Sosyal Medya

Güncel

Çavuşoğlu: Suriye'de herkesin bir ajandası var

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu "Suriye'de herkesin bir gündemi, bir ajandası var. Herkes Türkiye gibi Suriye'nin sınır bütünlüğü, toprak bütünlüğü, istikrarı, barışı, huzuru, bu kadar Suriyeli kardeşimizin huzuru ve yaşamı diye bakmıyor olaya" dedi.



DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi ve Yurtlar Genel MüdürlüÄŸü (KYK) tarafından organize edilen 4. KYK Tematik Kış Kampları kapsamında Mimar Sinan Erkek ÖÄŸrenci Yurdu'nda düzenlenen 'Uluslararası Ä°liÅŸkiler Kampı' açılışında konuÅŸtu.
 
ÇavuÅŸoÄŸlu, Türkiye'nin dış politikasını belirlerken önce dünyayı analiz etmeye çalıştıklarını, 20-30-40 yıl sonrasını öngörerek politika oluÅŸturmaya çalıştıklarını ifade ederek, artık her ülkenin söz sahibi olmaya çalıştığı bir dünya düzeni olduÄŸunu kaydetti.
 
Türkiye olarak etkin, adil ve insanların beklentilerini karşılayabilen çok taraflılığa inandıklarını vurgulayan ÇavuÅŸoÄŸlu, ÅŸöyle devam etti:
 
"SavaÅŸlar, terör, çevre felaketleri var. 2. Dünya Savaşı döneminde yaÅŸamıyoruz ama o dönemden daha fazla insan evini terk etmek zorunda kalmış. 70 milyon insan o veya bu sebepten veya yönetilemeyen ülkelerden, ekonomik sıkıntılardan, doÄŸal afetlerden evini terk etmiÅŸ. Bunu nasıl yöneteceÄŸiz? Gittikleri, kaldıkları yerden dönüÅŸlerini nasıl saÄŸlayacağız veya entegrasyon ÅŸartsa, kalacaklarsa bunu nasıl baÅŸaracağız? Biz bile ülkemizde 3,5 milyon Suriyeliyi ne yapacağımızı her gün konuÅŸmaya baÅŸladık. DoÄŸal olarak konuÅŸuyoruz. Irkçı bakanlar var, insani açıdan bakmayanlar var, güvenlik açısından bakanlar var, öyle düÅŸünürüz, böyle düÅŸünürüz fark etmez ama konuÅŸuyoruz."
 
ABD'NÄ°N SURÄ°YE'DEN ÇEKÄ°LMESÄ°
 
DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, Türk dış politikasının giriÅŸimci ve insani olarak belirlendiÄŸini anlatarak, "ABD BaÅŸkanı sadece Amerika'nın çıkarları açısından birçok konuya bakıyor. Bu belki Amerikalıların çoÄŸunun hoÅŸuna gidebilir ama Batı dahil bugüne kadar ABD'nin en yakın müttefikleri Avrupa'daki müttefikleri dahil herkes ABD'nin politikalarına endiÅŸeyle, ÅŸüpheyle yaklaşıyorlar. Sadece kendi çıkarınız için hareket etmeyeceksiniz. Kazan kazan anlayışıyla hareket etmeniz gerekiyor" diye konuÅŸtu.
 
Türkiye'nin NATO içinde en çok katkı saÄŸlayan ülke olduÄŸunu dile getiren ÇavuÅŸoÄŸlu, konuÅŸmasını ÅŸöyle sürdürdü:
 
"Seçimden sonra NATO Irak güçlerini eÄŸitecek, en çok katkı saÄŸlayan 2. ülke olduÄŸumuz gibi oradaki misyonun ikincisi de bir Türk olacak. Afganistan'da da böyle, diÄŸer yerlerde de böyle. NATO ile bu müttefiklik iliÅŸkilerimizi sürdüreceÄŸiz, ABD ile zorluk çekebiliriz. Sınamalar var, iliÅŸkimizi zedeleyen ABD'nin politikaları var. Açıkça bunları da konuÅŸuyoruz. Bu süreci ÅŸimdi yönetmeye çalışıyoruz ama ABD'nin Suriye'den çekilme kararını nasıl yöneteceÄŸiz? Bunun bir adım ötesini deÄŸerlendirerek, yürütmeye ya da yönetmeye çalışırsanız baÅŸarısız olursunuz. Biz 7-8-9-10 adım sonrasını düÅŸünerek, herkesle beraber bunu yürütmeye çalışıyoruz. Rusya ile Ä°ran ile Avrupa ülkeleri ile komÅŸu ülkelerle. Åžimdi Irak 'Ben de varım.' demeye baÅŸladı seçimden sonra, hükümetini kurduktan sonra. 'Daha dün ayaklarının üzerinde duramayan bir ülkeydim ama ÅŸimdi ben ayaklarımın üzerine tekrar kalktım ve Suriye benim için önemli, komÅŸuyuz oradaki geliÅŸmeler bana da yansıyor dolayısıyla ben de iÅŸin içindeyim.' demeye baÅŸladı. Gayet doÄŸal, yadırgamıyoruz ve olması da gerekiyor. Stratejik düÅŸünürken sadece bugüne kadar stratejik iliÅŸkiler içinde olduÄŸumuz ülkelerle ya da uluslararası örgütlerle deÄŸil, tüm ülkelerle iliÅŸkilerimizi bir üst düzeye çıkarmamız lazım."
 
"SONDAJA BAÅžLIYORUZ"
 
Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, Kıbrıs meselesini çözmek için Türkiye'nin üzerine düÅŸeni yaptığını ayrıca yeni fikirler de ortaya koyduÄŸunu vurgulayarak, ÅŸunları kaydetti:
 
"En son Crans-Montana'da federal bir çözüm için müzakereler baÅŸarısız olunca ÅŸimdi diÄŸer seçenekleri de masanın üzerine koyan ve önceden ne yapacağımızı görüÅŸelim, müzakere edelim, mutabakat saÄŸlayalım ondan sonra müzakerelere baÅŸlayalım diyen ve tüm taraflarla gayriresmi temasları sürdüren bir ülkeyiz. Amaç ne? Netice elde etmek, Kıbrıs sorununu barışçıl bir ÅŸekilde çözmek ama Rum tarafının Batı Akdeniz'de ve Kıbrıs etrafında sondajlara baÅŸlamasına da göz yummuyoruz. Orada Kıbrıs Türk halkının ve Türkiye'nin çıkarlarını güdüyoruz. Eskiden Barbaros Hayrettin PaÅŸa giderdi, sismik araÅŸtırmalar yapardı ama ÅŸimdi bir platformumuz geldi, Alanya1 bölgesinde sondaja baÅŸladı, 2. platformumuz da önümüzdeki günlerde gelecek ve münhasır ekonomik bölgemizde ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) bize ruhsat verdiÄŸi alanlarda artık biz de sondaja baÅŸlıyoruz. Kim ne derse desin."
 
ÇavuÅŸoÄŸlu, Türkiye'nin sadece kendisi için deÄŸil, dünyanın tüm mazlum halkları için giriÅŸimcilik yaptığını vurguladı.
 
"SURÄ°YE HALKI NE DERSE O OLACAK"
 
Suriye'de 8 yıldır iç savaÅŸ olduÄŸunu hatırlatan ÇavuÅŸoÄŸlu, ÅŸunları anlattı:
 
"Yanı başımızda Suriye'de yangın var. Bu yangını nasıl söndüreceÄŸiz? 8. yılına girdi. Halep krizinden bu yana Halep'teki 45 bin insanın kurtarılması, Rusya ile önce iÅŸ birliÄŸi yaptık, Ä°ran'ı da sonradan dahil ettik. 3 gün uyumadık, zor bir 3 gündü bizim için, 45 bin insanın hayatından bahsediyoruz. Bu insanları kurtardıktan sonra biz Suriye'de ateÅŸkesi nasıl saÄŸlarız, siyasi çözüme nasıl ulaşırız? Bunun için çok adımlar attık. Bir Astana, Türkiye'nin giriÅŸimci dış politikası sayesinde olmuÅŸtur. Bir Soçi, yine Rusya ile giriÅŸimciliÄŸimizin bir neticesidir. Bugün üçlü düzeyde zirveler düzenleniyorsa ve bundan netice alabiliyorsak, bugün Anayasa Komisyonu kurmak için sadece 3 ismin deÄŸiÅŸmesini konuÅŸuyorsak, önemli bir noktaya gelmiÅŸiz demektir. Sadece Ä°dlib Muhtırası bile bugün Türkiye'nin dünyadaki itibarını artıran en önemli geliÅŸmelerden biridir. Türkiye Cumhuriyeti'nin çözüm odaklı giriÅŸimci politikasının bir yansımasıdır ve Ä°dlib Muhtırası ile sadece bir felaketi, insani dramı önlemedik, siyasi çözüm için son fırsat penceresini de açmış olduk. Suriye'de herkesin bir gündemi, bir ajandası var. Herkes Türkiye gibi Suriye'nin sınır bütünlüÄŸü, toprak bütünlüÄŸü, istikrarı, barışı, huzuru, bu kadar Suriyeli kardeÅŸimizin huzuru ve yaÅŸamı diye bakmıyor olaya. Amerika'nın çekilme kararından sonra her ülke deÄŸiÅŸik politikalar içine girmeye baÅŸladı ama bizim politikamız hep aynı. Suriye'den teröristler temizlenecek, Suriye'ye barış ve istikrar gelecek, siyasi çözüm olacak, Suriye halkı ne derse o olacak."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.