Sosyal Medya

Dünya

Rusya ve Japonya 'barış'ta anlaşamadı

Rusya Devlet Başkanı Putin, Japonya ile bir barış anlaşmasına varılması için yoğun çaba sarf edildiğini belirtti.



Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir PutinJaponya BaÅŸbakanı Åžinzo Abe ile baÅŸkent Moskova'da gerçekleÅŸtirdiÄŸi ve 3 saati aÅŸan görüÅŸmenin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Abe ile yapıcı bir görüÅŸme gerçekleÅŸtirdiklerini anlatan Putin, "GörüÅŸmemizde doÄŸal olarak bir barış anlaÅŸmasının imzalanmasını ele aldık. Bu konuda bugün epey zaman harcadık." diye konuÅŸtu.

Rusya'nın Japonya ile barış anlaÅŸmasının imzalanmasına ilgi duyduÄŸunu anlatan Putin, "Ülkelerimiz arasında bir barış anlaÅŸmasına varılması için yoÄŸun çaba sarf ediliyor. Burada amaç, halklarımızın da destek vereceÄŸi Rusya ve Japonya arasındaki iliÅŸkileri daha da geliÅŸtirecek anlaÅŸmaya varmak." ifadelerini kullandı.

Abe ile geçen yılın kasım ayında Singapur'da bir görüÅŸme yaptıklarını hatırlatan Putin, "Bu görüÅŸmede, Japonya ve Sovyetler BirliÄŸi'nin 1956'da imzaladığı deklarasyonu temel alan bir barış anlaÅŸması için müzakerelere devam etme kararı almıştık. Bugün gerçekleÅŸtirdiÄŸimiz görüÅŸmede de Rusya olarak buna sıcak baktığımızı teyit ettik." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Japonya BaÅŸbakanı Abe ise Rusya ile Kuril Adaları'ndaki ortak ekonomik faaliyetlerin güçlendirileceÄŸini ifade ederek "Ayrıca ülkelerimiz arasındaki askeri alandaki iÅŸ birliÄŸini de geliÅŸtireceÄŸiz. Japonya ve Sovyetler BirliÄŸi'nin 1956'da imzaladığı deklarasyonu temel alan bir barış anlaÅŸması için müzakereleri hızlandırarak devam edeceÄŸiz. Bu konuda ÅŸubat ayında bakanlar düzeyinde görüÅŸmelerimiz olacak." ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Kuril Adaları sorunu

Rusya ve Japonya, Ä°kinci Dünya Savaşı'nın ardından Rusların Kuril Adaları, Japonya'nın ise Kuzey Bölgeleri olarak adlandırdığı toprak parçası konusundaki uyuÅŸmazlık nedeniyle resmi barış anlaÅŸması imzalayamamıştı.

Sovyetler BirliÄŸi, 1949'da iÅŸgal ettiÄŸi adalarda yaÅŸayan tüm Japon vatandaÅŸlarını sınır dışı etmiÅŸti. Barış anlaÅŸmasının imzalanması için ilk olarak 2014 yılının başında düzenlenen müzakereler ise Ukrayna krizi nedeniyle dondurulmuÅŸtu. Söz konusu bölge, Pasifik Okyanusu'nda bulunan Iturup, KunaÅŸiri, Åžikotan ve Habomai adalarından oluÅŸuyor.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.