Askeri hekimler barış zamanında sivil hastanede çalışacak. Vatani görevini yapmak üzere askere giden MehmetçiÄŸin ailesine ücretsiz saÄŸlık hizmeti verilecek. Er ve erbaÅŸların genel saÄŸlık sigortalısı sayılmayan eÅŸ ve çocukları ile anne ve babaları bakmakla yükümlü olunan kiÅŸi kapsamında deÄŸerlendirilerek, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) aracılığıyla ücretsiz saÄŸlık hizmeti alabilecekler.
BANKACI VE SÄ°GORTACILARIN PRÄ°M MALÄ°YETLERÄ° 5 PUAN ARTACAK
Kendi emeklilik sandığı bulunan Türkiye Odalar ve Borsalar BirliÄŸi (TOBB) ile banka ve sigorta ÅŸirketlerinde çalışan personelin sosyal güvenlik primleri gelecek aydan itibaren 5 puan artacak.
Tüm sigortalılar için 2008 yılından bu yana 5 puan sosyal güvenlik primi teÅŸviki uygulanıyor. Toplam 17 sandık, prim teÅŸviki kapsamından çıkartıldı. Kendi emeklilik sandığı bulunan banka, sigorta ve birlikler, gelecek aydan itibaren çalışanların brüt ücretleri üzerinden yüzde 15.5 yerine yüzde 20.5 oranında iÅŸveren primi ödeyecekler. Ä°ÅŸçi adına ödenmekte olanla birlikte toplam prim tutarı yüzde 29.5’ten yüzde 34.5’e çıkacak.
PÄ°LOT VE HOSTESLERE VERGÄ° Ä°NDÄ°RÄ°MÄ°
Türk Hava Kurumu ile sivil havacılıkta görevli pilotlar ve sertifikalandırılmış kabin memurlarına teÅŸvik gayesiyle ödenen tazminatlara iliÅŸkin gelir vergisi istisnası yeniden düzenlendi. Buna göre, söz konusu pilot ve kabin görevlilerine ödenen aylık ücretin “gerçek safi deÄŸerinin” yüzde 70’i gelir vergisinden istisna edilecek. CumhurbaÅŸkanı istisna oranını yüzde 100’e kadar artırmaya ve sıfıra kadar indirmeye yetkili olacak.
Ücretin “gerçek safi deÄŸeri”, sosyal güvenlik primi, hayat sigortası primlerinin yarısı, sendika aidatı gibi kesintiler düÅŸüldükten sonra kalan gelir vergisine esas olan miktar olarak kabul ediliyor.
Subay, astsubay, erbaÅŸ ve erler ile ordu hizmetinde bulunan sivil makinistlere, uçuÅŸ, dalış gibi hizmetleri dolayısıyla verilen tazminatlara iliÅŸkin gelir vergisi muafiyeti de aynen devam edecek.
MGK UZMANLARINA BÄ°R DERECE VERÄ°LECEK
Uzman yardımcılığı sınavını kazanarak atanan Milli Güvenlik Kurulu Genel SekreterliÄŸi uzmanları, uzmanlığa atanma sırasında ve bir defaya mahsus olmak üzere bir derece yükseltilecek.
MGK uzmanlığı, bakanlıklar baÅŸta olmak üzere diÄŸer kamu kurumlarındaki uzmanlar gibi kariyer meslek olarak kabul edilecek. Mevcut MGK uzmanları da kariyer meslek mensuplarına tanınan haklardan aynen yararlanabilecek.
KAPATILAN ASKERÄ° HASTANELERE ALTERNATÄ°F ÇÖZÜM
Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) ve diÄŸer askeri hastanelerin kapatılmasının ardından, özellikle operasyonlarda yaralanan askerlere cerrahi müdahale konusunda deneyimli personel bulamama riski ortaya çıktı.
Yapılan düzenlemeye göre, Milli Savunma Bakanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı’nda görevli tabipler ile saÄŸlık astsubayları Türk Silahlı Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanlığı kadrolarında gösterilmeye devam edecek. Ancak, aylık, ödenek ve her türlü mali ve sosyal hakları, baÄŸlı bulundukları bakanlık bütçesinden karşılanarak SaÄŸlık Bakanlığı’nda görevlendirilebilecekler. Barış döneminde SaÄŸlık Bakanlığı’na baÄŸlı hastanelerde görev yapan tabipler ve diÅŸ tabipleri ile saÄŸlık astsubayları, ihtiyaç duyulduÄŸunda tekrar ordudaki asli görevlerine dönecekler.
Askeri tabipler ve diÅŸ tabipleri, kadroları orduda devam etmek suretiyle üniversitelerde de görevlendirilebilecekler. Görevlendirilen personelin öÄŸretim üyeliÄŸi kadrolarında geçirdikleri süreler, YükseköÄŸretim Kanunu’na göre öÄŸretim üyeliÄŸi görevinden sayılacak. Ä°htiyaç duyulduÄŸunda bakanın onayı ile üniversitedeki görevlendirmeleri iptal edilecek.
ASKERÄ° HAKÄ°MLERÄ°N EMEKLÄ°LÄ°K SÜRESÄ° UZATILDI
15 Temmuz darbe giriÅŸiminin ardından gerçekleÅŸtirilen ihraçlar nedeniyle ihtiyaç duyulan askeri hakimlerin emeklilik süresi 31 Aralık 2018 tarihine kadar uzatılmıştı. Yeni düzenlemeyle, bu tarih 31 Aralık 2021 olarak deÄŸiÅŸtirildi. Milli Savunma Bakanlığı hukuk hizmetleri baÅŸkanlıkları veya birimlerinde görevli askeri hâkimler, ihtiyaç halinde diÄŸer hukuk hizmetleri baÅŸkanlıkları veya birimlerinde geçici olarak görevlendirilebilecek.
ÇALIÅžMA EKONOMÄ°SÄ° MEZUNLARINA DÄ°PLOMATLIK KAPISI AÇILDI
Diplomatlık sınavına iktisat, iÅŸletme ve ekonomi mezunlarının yanı sıra çalışma ekonomisi bölümü mezunları da girebilecek. DışiÅŸleri meslek memurları için yüksek lisans mezunlarında 37 olan yaÅŸ sınırı, lisans mezunlarındaki gibi 35’e çekilecek.
Konsolosluk ve ihtisas memurluÄŸu için lisans mezunlarında 30, yüksek lisansta 32 olan yaÅŸ sınırı ise 35’te eÅŸitlenecek.
DışiÅŸleri Bakanlığı’nda halen sadece meslek memurlarına dil tazminatı ödenebiliyor. Yapılan deÄŸiÅŸiklik ile konsolosluk ve ihtisas memurlarına da Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı’nda (A) seviyesinde puan almaları durumunda dil tazminatı ödenecek.
SÖZLEÅžMELÄ° PERSONELE AÄ°LE YARDIMI
DışiÅŸleri Bakanlığı’nın yurt dışı teÅŸkilatında görev yapan meslek memurlarına yapılan aile yardımının kapsamı geniÅŸletildi. Yurt dışı teÅŸkilatı ile ihtisas birimlerinde istihdam edilen Türk uyruklu sözleÅŸmeli personel de aile yardımı hakkından yararlanacak.
Yurt dışında görev yapan DışiÅŸleri personelinin çocuklarına yapılan eÄŸitim yardımları da yeniden düzenlendi.
EÄŸitim yardımı, lisans öÄŸrenimi gören çocuklar için yıllık masrafın yüzde 25’inden 30’una çıkartıldı. Ä°lk, orta ve lise öÄŸrenimine devam eden her bir çocuk için yapılan eÄŸitim yardımı ise yıllık masrafın yüzde 50’si olarak uygulanmaya devam edecek.
Henüz yorum yapılmamış.