Ethem düzenli orduya katılmayı reddetmiÅŸ ve hain ilan edilerek üstüne ordu sevk edilmiÅŸti. Çerkez Ethem olayı 23 Ocak 1921’de tamamen sona erdi. Çerkez Ethem yurtdışına çıktı ve 1948 yılına kadar Ürdün’de yaÅŸadı ve orada vefat etti.

Ä°lk Kez Türkçe Kur’an-ı Kerim Okundu (1932)

Ä°stanbul’da Mustafa Kemal’in isteÄŸi ile Hafız YaÅŸar (Okur) tarafından Yerebatan Camii’nde 23 Ocak 1932’de ilk kez Türkçe Kur’an-ı Kerim okundu. Cuma namazının arkasından Yasin Suresi önce Arapça sonrada Türkçe olarak okundu. Daha sonra bu uygulama yaygınlaÅŸtırıldı. Ä°lk zamanlar kadınlar tarafından ilgi gördü.

LefkoÅŸe’deki Bayraktar Camii Bombalandı (1964)

Osmanlı Devletinin Kıbrıs’ta inÅŸa ettiÄŸi ilk cami olma özelliÄŸi taşıyan LefkoÅŸe’de ki bayraktar Cami’in 23 Ocak 1964’te bombalanması Rum ve Türk toplumu arasında ki düÅŸmanlığı iyice tırmandırmıştır. Günümüzde Bayraktar Camii Güney Kıbrıs Rum Yönetimine ait bölgede yer almaktadır. Bu bombalamanın Türkleri örgütlemeye çalışan TMT tarafından yapıldığını iddia edenlerde vardır. Kıbrıs Cumhuriyeti  Devlet BaÅŸkanı Makarios Türklerden özür dilemiÅŸti. 

 Vietnam Savaşı Sona Erdi (1973)

ABD ile Vietnam temsilcileri arasında Paris’te Vietnam savaşını sona erdiren antlaÅŸma 23 Ocak 1973’te imzalandı. AntlaÅŸma ile ABD, Vietnam’da bulunan tüm askerlerini geri çekmeyi kabul etmiÅŸtir. Ayrıca ABD Güney Vietnam’a karışmamayı da taahhüt ediyordu.

‘’Hepimiz Hrant'ız ve Hepimiz Ermeniyiz ‘’Pankartı Açıldı (2007)

Öldürülen Ermeni asıllı gazeteci  Hrant Dink'in cenazesi, Ä°stanbul'da 23 Ocak 2007 tarihinde topraÄŸa verildi. Cenaze töreni sırasında bazı kiÅŸiler tarafından Hepimiz Hrant'ız ve Hepimiz Ermeniyiz yazılı pankartı açıldı ve sloganlar atıldı. Bu durum kamuoyunda rahatsızlıklara neden olmuÅŸtur.

GÜNÜN DÄ°ÄžER ÖNEMLÄ° OLAYLARI

1941. I. Türk Karikatür Sergisi, Ä°stanbul’da açıldı.

1961. Dolandırıcılık olaylarıyla ünlenen Sülün Osman, Zeytinburnu’nda kumar oynarken yakalandı.

1973. Vietnam’da ateÅŸkes ilan edildi.

1978. Türkiye 1. Kömür Kongresi Zonguldak’ta yapıldı.

1989. Ressam Salvador Dali, 84 yaşında Ä°spanya’da öldü.

1990. Kızıl Ordu, 41 yıl sonra Macaristan’dan ayrıldı.

1995. Posta gazetesi, Yeni Şafak gazetesi, yayın hayatına başladılar.

2005 . Viktor YuÅŸçenko Ukrayna devlet baÅŸkanlığı görevine baÅŸladı.

2006 .Sırbistan-KaradaÄŸ'da baÅŸkent Podgoriça'nın 15 kilometre kuzeydoÄŸusundaki Bioçe köyü yakınında yolcu treninin raydan çıkması sonucu en az 48 kiÅŸi öldü, 198 kiÅŸi yaralandı.

2006 .Ankara'da Ä°stanbul Yolu üzerinde meydana gelen kaza sonucunda DışiÅŸleri Bakanlığı personeli 8 kiÅŸi yaÅŸamını yitirdi.

2007 - Yapımına 16 yıl önce baÅŸlanan ve yaklaşık 1 milyar dolara mal olan Bolu Dağı Tüneli'nin Ä°stanbul'a gidiÅŸ yönü, BaÅŸbakan Recep Tayyip ErdoÄŸan ve Ä°talya BaÅŸbakanı Romano Prodi tarafından açıldı.

2008 - Yunanistan BaÅŸbakanı Kostas Karamanlis, Türkiye'ye tarihi ziyarette bulundu. Türkiye'yi 49 yıl aradan sonra ziyaret eden ilk Yunanistan BaÅŸbakanı olan Karamanlis, Türk-Yunan iliÅŸkilerinin tamamen uyumlaÅŸtırılmasının temel hedef olduÄŸunu söyledi.

2008 - Prof. Dr. AyÅŸe Işıl KarakaÅŸ, Avrupa Ä°nsan Hakları Mahkemesi'nde (AÄ°HM) Türkiye'nin yeni yargıcı olarak seçildi.

DünyaBülteni

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.