Sosyal Medya

Kürsü

Ahmet TaÅŸgetiren: Trump'tan bu kadar emin miyiz?

Ahmet TaÅŸgetiren- Karar



Åžöyle bir umudumuz var: 
 
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan Trump’ı aradı, onun öfkesine öfke ile cevap vermedi. Aksine, iki ülke arasındaki münasebetlerde “dil özeni”nin gereÄŸine iÅŸaret etti, ayrıca Trump’ın “Güvenli bölge” sözcüÄŸünden yola çıkarak bir uzlaÅŸma alanı oluÅŸturmaya çalıştı. O da, “uzlaÅŸmacı” bir mukabelede bulundu.  Hatta “Güvenli bölgenin Türkiye’nin kontrolüne verileceÄŸi” izlenimini verdi. ABD’de bir derin yapı var. O problemleri kaşıyor. Trump onlarla da boÄŸuÅŸuyor. Biz Trump üzerinden gidersek derin yapıyı devre dışı bırakıp, ABD ile saÄŸlıklı sonuçlar alabiliriz. 
 
Trump’la yapılan telefon  görüÅŸmesinin ErdoÄŸan tarafından kamuoyu ile paylaşılması, onun ardından medyanın “Trump’tır bu, her ÅŸey beklenir, her sözden hakaret gerekçesi çıkarmamak, köprüleri atmamak, duygusal deÄŸil akıllı davranmak  lazım.” (Hasan Basri Yalçın, Sabah) gibi  tansiyon düÅŸürücü deÄŸerlendirmeleri, “Mahvederiz”le oluÅŸan tepki yükselmesini gemledi. Hatta öyle ki, böyle durumlarda ErdoÄŸan’dan beklenen yüksek volümlü tepkinin Bahçeli’den gelmesi yadırgandı. “Güvercin” ErdoÄŸan’a karşılık “Åžahin” Bahçeli vardı ve uzun süredir Cumhuriyet Ä°ttifakı’nda ilk defa böyle bir farklılaÅŸma gözleniyordu.
 
Bizim Karar’da Akif Beki bile, dünkü yazısında tepkileri hizaya çekmeye çalışıyordu.
 
HoÅŸ Karar’ın çizgisi öteden beri dış politikada yalnızlaÅŸmaktan kaçınma, rasyonel davranma, daha klasik bir tanımlamayla “Dostları artırma, düÅŸmanları azaltma” yönünde olmuÅŸtu, Akif’in yazısı da, o çizginin uzantısı idi.
 
Ä°lkesel planda bunlara diyecek bir ÅŸey yok.
 
Ama her ilkesel yaklaşımın somut durumlardaki uygulanması bir takım farklılıkları farketme gereğini ortaya koyabilir.
 
***
 
CumhurbaÅŸkanı’nın bu tür durumlardaki bilinen üslûbundan farklı duruÅŸu, kuÅŸkusuz bir mutfak deÄŸerlendirmesinin ürünü gibi görünüyor. Anlayan olursa anlamlı:
 
-Bir kere “ÅŸaşırtıcı.” Amerika’da birileri belki daha öfkeli bir tavrı beklerdi. Olmadı. Ne diyor Türkiye bu dil ile: Amerika ile kategorik bir çatışma arayışında deÄŸiliz. MüttefikliÄŸi zedeleyen davranışlara raÄŸmen, iliÅŸkileri önemsiyoruz. Suriye denkleminde Rusya ile iliÅŸkimiz var ama bu, Amerika’yı dışladığımız anlamına gelmemeli. “Mahvederiz” gibi son derece kışkırtıcı bir ifadeye bile, kendi kamuoyumuzda yadırganmayı göze alarak  sadece “üzüldüm” diye karşılık veriyorsak, bu, iliÅŸkilerimizi kırmamaya gösterdiÄŸimiz özenin yansımasıdır. Bu anlaşılmalıdır.
 
Bu mutfak deÄŸerlendirmesi tabii ki “Anlayan olursa...” ÅŸartıyla anlamlı.
 
Açıklamalar ya da beden dilimiz, bunu öncelikle Trump’tan beklediÄŸimizi de ortaya koyuyor.
 
Ancak yine de kaygılarımızın bulunduÄŸunu görmezden gelme imkanı yok.
 
“Trump bir sabah kalkıp yeni bir tweet atarsa...” ihtimali kimsenin aklından çıkmıyor.
 
Sütunların, demeçlerin tepe taklak olması iÅŸten bile deÄŸil.
 
“Askerlerimizi çekiyoruz” tweetinin nasıl heyecan doÄŸurduÄŸu henüz hatırlarda.
 
Åžöyle bir soru sanıyorum zihinleri açar:
 
-Trump Amerika’nın tüm OrtadoÄŸu politikalarını kendine göre tanzim etti ve ÅŸu çıkışları onun yansımasıdır, diyebiliyor muyuz?
 
Yani Trump’ı gerçek manada okuduk mu?
 
Suriye’de nihai politikası ne Amerika’nın, ya da Trump’ın? Mesela, ÅŸu anda bizi en çok umutlandıran “Güvenli bölge” tasarımında, bizim beklentimiz belli, peki ya Amerika’nın Türkiye ile Kürtler ya da PYD arasındaki tercihi net mi?
 
DeÄŸerlendirmelerimizin temelinde “Trump bu ‘mahvederiz’ tweetini kafasının bozuk olduÄŸu bir zamanda attı” gibi bir yaklaşım var mı?
 
Tamam herkesi fırçalıyor bu Trump da, böyle bir adama böyle “Sonsuz fırçalama yetkisi” verilirse, yarın daha baÅŸka fırçaların, tehditlerin gelmeyeceÄŸinden emin miyiz?
 
“Ekonomik tehdit” Brunson olayında tuttu, burada da zayıf bir tepki ile karşılandı, demek ki buradan üstlerine gidilebilir.” gibi her türlü hoyratlığa kapı açan bir olumsuz düÅŸünce oluÅŸturmasın.
 
Dış politikada rasyonel tavır gerekli tamam, ama Trump irrasyonalitesi karşısında “Ya Sabır!” çekmek irrasyonaliteyi beslemesin, gibi bir ÅŸerh düÅŸmekte de yarar var.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.