Sosyal Medya

Güncel

Kırgızistan'dan Türk iş adamlarına yatırım daveti

Kırgızistan Meclis Başkanı Dastanbek Cumabekov, Türk iş adamlarını Kırgızistan'a yatırım yapmaya davet etti.



Cumabekov, Meclis BaÅŸkanlığı binasında, Kırgızistan'ın Türkiye Fahri Konsolosu ve BaÅŸkent Platformu Genel BaÅŸkanı Mustafa Kurt ve beraberindeki Ziraat Tarım Market Genel Koordinatörü Muhammet Özdemir, Ziraat Tarım Market Proje Danışmanı Harın Eren  ve Tarımsan Tarım Makineleri Yöneticisi  Åžaban Büyükeken'i kabul etti.

GörüÅŸmede, Kırgızistan Ä°ÅŸ, Göç ve Gençlik Eski Bakanı ve Kırgızistan'ın Almatı BaÅŸkonsolusu Aliyasbek Alımkulov ve Kırgızistan Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Vakfı BaÅŸkanı Kudret Artıkbayev hazır bulundu.

Kırgızistan'ın bölgeye giriÅŸ ve hitap ettiÄŸi geniÅŸ bölge açısından önemli bir pazar olduÄŸuna dikkati çeken Cumabekov, "Kırgızistan önemli yeraltı kaynaklarına sahip. Yatırım yapılması durumunda güzel bir gelir elde edilecek bir ülkedir. Kırgızistan Avrasya Ekonomik BirliÄŸi'nin üye ülkesidir. Dolayısıyla 200 milyonluk nüfusa hitap etmektedir. Avrasya Ekonomik BirliÄŸi üye ülkelerle hiçbir sorunu yoktur. Kırgızistan'a yatırım yapmak 200 milyon nüfuslu pazara da sahip olmak demektir. Türk iÅŸ adamlarına kapımız her zaman açık." ifadesini kullandı.

Cumabekov, Kırgızistan ile Türkiye arasındaki ticari iliÅŸkilerinin çok güçlü ve çok iyi seviyede olduÄŸunu vurgulayarak, iki ülke arasındaki 300 milyonluk dolarlık ticaret hacminin bir milyar dolara çıkarılması hedefinin iÅŸ adamların yatırımlarıyla olabileceÄŸini belirtti.

Ä°ki ülke arasındaki ticari ve ekonomik iÅŸbirliÄŸini ileri seviyeye götürmenin arayışı içinde olduklarını vurgulayan Cumabekov, "Türk yatırımının, Kırgızistan'ın kırsal bölgelerinin kalkınmasına yönelmesini istiyoruz. Ä°ki ülke arasındaki ortak hedeflere ulaÅŸmanın tek yolu yasal zeminde iÅŸ birliÄŸi yapmaktır. Kırgızistan devleti bu konuda her türlü desteÄŸi vermeye hazırdır. Türk iÅŸ adamlarının yatırımının bereketini ve karını görmesini temenni ediyoruz." diye konuÅŸtu.

"KIRGIZÄ°STAN'I Ä°LK TANIYAN TÜRKÄ°YE CUMHURÄ°YETÄ°'DÄ°R"

Meclis BaÅŸkanı Cumabekov, Kırgız halkının bağımsızlığını ilan etmesini en çok Türk halkının beklediÄŸini belirterek, bağımsızlığı ilan eden Kırgızistan'ı ilk tanıyan Türkiye Cumhuriyeti'nin olduÄŸunu kaydetti.

Ä°kili iliÅŸkilerin öneminden övgüyle bahseden Cumabekov, "Türkiye ile Kırgızistan arasındaki iliÅŸkiler güzel bir ÅŸekilde ilerlemektedir. Bu da bize pek çok sorumluluÄŸu yüklemektedir. Biz kardeÅŸ ve dost devletiz. Halklarımızın kalbi ve kanı bir. Bu nedenle kardeÅŸlerimizi evimizde misafir etmekten memnuniyet duyuyoruz. Ata yurdunuza hoÅŸ geldiniz. Umarım bu ziyaretiniz güzel iÅŸlere vesile olacaktır." dedi.

"Ä°SLAM VE TÜRK DÜNYASININ LÄ°DERÄ° ERDOÄžAN'DIR"

Cumabekov, Türkiye Cumhuriyeti CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın 21. yüzyılda Ä°slam ve Türk dünyasının yanı sıra parlak ve güçlü ülkenin (Türkiye) lideri olduÄŸunu belirtti.

Kırgızistan'da Sooronbay Ceenbekov'un cumhurbaÅŸkanlığı görevine gelir gelmez Türkiye ile iliÅŸkilerine önem atfettiÄŸini ifade eden Cumabekov, "Gelecekte bizi büyük baÅŸarılar bekliyor. Aramızda beÅŸ bin kilometrelik bir mesafe var. Bu bizim için engel deÄŸildir. Kalbimiz ve kanı bir olan ataların evlatları olarak birbirimize destek olmalıyız." ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Kırgızistan'ın Türkiye Fahri Konsolosu Kurt da Kırgızistan Meclis BaÅŸkanına Kırgız-Türk iliÅŸkilerine gösterdiÄŸi önem ve kabulden dolayı teÅŸekkür etti.

Kurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kırgızistan'ın kalkınması için Türk iÅŸ adamları gruplarıyla ülkeye ziyarette bulunmaya devam ettiklerini belirtti.

Kurt, "Ata toprakları Kırgızistan'da olmaktan gurur duyuyorum. Ä°ÅŸ adamlarımıza bölgenin parlayan yıldızı Kırgızistan'a gelenin kazanacağını anlatıyoruz. Tarım ve hayvancılık alanında Kırgızistan'ın ciddi potansiyeli var. Türk iÅŸ adamlarımız bilgi, tecrübe ve sermayesini Kırgızistan'a aktarmaya hazır. Türk iÅŸ adamları Kırgızistan'ın kalkınmasına destek için buradadır. Ä°nÅŸallah, Kırgızistan ile Türkiye kazanmış olacak." diye konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.