Sosyal Medya

Güncel

ABD'nin Yemen'de BAE askerlerine savaş eğitimi verdiği ortaya çıktı

ABD'nin Yemen'de savaşan Birleşik Arap Emirlikleri askerlerine savaş eğitimi verdiği ortaya çıktı. ABD GKB Joseph Dunford, geçen ay Yemen'deki savaşan taraflara destek olmadıklarını söylemişti.



Pentagon geçen Kasım ayında Yemen'de faaliyet gösteren Suudi liderliÄŸindeki koalisyon uçağının havadan yakıt ikmali yapıldığını açıkladığında, söz konusu hamle ABD'nin oradaki savaÅŸ desteÄŸinden büyük bir adım gibi görünüyordu. Ancak yeni elde edilen belgeler, ABD'nin Yemen'deki hava savaşı için BirleÅŸik Arap Emirlikleri'nden koalisyon askeri personeli yetiÅŸtirdiÄŸini de ortaya koyuyor.

Yahoo News tarafından alınan resmi Hava Kuvvetleri belgeleri, ABD ordusunun bu savaÅŸta daha önce belirtilenden daha fazla yer aldığını gösteriyor. ABD ordusunun açıkça iddialarına raÄŸmen, BirleÅŸik Devletler, özellikle “Yemen'deki savaÅŸ operasyonları” dosyalarına göre Suudi liderliÄŸindeki koalisyon üyelerini eÄŸitti.

EÄŸitim, esasen, Uluslararası Politika Merkezi'ndeki Silah ve Güvenlik Projesi direktörü William Hartung'a göre, savaÅŸ çabalarının önemli bir parçası... Hartung, “Yemen'deki sivil hedefleri bombalamaya devam eden eÄŸitim pilotları, çok uzun süredir devam eden acımasız bir savaÅŸta ABD'nin bir baÅŸka karmaşıklık ÅŸeklidir” dedi. “Trump yönetimi, Suudi Arabistan ve BAE'nin Yemen'de barışa iyi niyetle pazarlık etmesini saÄŸlamak konusunda ciddiyse, savaşı sona erdirene kadar eÄŸitimi ve diÄŸer askeri destek türlerini kesmeli” dedi.

Bu belgelere raÄŸmen, Pentagon, eÄŸitimin Yemen savaşının bir parçası olmadığı konusunda ısrar ediyor.

ABD'nin Merkez Komutanlığı sözcüsü TeÄŸmen Earl Brown, “Yemen'deki muharebe operasyonlarına hazırlanmak için [Suudi liderliÄŸindeki koalisyon] üyeleriyle tatbikatlar yaptı” dedi. Ayrıca CENTCOM'dan Josh Jacques inkarları tekrarladı. Yahoo News, “Daha önce söylediÄŸimiz gibi, Yemen'deki savaÅŸ operasyonlarına hazırlanmak için [Suudi liderliÄŸindeki koalisyon] üyeleriyle alıştırma yapmadık” dedi.

Brown ve CENTCOM'un Ä°letiÅŸim Entegrasyon MüdürlüÄŸü olarak bilinen medya kolu, bu iddiayla çeliÅŸen görünen Hava Kuvvetleri belgelerine özellikle yorum yapmaları istendiÄŸinde tutarsızlığı ele almadı. “Suudi Arabistan kuvvetlerini, Suudi Arabistan'ı ve bölgeyi terörizmin ve diÄŸer tehditlerin istikrarsızlaÅŸtırıcı etkilerinden korumak için gerekli ekipman, eÄŸitim ve takip desteÄŸi ile saÄŸlamaya kararlıyız” dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.