Sosyal Medya

Tunus'ta genel grev hayatı felç etti

Tunus'ta 650 binden fazla kamu çalışanı, maaşlarına zam yapılması talebiyle bugün greve gitti.



Ülke genelinde uygulanan bir günlük grev nedeniyle tüm devlet daireleri kapatıldı, öÄŸrencilerin güvenliÄŸi gerekçe gösterilerek, okulların tamamı tatil edildi.

Hayatın durma noktasına geldiÄŸi Tunus'ta havalimanı çalışanlarının da greve katılmasıyla dış hat uçuÅŸlarında aksamalar yaÅŸandı. Grev nedeniyle birçok ticari hava yolu ÅŸirketi seferlerini iptal etti.


Tunus Genel Ä°ÅŸçi Sendikası (UGTT), sosyal medya hesabı Facebook'tan yaptığı açıklamada, grevin balıkçı limanları, ulaÅŸtırma ve hava yolları sektöründe gece yarısından itibaren baÅŸladığını ve yüzde yüz baÅŸarılı olduÄŸunu duyurdu.

BaÅŸbakan grevin ülkeyi zarara uÄŸratacağı uyarısı yapmıştı

Tunus BaÅŸbakanı Yusuf eÅŸ-Åžahid, dün yaptığı açıklamada, kamu görevlilerinin bugün yapmayı planladığı grevin ülkeyi büyük zarara uÄŸratacağı uyarısında bulunmuÅŸtu.

Åžahid, devlet televizyonundan yayınlanan konuÅŸmasında, Tunus Genel Ä°ÅŸçi Sendikası (UGTT) ile yürütülen müzakereler sırasında ellerinden geleni yaptıklarını, devlet bütçesinin ve ülkenin imkanlarını gözetecek önerilerde bulunduklarını söylemiÅŸti.

Åžahid, hükümetin, ülkenin içinde bulunduÄŸu durumun elverdiÄŸi ölçüde maaÅŸ artışı önerdiÄŸini, bunun üstüne çıkılması durumunda daha fazla borçlanmak ve kredi almak zorunda kalacaklarını ifade etmiÅŸti.

UGTT, önceki gün hükümetle devlet memurlarının maaÅŸlarında artış yapılması için yürütülen diyaloÄŸun baÅŸarısız olduÄŸunu açıklamış ve bugün greve gideceklerini duyurmuÅŸtu.

UGTT'nin "maaÅŸlara zam" talebiyle 22 Kasım'da düzenlediÄŸi greve, ülke genelinde yaklaşık 700 bin kiÅŸinin katıldığı ifade edilmiÅŸti.

IMF ile sendika arasında kalan hükümet

Hükümetin 150 bin memura zam kararının ardından, Tunus ile 2,8 milyar dolar deÄŸerinde kredi anlaÅŸması bulunan IMF, Tunus'un bütçe dengesini koruması için "kamu maaÅŸlarını kontrol etmesi gerektiÄŸi" uyarısı yapmıştı.

IMF raporlarında, Tunus'ta kamu maaÅŸlarının gayrisafi yurt içi hasılanın yüzde 18'ini götürdüÄŸü ve bu oranın dünya genelindeki en yüksekler arasında yer aldığı ifade ediliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.