Sosyal Medya

Kürsü

İbrahim Kahveci: Tarımda temel sorun üretici ve aracı değil, büyük zincir marketler dediğimizde şikayet etmişlerdi

Ä°brahim Kahveci- Karar



Erhan Usta partisinden ihraç edildi. Sn CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan Cumhur ittifakı hakkında “Aramızı bozanlar cennet yüzü görmesin” dedi.
 
Sn Devlet Bahçeli 06 Kasım 2018 günü Meclis Grup konuÅŸmasında ÅŸunları söyledi:
 
“AsayiÅŸ ve adalette sorunlar birikmiÅŸtir. Sokaklar huzursuzdur insanımız kaygılıdır. GeleceÄŸimiz risklidir. Maalesef trafikte kavga, iÅŸ yerinde kavga, evde kavga, siyasette kavga hakimdir. Çatık kaÅŸlar asık yüzler sinirli suretler hoÅŸgörülü ve merhametsiz suratlar giderek yaygınlaÅŸmıştır. Türkiye sosyal bunalımın kapısındadır. Konkordato ilanları sanki otomatiÄŸe baÄŸlanmıştır. Fabrika yangınları soru iÅŸaretlerine neden olmuÅŸtur. Böylesi bir zamanda fabrikalar neden yanar hatta neden yakılır. Kimse aklımızla alay etmesin. Küresel operasyonlara karşı aslanlar gibi mücadele etmiÅŸ, istihdam meÅŸalesini söndürmek bu bahaneyle simsarlık yapmak rezilliktir. Buna hiç kimsenin hakkı yoktur. Türkiye içine çekildiÄŸi kur savaşından ağır yara almıştır. Ekonomideki derin yaraları iyileÅŸtirmek milli bekamızın gereÄŸidir. Dün açıklanan enflasyon rakamlarını herkes gördü, herkes aklı yettiÄŸi kadar deÄŸerlendirdi. Analiz etti. Bir gerçek vardır ki enflasyon canavarı kafasını çoktan kaldırmıştır. Dün açıklanan enflasyon rakamı son 15 yılın en yüksek rakamıdır. Gıda enflasyonu yüzde 30’a yaklaÅŸmıştır. Binlerce firmanın yaptığı yüzde 10’luk fiyat indirimleri sınırlı olmuÅŸtur. DileÄŸimiz ekonominin hareketlenmesi piyasaların canlanması Türk Lirası’ndaki deÄŸer kaybının tamir edilmesidir.”
 
***
 
Åžimdi biz bu konu üzerinden biraz devam edelim.
 
Ama önce ÅŸu hatırlatmayı da yapalım. Erhan Usta ekonomi kökenli bir milletvekiliydi. Yani halkın sorunlarını, sıkıntılarını bilen birisiydi.
 
Devam edelim
 
Ä°Åž-KUR verilerine göre 2001 yılında kayıtlı iÅŸsiz sayısı 719 bin kiÅŸidir. Yine Ä°Åž-KUR verilerine göre 2017 yılında kayıtlı iÅŸsiz sayısı (yıllık) 2 milyon 599 bin kiÅŸiye çıkmıştır.
 
Ve 2018...
 
AÄŸustos ayında 2 milyon 752 bin olan kayıtlı iÅŸsiz sayısı , Aralık ayı itibari ile 3 milyon 510 bin kiÅŸiye yükselmiÅŸtir.
 
Gelelim TÜÄ°K verilerine;
 
2002 yılında (2001 krizinin iÅŸsizlikte zirve yaptığı yıl) ülke nüfusu 66,4 milyon kiÅŸi, 15+ yaÅŸ nüfus ise 45,6 milyon kiÅŸidir. Bu nüfusun ise 2 milyon 344 bin kiÅŸisi iÅŸsizdir. Ä°ÅŸsizlik oranı yüzde 11,0’e ulaÅŸmış ve ülkede siyaset deÄŸiÅŸmiÅŸtir.
 
Bakalım 2017 yılına...
 
Nüfus 80,8 milyon kiÅŸi..(%21,7 artış)
 
15+ yaÅŸ üstü nüfus 59,9 milyon kiÅŸi... (%31,4 artış)
 
Ä°ÅŸsiz sayısı ise 3 milyon 454 bin kiÅŸidir ve iÅŸsizlik oranı da %10,9’a gelmiÅŸtir. Dikkat ederseniz iÅŸsiz sayısı 2002 yılına göre %47,4 artmıştır.
 
2001 krizine göre, daha krize girmediÄŸimiz 2017 yılında bile nüfus yüzde 21,7 artarken, iÅŸsiz sayısı %47,4 artmıştır.
 
***
 
Gelelim 2018 yılının ikinci yarısına.
 
‘Fabrikaların yandığı, konkordato ilanlarının otomatiÄŸe baÄŸlandığı, sokakların huzursuz olduÄŸu, her yerde kavganın hakim olduÄŸu, sosyal bunalımın kapıda olduÄŸu, enflasyonun 15 yılın zirvesine çıktığı günlere...’
 
TÜÄ°K mevsim etkilerinden arındırılmış iÅŸsiz sayısını Ekim 2018’de 3 milyon 742 bin kiÅŸi olarak açıkladı. Bir önceki yılın aynı ayında bu sayı 3 milyon 253 bin kiÅŸiydi. Tam 489 bin kiÅŸi iÅŸsiz sayısında artış olmuÅŸ.
 
Mevsim etkilerinden arındırılmamış iÅŸsiz sayısı ise 2017 ekim ayına göre 501 bin kiÅŸi artışla 3 milyon 788 bin kiÅŸiye ulaÅŸmıştır. 
 
Burada bir not düÅŸelim: Ä°Åž-KUR verilerine göre kur krizi ile aÄŸustos ayından sonra hızla artan kayıtlı iÅŸsiz sayısı, TÜÄ°K verilerinde görünmüyor. TÜÄ°K kayıtsız kesimi de hesabına dahil ettiÄŸinden, arada ciddi bir fark var. ÖrneÄŸin toplam 28,8 milyon çalışanın 1/3’ü kayıtsızdır. O nedenle TÜÄ°K’in iÅŸsiz sayısı normalde Ä°Åž-KUR kayıtlarından daha fazla çıkmalıdır.
 
Ama son aylarda TÜÄ°K’in iÅŸsiz sayısı açıklamasına bakılırsa adeta kriz öyle sert esmemiÅŸtir. Mart ayında 33 bin artan mevsim etkilerinden arındırılmış iÅŸsiz sayısı, nisan ayında 112 bin artıyor. Ama eylül ayında sadece 48 bin ve ekim ayında da 58 bin kiÅŸi mevsim etkilerinden arındırılmış hesapta iÅŸsizler ordusuna yazılmış. Oysa aynı aylarda Ä°Åž-KUR kayıtları 463 bin yeni iÅŸsiz kaydı alıyor.
 
Ä°lginç bir tablo...
 
Hatta ÅŸöyle izah edelim: arındırılmamış veride AÄŸustos-Ekim aylarında 448 bin kiÅŸi iÅŸini kaybediyor. Ama iÅŸsiz sayısı sadece 118 bin kiÅŸi artıyor.
 
Diyelim ki bu 330 bin kiÅŸilik fark, mevsimsel iÅŸçiydi. O zaman mevsim etkilerinden arındırılmış verilerde AÄŸustos-Ekim arasında sadece 15 bin kiÅŸi iÅŸini kaybetmiÅŸ gözüküyor. Hatta Eylül ayından ekim ayına 64 bin yeni istihdam artışı bile olmuÅŸ. Oysa SGK kayıtlarında ekim ayında kayıtlı istihdamın sadece bin 497 kiÅŸi arttığı görülüyor. O artışta 19 bin 206 kamusal istihdamdan geliyor.
 
***
 
Özet yapalım...
 
Bugün ülkemizde çok ciddi bir iÅŸsizlik sorunu yaÅŸanmaktadır. Kayıtlı iÅŸsiz sayısı bir yılda 910 bin kiÅŸi artarken, TÜÄ°K verilerinde artış 500 bin iÅŸsize iÅŸaret etmektedir.
 
Ä°ÅŸsiz sayısı artık 3,7 milyonu geçmiÅŸtir.  2001 krizinde çalışabilir nüfusun yüzde 5,1’i iÅŸsiz kalırken, artık bugün çalışabilir nüfusun yüzde 6,2’si iÅŸsizdir. Ä°Åž-KUR verilerini dikkate aldığımızda ise yıl sonunda çalışabilir nüfusun yüzde 7,5’inin iÅŸsiz kaldığını göstermektedir.
 
Bütün bunlar bize neyi gösteriyor.
 
Siyaset bazı dengeler noktasında bazı aralar gerçek sorunları dile getirebiliyor. Bazı dönemlerde ise sorunları dile getirmek, cennet sorunu haline bile gelebiliyor.
 
Bugün ülkemizde sosyal dengenin saÄŸlanması, asık suratların gülmesi, kavganın bertaraf edilmesi açısından dikkatle takip etmemiz gereken bir tablo vardır. Bu sorunlar hiç kimsenin arzu etmeyeceÄŸi bir tablodur.
 
Ülkesini seven, çocuklarının geleceÄŸini düÅŸünen herkes bu tablodan vicdan azabı duyacaktır. Ekonomik sıkıntının artması halinde kendine pay çıkartarak yine kendi emelleri peÅŸinde koÅŸan bir çok kesim elbette olacaktır. Hatta biliyoruz ki, bir çok FETÖ elemanı bir kriz çıksa da emellerimize ulaÅŸsak diye kriz yazılarını harf harf okumaktadır.
 
Ä°yi ama sorunları gizlemekle-konuÅŸmamakla, sorunları dört gözle beklemek arasında ne fark vardır.
 
TeÅŸhisi  doÄŸru yapmalıyız ki, tedaviyi de doÄŸru uygulayalım.
 
Bakınız kamu kemer sıkma bahanesi ile bir çok küçük-orta boy Anadolu ÅŸirketine ödeme yapmamış ve iflas zincirini baÅŸlatmıştır. Buna önlem alın diye aylardır yazıyorum.
 
Bir de ÅŸu gıda enflasyonu meselesi vardı: SoÄŸan artık 5,5-6,0 lira. Depo basarak bu iÅŸ olmaz, sonra fiyatlar daha da çok uçar dediydik. Tarımda temel sorun üretici ve aracı deÄŸil, büyük zincir marketler dediÄŸimizde de bizi ÅŸikayet etmiÅŸlerdi. Åžimdi marketlerle konuÅŸacağız diyorlar...
 
Eee günaydın.
 
***
 
Erhan Usta: “Türkiye genelinde yapmamız gereken iÅŸlerden bir tanesi de bu hesap verme, raporlama ve ÅŸeffaflık konusunda ciddi eksikliÄŸimiz olduÄŸunu düÅŸünüyorum. Analiz eksikliÄŸi giderek hissediliyor, yani ülkede bir analiz eksikliÄŸi var. -12 Aralık 2018”
 
“ 2018’in 2. çeyreÄŸinde yavaÅŸlayan ekonomimiz, 3.çeyrekte küçülmüÅŸtür. Kredi büyümeleri gözönüne alındığında 4.çeyrekte de küçülmekte olduÄŸumuz aÅŸikardır! Bunun adı resesyondur, %20-25 bandında bir enflasyon ortamında gerçekleÅŸtiÄŸinden içinde bulunduÄŸumuz durum slumpflasyondur! -14 Aralık 2018”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.