Güncel
İran bazı ürünlerin ithalatını yasaklıyor
İran meclisi, ülkede ihtiyacı karşılayacak kadar üretimi bulunan "benzer" malların ithalatının yasaklanmasını öngören tasarıyı onayladı.
Ä°ran meclisi, iç piyasanın ihtiyacını karşılayacak kadar ülkede üretimi olan "benzer" malların ithalatını yasakladı. Jamaran haber sitesine göre, Ä°ran meclisi ülke içinde üretilen ve iç piyasanın ihtiyacına cevap veren malların ithalatını 21 Mart 2021 tarihine kadar yasaklamayı içeren yasa tasarısını onayladı.
Yerli üretimin desteklenmesi kapsamında onaylanan tasarıyla, ithalatçıların söz konusu özelliklerdeki malları ülkeye getirmek için ithalat izin kaydı açtırmaları yasaklandı.
Ä°HRACATTA PROBLEM YAÅžANABÄ°LÄ°R
Müstakil Sanayici ve Ä°ÅŸadamları DerneÄŸi (MÜSÄ°AD) Tahran Temsilcisi Fatih Çayabatmaz, Ä°ran Meclisinin "iç piyasanın ihtiyacını karşılayacak kadar üretimi yapılan benzer malların ithalatını yasaklama" kararının Türkiye ile Ä°ran arasındaki ticari iliÅŸkilere zarar vereceÄŸini belirterek, "Ä°ran'a ihracatımız neredeyse durma noktasına gelebilir." dedi.
Bir süre önce ülkede üretimi yapılan ürünlere benzer yabancı ürünlerin; televizyon, radyo, gazete ve bilboard gibi her türlü yazılı, görsel ve basılı alanda reklamının yasaklandığını hatırlatan Çayabatmaz, "Ä°ran Meclisinin bu kararıyla ithalatın önü tamamen kesilmeye çalışılıyor." diye konuÅŸtu
61 ÜRÜN YASAKLANMIÅžTI
Türkiye ile Ä°ran arasında 2015'te yürürlüÄŸe giren Tercihli Ticaret AnlaÅŸmasının bu karardan etkilenmemesi gerektiÄŸini belirten Çayabatmaz, "Tercihli Ticaret AnlaÅŸmasının müzakereleri yaklaşık 10 yıl sürdü. Ä°ki ülke karşılıklı olarak 200 civarında malda gümrük vergisi indirimine gitti. 2018 yılı başında ekonomik yaptırımların baÅŸlamasıyla beraber bin 339 malın ithalatı yasaklandı. Tercihli Ticaret AnlaÅŸması kapsamındaki 61 ürünümüzün ithalatı da bu kapsamda yasaklanmış oldu." ifadelerini kullandı.
Bin 339 malın ithal edilmesi yasağının Türkiye'nin Ä°ran'a ihracatını yüzde 30 azalttığına iÅŸaret eden Çayabatmaz, Tercihli Ticaret AnlaÅŸması kapsamındaki 61 ürünün bin 339 ürün listesinden çıkarılması için Ä°ran Ticareti GeliÅŸtirme Kurumuna müracaat ettiklerini belirterek, ÅŸunları kaydetti:
"Tercihli Ticaret AnlaÅŸması gibi iki ülke arasında yapılmış anlaÅŸma, uluslararası bir hüviyete sahiptir, kararnamelerle kaldırılamaz. Bunları Ä°ranlı yetkililere ilettik. Uygulamanın iki ülke ticaret iliÅŸkilerine zarar vereceÄŸini söyledik."
Ä°ran CumhurbaÅŸkanı Hasan Ruhani'nin son Ankara ziyaretinde CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'la yaptığı toplantıda, ErdoÄŸan'ın Tercihli Ticaret AnlaÅŸmasının kapsamı geniÅŸletilip ürün sayısının arttırılması konusunda ivedilikle adım atılması gerektiÄŸi yönünde iki ülke maliye bakanlarına beyanatta bulunduÄŸunu hatırlatan Çayabatmaz, ÅŸöyle devam etti:
"Bu konuda müspet bir adım beklerken, Ä°ran Meclisinin aldığı son kararla bu ülkeye yapacağımız ihracatın daha da düÅŸmesiyle karşı karşıya kaldık. Söz konusu meclis kararında Tercihli Ticaret AnlaÅŸması yapmış ülkeler bir an önce kapsam dışı bırakılmalıdır."
Türkiye'nin Ä°ran'a ihracatının daha çok tüketim malları üzerinden olduÄŸunu ifade eden Çayabatmaz, "Tekstil, beyaz eÅŸya, gıda, saÄŸlık malzemeleri ve kozmetik ürünleri Ä°ran'a en çok sattığımız ürünlerdir. Bu ürünlerin benzerleri Ä°ran'da üretiliyor. Ä°ran Meclisinin aldığı kararla bu ülkeye ihracatımız neredeyse durma noktasına gelebilir." dedi.
Kaynak: AA
Henüz yorum yapılmamış.